22.05.2022 | Michal Nussbauer | Zápas

Bohemians znovu zvítězili nad Opavou a udrželi se ve FORTUNA:LIZE

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Praha – Fotbalisté Bohemians 1905 porazili v odvetě baráže o FORTUNA:LIGU Opavu doma 2:0 a zachránili se mezi elitou. Skóre otevřel v 17. minutě po rohovém kopu obránce „klokanů“ Köstl. Hosté mohli zkraje druhého poločasu srovnat, stejně jako v prvním zápase jim v tom ale zabránila branková konstrukce. Vítězství Pražanů pojistil po hodině hry útočník Chramosta.
17' Köstl
68' Chramosta
bez branek
24' Hronek
88' Bartek
bez karet
Sestavy
Valeš – Dostál, Köstl, Křapka, Vondra, Kovařík (78. Vaníček) – Květ (86. Petrák), Beran (70. Bartek), Jindřišek, Hronek (86. Puškáč) – Chramosta (78. Fulnek)
Na lavičce: Bačkovský, Krch
Trenér: Jaroslav Veselý
Digaňa – Celba (75. Helebrand), Didiba, Žídek, Janoščín – Macháček (72. Bílek) – Šigut (46. Kopečný), Pikul, Darmovzal, Helešic (72. Šcudla) – Rataj (46. Kramář)
Na lavičce: Lasák, Kadlec
Trenér: Roman West
Rozhodčí: Zelinka – Hájek, Caletka • Diváci: 6095

Komentář

Utkání, na které se do Ďolíčku přišlo podívat přes 6000 diváků, začalo značně nervózně. Oba týmy moc dobře věděly, co je v sázce. Domácí, kteří si přivezli z Opavy jednogólový náskok, ale záhy uklidnil Daniel Köstl. Tento spíše sváteční střelec si v 17. minutě našel balon po rohu Kovaříka a z malého vápna propálil vše, co mu stálo v cestě.

Opava jako by po inkasované brance úplně vypnula, do poločasového hvizdu nebyla vůbec nebezpečná. „Klokani“ mohli naopak svůj náskok zdvojnásobit, když po pasu Jindřiška uháněl Kovařík sám na Tomáše Digaňu. Strážce opavské svatyně ale jeho přízemní střelu dokázal nohou vyrazit na roh, takže do kabin se šlo za jednogólového vedení Bohemians.

Stratég na lavičce Slezanů Roman West přichystal do druhého dějství dvě změny, které do té doby bezduchou hru jeho celku rozhodně oživily. V 53. minutě byla Opava dvakrát blízko vyrovnání. Nejprve vytěsnil Valeš s pomocí tyče Pikulovu střelu na roh, ten samý hráč záhy orazítkoval břevno pumelicí z úctyhodné vzdálenosti.

O pět minut později mohli udeřit také Bohemians, Hronkova hlavička po Dostálově centru ale mířila mimo. Atraktivní fotbal pokračoval i nadále. Prakticky vzápětí se po Kopečného pasu, který ještě tečoval efektní patičkou Helešic, natahoval Macháček. Ke střele mu však nakonec kousek chyběl. 

Pak už ale úřadovali domácí. Jan Chramosta se v 67. minutě ještě zastřeloval a z úhlu napálil pouze Digaňu. O minutu později ale po přiťuknutí Hronka posadil Didibu na zadek a umístěným zakončením na zadní tyč zdvojnásobil vedení Bohemians. Následně se za domácí trefil i sám Hronek, zelenobílou radost ale zastavil praporek pomezního sudího.

Ďolíček byl poté ještě svědkem velké šance na každé straně. Proti Vaníčkovi se nejprve blýskl Digaňa, na druhé straně vychytal Valeš Kopečného. Bohemians se po výhrách nad Opavou 1:0 a 2:0 udrželi ve FORTUNA:LIZE i pro příští ročník.