10.04.2022 | Aleš Strouha | Zápas

Zbrojovka Brno si po výhře nad Žižkovem upevnila pozici lídra tabulky

Foto: fczbrno.cz
Praha – Fotbalisté Zbrojovky Brno porazili ve 22. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY poslední Žižkov 3:0 a zvýraznili vedení v tabulce. Svěřencům trenéra Dostálka nahrála i sobotní prohra Vlašimi v Prostějově a remíza Líšně s Chrudimí. Proti Viktorii rozhodli gólem z 27. minuty, kdy si zakončení Přichystala srazil do vlastní branky domácí obránce Sakala. Vítězství Jihomoravanů ve druhém poločase pojistili zimní posila Nečas a kanonýr Řezníček. Nejlepší střelec F:NL se trefil počtrnácté v sezoně.
bez branek
27' Sakala (vl)
49' Nečas
65' Řezníček
30' Muleme
25' Texl
45+1' Přichystal
Sestavy
Halouska – Bazal, Sakala (35. Březina), Š. Gabriel, Muleme – Sixta (78. Súkenník), Kopičár – Reteno Elekana (78. Vandas), Batioja (64. V. Novák), Nabijev (46. Osmančík) – Voltr
Na lavičce: Soukup, Žežulka
Trenér: Daniel Veselý
Berkovec – Hrabina, Jakub Šural, Štěrba, Bariš (89. Jan Moravec) – Texl – A. Fousek (83. David Jambor), M. Ševčík (71. Kohoutek) – Nečas (89. Štepanovský), Jakub Řezníček, Přichystal (71. Hladík)
Na lavičce: Šiman, Endl
Trenér: Richard Dostálek
Rozhodčí: Petřík – Kříž, Vyhnanovský • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 626

Komentář

Souboj posledního s prvním začal pod žižkovským vysílačem podle očekávání a od úvodních minut to byli hosté, kteří diktovali tempo hry. Hned ve třetí minutě se do velmi dobré střelecké pozice dostal hostující Jan Štěrba a první těžký zákrok musel předvést gólman Halouska. Žižkovský brankář se musel ohánět i o pár minut později, když zasahoval proti další nebezpečné střele Michala Ševčíka.

Domácí se jen velmi těžko bránili a dlouhé minuty museli odolávat náporu favorizovaného soupeře. Ve 23. minutě byl po rychlém protiútoku blízko prvnímu gólu Přichystal, jeho ránu přibližně z penaltového puntíku ale na poslední chvíli zblokoval Gabriel. Zbrojovka se ale ještě v úvodní půlhodině hry dočkala první branky. V probíhající 27. minutě Řezníček poslal centr na hranici vápna, kde se balon přes Nečase dostal až k Jakubu Přichystalovi, jehož nepřesnou střelu si do vlastní brány srazil vracející se Benson Sakala. Až po inkasované brance se do prvních šancí dostali i domácí. V krátkém sledu nebezpečně pálili Voltr a následně i Gabriel, gólman Berkovec byl ale pozorný.

Do druhého poločasu vstoupil Žižkov velmi aktivně, jenže hned ve 49. minutě inkasoval. Řezníček ve vápně vyhrál důležitý souboj nad Mulemem, balon se ideálně proti noze odrazil k Jakubu Nečasovi, který tvrdou ranou k tyči zvýšil na 2:0 pro Zbrojovku. Hned o čtyři minuty později mohl na druhé straně snížit Batioja, jenže svou hlavičku po centru Retena poslal mimo. Také v dalším průběhu hry působili domácí fotbalisté hodně aktivně, defenziva Zbrojovky fungovala ale velmi spolehlivě.

K třetí změně skóre pak došlo v 65. minutě. Přichystal z levé strany poslal přízemní centr do vápna, kde Ševčík velmi dobře pustil balon na střed k Jakubu Řezníčkovi a ten ve velké pohodě usměrnil míč za záda Halousky. V závěrečných minutách se hosté již nikam nehnali a spoléhali na dobrou defenzivu. Gólman Berkovec sice musel ve svém vápně řešit několik ošemetných situací, avšak žádná z nich neměla gólové parametry a Zbrojovka tak ve velké pohodě dokráčela k vítězství 3:0.