23.04.2022 | Tomáš Reiner | Zápas

Jihlava porazila Prostějov a přeskočila ho v tabulce

Foto: fcvysocina.cz
Jihlava – Fotbalisté Jihlavy porazili v 25. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Prostějov 1:0 a oplatili mu podzimní porážku 1:2. Rozhodující branku duelu vstřelil po bezbrankové první půli zkraje druhého dějství prostějovský obránce Lukáš Zukal, který se trefil do vlastní brány. Hanáci odpověď na jihlavský zásah nenašli a na Vysočině padli 0:1. Jihlava se díky této výhře posunula v tabulce právě před Prostějov.
53' Zukal (vl)
bez branek
8' Lacko
66' Kameník (trenér)
76' Peřina
70' Urbanec
76' Kopřiva
Sestavy
Vejmola – Svoboda (76. Musil), Křišťál, Krčík, Písačka (24. Selnar) – Belaid (60. Zoubele), Tureček – Lacko, Křivánek (60. Vedral), Peřina – Tall (60. Fila).
Na lavičce: Jágrik, Shudeiwa
Trenér: Jan Kameník
Bárta – Zukal, Urbanec, Schaffartzik, Zapletal – Hönig (72. Bialek), Jiráček (84. Amobi), Omale (57. Kopřiva), Kušej (84. Stříž) – Bartolomeu, Koudelka.
Na lavičce: Nemrava, Schuster
Trenér: Daniel Šmejkal
Rozhodčí: Kvítek – Novák, Matoušek • Stadion: Stadion v Jiráskově ulici • Diváci: 353

Komentář

Domácí měli parádní vstup do zápasu a již ve třetí minutě utkání mohli jít do vedení, jenže střelu Tomáše Svobody z prostoru kolem značky pokutového kopu zablokoval jeden z hostujících hráčů a Prostějov úvodní tlak Jihlavy dokázal přečkat.

Jihlavští zkoušeli často střílet zpoza šestnáctky a po necelé půlhodině hry se uvedl pěkným pokusem Miroslav Tureček. Michal Bárta ovšem dobře zasáhl a stejně jako v jiných okamžicích prvního poločasu svůj tým podržel nad vodou.

Krátce po přestávce přišel klíčový okamžik celého utkání. Jakub Selnar poslal do šestnáctky z levého křídla nebezpečný pas a nešťastný Lukáš Zukal usměrnil míč za záda svého brankáře, který proti náhlé změně směru míče neměl šanci zasáhnout.

Jihlava se ujala vedení a Prostějov začal bojovat. K vidění bylo velké množství osobních soubojů a na řadu přišly také žluté karty. Na obou stranách byly ve druhém poločase shodně uděleny dvě, celkově domácí dostali o jednu více.

Utkání mířilo ke svému konci a osm minut před koncem mohl přidat definitivní pojistku Filip Vedral, který parádně trkl do míče hlavou, jenže smutný hrdina utkání Michal Bárta skvěle zasáhl a ještě vykřesal alespoň teoretickou šanci hostů na bod.

Fotbalisté Prostějova ovšem na bod nedosáhli a velkému tlaku jihlavských hráčů nakonec nedokázali odolat. Jihlava odčinila domácí porážku s Chrudimí a svého soupeře v tabulce o bod předskočila. Prostějov venku prohrál už popáté v řadě.