27.04.2022 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Zachraňující se Ústí vyválčilo remízu s Duklou v poslední desetiminutovce

Foto: fkusti.cz/
Ústí nad Labem - V rámci 26. kola FORTUNA NÁRODNÍ LIGY přivítalo Ústí nad Labem na svém hřišti Duklu, s níž uhrálo remízu 1:1. Na začátku druhého poločasu poslal Pražany do vedení Arnaud Koman a dlouho to vypadalo, že si favorit zápasu pohlídá vítězství. Ovšem severočeský celek našel v 81. minutě odpověď, když se mezi střelce zapsal také David Černý. Svěřenci nového trenéra Martina Haška vydolovali bod.
81' Černý
47' Konan
bez karet
33' Skopec
Sestavy
J. Plachý – Švanda, Brak, Čítek, Kurka – Gedeon (64. Čičovský), Miskovič (76. Strada) – D. Černý (90+6. Tymošenko), Jiránek, Ogiomade – Krobot.
Na lavičce: Němec, Hudec, Kabancov, Pražák
Trenér: Martin Hašek
Reichl – Ruml, Kulhánek, Konan, Kovernikov – Skopec (78. Piroch) – D. Souček, Habovda, David Breda (60. David Kozel), Šebrle (83. Červenka) – Kim (83. Buchvaldek).
Na lavičce: Rada, Cienciala, Pázler
Trenér: Bohuslav Pilný
Rozhodčí: Adámková – Ratajová, Lakomý • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 893

Komentář

Do první vážnější šance se dostal ve 14. minutě Štěpán Šebrle, kterému doslova za vteřinu dvanáct zamezil z dobré střelecké pozice v zakončení obranným skluzem Vojtěch Brak. Za osm minut se v tutové šanci octl Yuriy Habovda, jenž přibližně z deseti metrů nemířil mezi tři tyče. Ve 41. minutě měli první větší brankovou příležitost domácí, když Jonáš Jiránek uvolnil Jiřího Miskoviče. Následně se míče zmocnil Marvis Amadin Ogiomade, jenž nikoho ze spoluhráčů nezahlédl. Obě mužstva proto šla do šaten za bezbrankového stavu.

Po přestávce udeřili fotbalisté Dukly, když Yuriy Habovda z rohového kopu centroval přesně na Arnauda Konana, který se z bezprostřední blízkosti nemýlil. S Armou začalo být zle, Severočechy nepříznivý výsledek mírně nakopl. Nejprve v 74. minutě nejlepší střelec Ústí nad Labem Ladislav Krobot vybídl ke skórování do brejku se hrnoucího Josefa Švandu, který ve finální fázi volil místo střely nešťastnou přihrávku.

Gólu se necelých devět stovek diváků přibližně se dvěma desítkami hostujících příznivců dočkalo až v 80. minutě, kdy David Černý hlavičkou usměrnil za záda Michala Reichla centr Jonáše Jiránka. O tři minuty později se mohl autor vyrovnávací branky prosadit znovu, když před odkrytou bránou odmítl otočit stav na světelné tabuli po přihrávce Petra Kurky.

Krátce po domácím skvělém tlaku došlo k nešťastnému střetu dvou ústeckých stoperů, který nevypadal vůbec pěkně a oba hráči si odnesli krvavé šrámy. Vojtěch Čítek dokončoval zápas s obvázanou hlavou a Vojtěch Brak s poraněním v dutině ústní. Po delším nevynuceném přerušení nastavila hlavní sudí Jana Adámková sedm minut, avšak díky dalším zraněním byl druhý poločas nastaven nakonec o více než devět minut. Arma se snažila a tlačila do zakončení zuby nehty, na obrat skóre se ale již ze závěrečného náporu nezmohla.

Ústečtí hráči pod novým trenérem Martinem Haškem předposlední sestupovou pozici v soutěžní tabulce neopustili, Dukla je nadále v tabulce na sedmém místě.

Ohlasy trenérů

Martin Hašek (FK Ústí nad Labem): "Ze zápasu mám smíšené pocity. Měli jsme málo času na přípravu, hráče jsem znal sotva jmény. Mužstvo navíc nebylo po sobotní prohře ve Vlašimi 0:3 v dobrém rozpoložení. Důležité pro nás bylo hráčům vyčistit hlavy, aby věřili, že mohou vyhrát. Hledali jsme po špatné sérii optimální sestavu a potřebovali jsme, aby hráči byli schopní zahrát to, co umí. Nyní není prostor zlepšovat kondiční složku, pracovali jsme proto na organizaci hry, na to jsme se snažili v maximální možné míře čas vytěžit. První poločas nebyl dobrý, ale nebyl ani špatný. Nevadilo nám to, hráčům jsem říkal, že na vše máme 90 minut. Netroufli jsme si do utkání jít s cílem vlétnout na soupeře a vysoko presovat. Snažili jsme se držet kompaktnost, protože Ústí nad Labem dostávalo v poslední době hodně gólů. Chtěli jsme hrát vzadu na nulu a věřili jsme, že vzhledem k vývoji střetnutí si můžeme díky střídáním gól vynutit. Tyto plány nám vzala těžko bránitelná standardní situace Dukly, kterou jsme neuhlídali, byla zahrána skvěle. To nám vzalo vítr a trochu energie, naše sebevědomí pokleslo. Začali jsme zasahovat do sestavy střídáními, což se povedlo. V závěru utkání šlo mužstvo za gólem, věřil jsem, že vítězný gól dáme. Chování hráčů se změnilo, bylo vidět, že cítí, že branka se dá vstřelit. Přestali se bát, že by inkasovali. Změna obrazu hry a určitá naděje, že máme na to porazit mužstvo, které chtělo odehrát o postup do vyšší soutěže, je fajn vědět, ale v situaci, jaké jsme vzhledem k situaci v tabulce, je bod pro nás málo.“

Bohuslav Pilný (FK Dukla Praha): "Oba týmy jsou zklamané ze zisku jednoho bodu. Věděli jsme, že Ústí nad Labem potřebuje body a má nového trenéra, což je vždy impuls pro tým. Domácí potřebovali zvítězit a i my toužili po výhře. Co se týče zápasu, první poločas byl především u soupeře bez výraznějších šancí, za nás měl šance Štěpán Šebrle a Yuriy Havouda. Měli jsme následně výborný vstup do druhé půle, pomohli jsme si standardní situací a vypadalo to, že utkání máme pod kontrolou. Stalo se, co se stalo, nějakým nedůrazem a lehkovážností jsme přišli o balón u rohového praporku a z centru jsme inkasovali. Posledních deset minut a dlouhé nastavení jsme se o výsledek klepali, aby vyrovnání nenalilo domácím krev do žil.“