17.04.2022 | Petr Komárek | Zápas

Brno podruhé na jaře nebodovalo, v televizním duelu podlehlo béčku Sparty

Foto: Jakub Pláteník (fczbrno.cz)
Praha – Fotbalisté Zbrojovky Brno prohráli v zápase 24. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY před kamerami České televize a sázkové kanceláře Fortuna s B-týmem pražské Sparty 0:1. Svěřenci trenéra Dostálka zaznamenali druhou porážku v jarní části soutěže, předtím v městském derby nestačili na Líšeň. Jihomoravané na Strahově odmítli jít do vedení, když po Fouskově přihrávce nepřekonal brankáře Kotka kmenový hráč Slavie Blecha. Pražané rozhodli deset minut po přestávce. Střídající Turyna našel Ryneše, jenž čtvrtým gólem v sezoně posunul Spartu na třetí a barážovou příčku tabulky.
55' Ryneš
bez branek
61' Ambler
77' Endl
Sestavy
Kotek – Tvaroh, Vydra, Gelašvili, Suchomel – Ryneš, Pudhorocký (90. Piško), Jonáš, Ambler (69. Dudl) – Holoubek (86. Kozák) – Juliš (46. Turyna)
Na lavičce: Tůma, Šilhart, Vácha
Trenér: Michal Horňák
Berkovec – Bariš (89. Hladík), Jakub Šural (12. Endl), Štěrba, Hrabina – Texl – Nečas, A. Fousek (62. M. Ševčík), Blecha (62. Kohoutek), Přichystal – Jakub Řezníček
Na lavičce: Šiman, Moravec, Čermák
Trenér: Richard Dostálek
Rozhodčí: Krejsa – Slavíček, Machač • Stadion: Stadion Evžena Rošického • Diváci: 463

Komentář

V úvodu utkání sklepl Juliš balon pro Ryneše, jenž osamocený postupoval k šestnáctce. Nakonec zakončil před hranicí pokutového území, Berkovec přízemní střelu k pravé tyči vyrazil na roh. Na druhé straně Kotkovi vypadl z náruče dalekonosný pokus Fouska, jeho zaváhání ale změnu skóre také neznamenalo.

Největší šanci prvního poločasu si po půlhodině hry vytvořila Zbrojovka. Fousek rychle rozehrál standardní situaci a mezi sparťanskými stopery oslovil Blechu. Ten šel sám na Kotka a snažil se jej obejít. Domácí brankář se však zimní posile Jihomoravanů ze Slavie vrhl pod nohy a míč chytil.

V 55. minutě udeřila Sparta. Suchomel se nejprve přiznal, že balon tečoval na rohový kop. Krátce po něm chyboval hostující stoper Endl, který zkraje zápasu nahradil zraněného Jakuba Šurala. Pražané šli do brejku, při kterém sice jejich střídajícího hráče Turynu doběhl druhý stoper Brna Štěrba. Turyna ale posunul míč doleva a Matěj Ryneš překonal padajícího Berkovce.

Po hodině hry sáhl brněnský trenér Dostálek ke dvojitému střídání. Na hřiště se dostal i Michal Ševčík a po nabídce Přichystala mohl vyrovnat. Jeho pokus z ostrého úhlu přes skluzujícího Gelašviliho ale skončil vedle zadní tyče sparťanské branky. Na druhé straně vypálil mezi nohama Hrabiny znovu Ryneš a Berkovec musel balon pohotově vykopnout. V nastavení druhé půle ještě po Texlově centru hlavičkoval z hranice malého vápna Štěrba, branku ale minul.