08.05.2022 | Daniel Kinc | Zápas

Zbrojovka vrátila Dukle listopadovou porážku, doma rozhodla po přestávce

Foto: fczbrno.cz
Brno – Fotbalisté Zbrojovky Brno, kteří už mají jistý mistrovský titul a postup do FORTUNA:LIGY, porazili ve 28. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Duklu 2:1. Skóre utkání bohatého na šance otevřel v 53. minutě domácí Hladík, který se prosadil hlavou po centru Ševčíka. Druhou a rozhodující gólovou hlavičku zaznamenal o půl hodiny později Endl. Hosté v závěru snížili zásluhou střídajícího Pázlera. Svěřenci trenéra Dostálka zvítězili počtvrté v řadě a Pražanům oplatili podzimní porážku z Julisky. Dukla po dvou remízách nebodovala, na výhru čeká od 13. dubna. V tabulce jí po prohře Táborska ve Varnsdorfu nadále patří osmé místo.
53' Hladík
83' Endl
90+2' Pázler
65' Jambor
77' Skopec
Sestavy
Berkovec – Hlavica, Endl, A. Čermák, Bariš – Dav. Jambor (70. Štepanovský) – Nečas (63. Texl), Blecha (82. Štěrba), M. Ševčík (82. Šural), J. Hladík (70. Kohoutek) – Jak. Řezníček
Na lavičce: Šiman
Trenér: Richard Dostálek
Reichl – F. Matoušek (84. Kovernikov), Piroch (76. Skopec), Kulhánek, Barac – Peterka, Dav. Kozel – Šebrle (76. Cienciala), Kim (62. Da. Breda), Buchvaldek – Červenka (76. Pázler)
Na lavičce: Rada, Konan
Trenér: Bohuslav Pilný
Rozhodčí: Kvítek – Vlček, Novák • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 3076

Komentář

Zbrojovka podle předpokladů vstoupila do utkání aktivněji. Nečas se protáhl do šestnáctky, prudký centr pouze proletěl malým vápnem. Za čtyři minuty tentýž muž pádil zprava sám na branku, rána po zemi mu ale nesedla a šla vedle. Ve dvacáté minutě se po rohu připomněli i hosté, Piroch však pálil nad bránu domácích.

Následující minuty ale opět patřily domácím, po pasu Nečase zakončoval Hladík už mimo dosah Reichla, gólmana Dukly zastoupil na čáře jeho spoluhráč. V další šanci už byl sám aktivně hrající Nečas. Ševčík jej vyzval ke střele v brejku tři na dva, brněnskému křídelníkovi střela nesedla. Po půlhodině pak přišla asi největší možnost Zbrojovky v dosavadním průběhu, Hladík od půlky utekl sám po levé straně, Reichla nicméně nepřekonal.

Další šance se urodily až před koncem půle. Daleko od gólu nebyl Ševčík, který natáhl k zajímavé střele levačkou za vápnem. Míč proletěl o centimetry vedle tyče. O dvě minuty později utekl obraně Dukly znovu Nečas a poslal přihrávku pod sebe opět na Ševčíka. Ten překonal Reichla, jenže tomu pomohl skvělým zákrokem na čáře Piroch. Jako poslední v prvním dějství zahrozili hosté, Buchvaldek z přímého kopu střílel těsně nad.

Druhá půle začala oboustranně opatrně, nicméně brzy přišel první gól zápasu. Ševčík posadil krásný centr z přímého kopu na hlavu volného Jana Hladíka a ten bez potíží otevřel skóre. Zbrojovka po vedoucí brance měla hru pod kontrolou a nikam se nehnala. Až dvacet minut před koncem se mohl prosadit nejlepší střelec soutěže Řezníček, po Blechově pasu a střele k tyči předvedl Reichl fantastický zákrok.

V další šanci byl Ševčík, ani on si na brankáře Reichla nepřišel. Na druhé straně hřiště pak Peterka v nadějné šanci nepřekonal Berkovce. Sedm minut před koncem přišlo uklidnění pro domácí barvy, když Kohoutkův centr přistál na hlavě obránce Lukáše Endla a ten nasměroval míč k tyči. Zbrojovka mířila za třemi body, které chtěl a také mohl pojistit Štepanovský, jenže úplně sám před brankou nechal vyniknout Reichla.

V úplném závěru se nakonec čestné branky dočkali také hosté, kteří připravili Martina Berkovce o čisté konto. Střídající Jan Pázler číhal sám na přední tyči a přesný centr z levé strany přetavil v gól. Na víc už však Dukle čas nezbyl, ihned poté zazněl závěrečný hvizd a Zbrojovka tak v domácím prostředí uhájila roli favorita.