05.04.2022 | Josef Janda | Zápas

Táborsko ukončilo čekání na výhru, Spartu srazil vlastní odchovanec

Foto: sparta.cz
Tábor – Fotbalisté Táborska zdolali v dohrávce 20. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Spartu “B“ 1:0 a připsali si první jarní vítězství. Svěřenci trenéra Golubevse ve druhé nejvyšší soutěži naplno bodovali poprvé od 24. října. Televizní utkání rozhodl v 77. minutě odchovanec Sparty v dresu Jihočechů Plachý, který se trefil po chybě v rozehrávce Letenských a přihrávce do náběhu od Vozihnoje.
77' Plachý
bez branek
16' Kosek
49' Mezera
79' Holiš
84' Provazník
90+2' Plachý
23' Červak
78' Turyna
Sestavy
Zadražil – Navrátil, Tusjak, Holiš (90.+4 Rydval), P. Plachý – Mezera, Kosek, Javorek, Liepa (75. Krch), Vozihnoj (84. Provazník) – Muhamed Tijani (90.+4 Robakidze)
Na lavičce: Janáček, Šplíchal, Žížek
Trenér: Sergejs Golubevs
Tůma – Piško, Tvaroh (46. Gelašvili), A. Gabriel, Červak – Ambler (23. Goljan), Holoubek (81. Dao), Jonáš, Pudhorocký (87. Vydra), Ryneš (81. Šilhart) – Turyna
Na lavičce: Nalezinek, Vácha
Trenér: Michal Horňák
Rozhodčí: Starý – Váňa, Pfeifer • Stadion: Hřiště v Kvapilově ulici • Diváci: 936

Komentář

Utkání začalo opatrnou hrou a více než dvacet minut významnější šanci nenabídlo. Až ve 22. minutě se dostal do první gólové šance sparťan Martin Ambler. Z levé strany zkoušel pálit na vzdálenější tyč podél brankáře, o kousek však branku minul. Nedlouho po Amblerovi mohlo udeřit na druhé straně. Petr Plachý dal střele velkou razanci, ke smůle Táborska pálil ale pouze do gólmana.

Na tribuně to jen zahučelo po půlhodině, kdy se dostal k zakončení kapitán Jihočechů Jakub Navrátil. Domácí obránce si naskočil na centr a zakroucenou hlavičkou těsně minul. Po vlažnějším úvodu se tedy obě mužstva rozehrála, nicméně branku fanoušci v prvním poločase neviděli.

První část druhé půle probíhala podobně jako v dějství před přestávkou. Do vážnější šance se nikdo nedostal a gólové příležitosti nabídly až pozdější minuty. V 68. minutě hledal táborský Vozihnoj na levé straně Koska, ten se však ke gólovému zakončení nakonec neprobojoval.

Dvacet minut před koncem mohlo jít Táborsko do vedení. Tusjak prošel středem, nalezl vlevo Koska, na jehož centr naskakovali hned tři spoluhráči. Nakonec se k hlavičce dostal ne zrovna vysoký Vozihnoj a mířil vedle branky. 

Domácí se dočkali vedoucí branky v 77. minutě. Petr Plachý utekl po pravé straně a přízemní střelou k tyči překonal brankáře Sparty. Náskok jihočeského celku mohl o chvíli později navýšit Tijani, který postupoval středem hřiště. Jeho zakončení z ideální pozice však branku o malý kus minulo.

Sparta v závěru tlačila, ale Táborsko si už první jarní výhru vzít nenechalo. Díky jediné brance Petra Plachého porazilo Pražany 1:0.