27.04.2022 | Karel Jedlička | Zápas

Žižkov proti Opavě dvakrát vedl, nakonec bere jen bod a sestupuje

Foto: sfc.cz
Praha - Fotbalisté Žižkova ve 26. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY remizovali s Opavou 2:2. Jako první šli do vedení domácí po nádherné akci, kterou zakončil Súkenník. Ještě do poločasu ovšem za Slezany srovnat Šigut. Druhý poločas běžel podle podobné šablony. Pražané se vrátili do vedení gólem Vandase, ovšem přibližně deset minut před koncem srovnal hostující Janoščín. Žižkovští potřebovali pro udržení naděje na záchranu vyhrát. Po remíze se s FORTUNA:NÁRODNÍ LIGOU loučí, jelikož mají jistotu sestupu.
18' Súkenník
71' Vandas
27' Šigut
81' Janoščín
29' Sixta
34' Bazal
86' Muleme
89' Bílek
Sestavy
Halouska – Bazal (76. Aggoun), Žežulka, Š. Gabriel, Muleme – Súkenník, Sixta (83. Reteno Elekana) – Osmančík (76. Voltr), Batioja (88. Fawzí), Novák (83. Kopičár) – Vandas.
Na lavičce: Soukup, Richter
Trenér: Daniel Veselý
Digaňa – Celba, Žídek, Janoščín, Kadlec (46. Ščudla) – Šigut (63. Pikul), Darmovzal (74. Kramář), Rychlý (46. Macháček), Didiba (46. Bílek), Helešic – Rataj.
Na lavičce: Lasák, Helebrand
Trenér: Roman West
Rozhodčí: Raplík - Pfeifer, Poživil • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 453

Komentář

Viktoria potřebovala k udržení teoretické naděje na záchranu zvítězit a do zápasu vstoupila s nečekaným elánem. Z první tutovky ještě neudeřila, když Osmančíkův nájezd zneškodnil brankář Digaňa.

V 18. minutě však Sixta jesličkami posunul míč do šestnáctky Novákovi a jeho přízemní přihrávku využil tvrdou střelou z 10 metrů Igor Súkenník. Opava srovnala ze své první střely, když po Darmovzalově přihrávce přehodil žižkovského brankáře zleva Samuel Šigut. Pražané dál neúnavně útočili. Sixta po trestném kopu umístil volej z malého vápna těsně vedle, Digaňa v závěru poločasu kryl dvě prudké rány domácího hrota Vandase.

Po přestávce o kousek netrefil zařízení z trestného kopu Novák, hned nato neuspěl z průniku křížnou střelou přes brankáře ani Batioja. Prosadil se až v 71. minutě Pavel Vandas, proti jehož bombě z velkého vápna pod břevno neměl opavský gólman nárok – 2:1. Jenže žižkovské naděje trvaly opět jen přesně deset minut. Pátý roh Slezského FC prodloužil hlavou Žídek a zblízka napnul síť Jiří Janoščín.

Žižkovu utíkala druhá liga mezi prsty, jeho snaha se ke konci měnila v křeč a v posledních vteřinách nastavení mohli naopak z brejku rozhodnout opavští náhradníci. Halouska vyrazil Kramářovu ránu z úhlu a s obličejovou maskou hrající Pikul dorážel slabě do náruče sedícího brankáře.

Viktoria získala po asi nejlepším výkonu jara čtyři kola před koncem trpkou jistotu sestupu do ČFL, ale bod bude málo i pro Opavu, která nevyužila možnost dotáhnout se na barážové příčky.