13.05.2022 | Martin Hruzík | Hráč měsíce

Hráč měsíce Floder: O záchraně dvě kola před koncem jsme snad ani nesnili

Foto: Aleš Vladyka (mfkchrudim.cz)
Praha – Sedm odehraných utkání, šest čistých kont. Pětadvacetiletý brankář Jiří Floder v dubnu začaroval své tyče a výraznou měrou přispěl k záchraně Chrudimi ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. Tým, jenž se dlouho krčil na chvostu tabulky, je kolo před koncem ročníku na desáté pozici. „Jsem vděčný za záchranu. Ocenění je třešnička na dortu,“ říká v rozhovoru poslední vítěz ankety Hráč měsíce.

Nemrzí vás, že jste si ve středu nezachytal proti Zbrojovce?
Měl jsem drobné zranění a po poradě s trenéry a masérem jsme se rozhodli, že zůstanu pouze na lavičce. I trenéři chtěli protočit sestavu.

Přeci jen jste se ale mohl ukázat proti svému zaměstnavateli, jenž znovu postoupil do nejvyšší soutěže...
Přistupoval jsem k tomu jako ke každému jinému zápasu, i když konfrontace s postupujícím týmem by byla dobrou zkušeností. A jak říkáte, z pohledu zaměstnavatele by pro mě ta konfrontace byla určitě zajímavá. Ale určitě jsem k tomu nějak netíhnul a nejsem z toho zklamaný.

Byla to i příležitost zabojovat o nejvíce vychytaných nul v soutěži...
Popravdě jsem nad tím takto vůbec nepřemýšlel, pro mě byla nejdůležitější záchrana Chrudimi ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. Čistá konta jsou jen takový bonus a ani jsem moc nesledoval, jak na tom vůči ostatním brankářům jsem.

I tak je vaše bilance deseti čistých kont v sedmnácti zápasech hodně dobrá. Jste spokojen?
Určitě jsem za to rád. Před příchodem do Chrudimi jsem si ani nedával nějaké cíle takového typu. Je to samozřejmě příjemné, leč je to zásluha celého týmu od obránců až po útočníky. Všichni si plnili své defenzivní úkoly, a tím, že jsme nedostávali branky, jsme získali body, které nám dopomohly k záchraně. A to bylo nejdůležitější. Jsem rád, že jsem k tomu mohl přispět, ovšem je to zásluha všech.

Berete to tak, že je mise splněna?
Jednoznačně. Byla to velká výzva a myslím si, že řada lidí, mimo klub, tomu ani nevěřila. Ovšem celý klub šlapal, jak měl, a nakonec jsme dosáhli záchrany dvě kola před koncem, o čemž jsme možná ani nesnili.

Za své nedávné výkony jste získal cenu pro hráče měsíce dubna. Co na to říkáte?
Jsem pochopitelně rád, nikdy jsem takové ocenění nezískal, takže mě těší, že se to povedlo. Jak jsem však řekl, bez podpory hráčů a realizačního týmu by se mi to nepodařilo. Jsem vděčný za záchranu a tohle ocenění je jen třešnička na dortu.

Cítíte vzhledem k vašim výkonům zájem odjinud?
Zatím se nic nerýsuje, možná po skončení sezóny. Uvidíme, co bude.

Takže zatím netušíte, co bude v létě?
V Chrudimi jsem na hostování do konce června a pak bych se měl vracet do Zbrojovky, ale s trenéry jsem tam ještě nemluvil.

Nejlepší fotbalové roky ještě máte před sebou. Jaký máte sportovní sen?
Určitě bych si jednou chtěl zahrát v jedné z TOP 5 lig v Evropě. To by byl můj splněný sen.