11.05.2022 | Daniel Kinc | Zápas

Líšeň zvítězila nad Spartou a bude v posledním kole bojovat o baráž

Foto: sparta.cz
Brno - Fotbalisté Líšně ve 29. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zvítězili nad Spartou 1:0. V důležitém zápase z hlediska boje o barážové příčky se nejdříve jako jediný prosadil v prvním poločase Málek, díky kterému Brněnští šli do vedení, které už zvládli udržet. Líšeň se tak dotáhla bodově na Vlašim a o postupujících do baráže tak definitivně rozhodne až poslední kolo.
30' Málek
bez branek
32' Jeřábek
35' Turyna
90+3' Piško
Sestavy
Veselý – Pašek, M. Jeřábek, O. Ševčík, Lutonský – Otrísal – Ulbrich (90+1. Minařík), Málek, Matocha (79. Černín), Šumbera (79. Bednář) – Toutou Mpondo (59. Zikl).
Na lavičce: Marek, Krška, Chládek
Trenér: Leoš Kalvoda
Kotek – Gelašvili (46. Ambler), Piško, Večerka (79. L. Vácha) – Tvaroh (46. Borkovec), Jonáš, Holoubek, Dudl (71. Žížala) – Šimáček (46. Šilhart) – Kozák, Turyna.
Na lavičce: Ulrich, Goljan
Trenér: Petr Janoušek
Rozhodčí: Nehasil - Arnošt, Pfeifer • Stadion: Areál SK Líšeň • Diváci: 1320

Komentář

Domácí do šlágru kola, ve kterém se hrálo o zachování naděje na případnou účast v baráži, vstoupili daleko lépe a už v úvodních pěti minutách si vytvořili tři šance. Po Kotkem vyraženém centru zakončoval levačkou v ideální pozici Šumbera, míč ale neposlal vůbec přesně. Chvíli nato sám Šumbera uvolnil mezi obránce Lutonského, ten prudce centroval před branku a míč po teči obránce skončil v rukavicích Kotka. Povedenou dvouminutovou završila šance Toutoua, který utekl Gelašvilimu, levačkou ale nakonec střílel nad branku. 

Líšeň v aktivitě pokračovala, další zajímavé momenty přišly až po necelé půlhodině. Nejprve po nadýchaném centru Málka hlavičkoval osamocený Šumbera přímo doprostřed branky do rukavic Kotka. Posléze se připomněli poprvé také hosté, Turyna vracel hlavou na zadní tyči přetažený Dudla do ohně a Tvarohovi chyběly centimetry, aby zakončil do prázdné branky.

Po půlhodině už domácí udeřili. Ulbrich dostal na pravé straně prostor k centru a míč posadil naprosto přesně na hlavu nabíhajícího Jaroslava Válka, který gólovou rybičkou k tyči otevřel skóre - 1:0. Šest minut před poločasem hrozil po centru Matochy Šumbera, rána byla sražena na roh. Po něm hlavičkoval skvěle Ševčíka a už málem slavil, za Kotka zaskočil na brankové čáře Dudl a vykopl míč. V úplném závěru půle ještě mohl navýšit náskok Líšně Málek, v dobré pozici na přední tyči netrefil.

Do druhé půle provedli hosté tři změny a byli daleko aktivnější, obranou Líšně se ale kombinací po zemi prodírali jen stěží a vysoké nákopy sbírali obránci Brňanů. S přibývajícími minutami domácí opět srovnali hru, přesto hosté nebyli daleko od vyrovnání. To jim ale Líšeň mohla darovat sama. Ve zmatcích v obraně Jeřábek ukopl míč gólmanu Veselému, ale poté svou chybu napravil a před dobíhajícím Kozákem sám vykopl balón na čáře.

Blízko pojistky vedení Líšně byl deset minut před koncem střídající Zikl, dostal krásný míč za obranu a šel sám na branku, jeho pokus o obstřel na zadní tyč dokázal Kotek skvěle vyrazit levou nohou. Hosté v závěru vrhnuli všechny zbytky sil do útoku, za zmínku však stojí pouze drzý průnik Amblera, střelou nicméně neskončil. Při poslední rohu podpořil útok Sparty také gólman Kotek, Líšeň však i poslední situaci přežila a urvala cenné vítězství 1:0.

Pokud v posledním kole vyhraje na Žižkově, tak jde do baráže, neboť druhá Opava a třetí Vlašim hrají v posledním kole právě spolu.