30.05.2022 | Petr Komárek | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a trenér měsíce: Květnové prvenství získali opavský Darmovzal a Kronďák z Chrudimi

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Praha – Závěrečný díl letošní sezony napsala anketa Hráč a trenér měsíce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Vítězi za květen se stali záložník Opavy Denis Darmovzal a chrudimský trenér Radek Kronďák. Darmovzal předvedl výkonnostní vzestup a slezskému celku pomohl k účasti v baráži. Kroňdák dovedl Chrudim k záchraně ve F:NL. Na jaře pod ním utrpěla jedinou porážku a čtrnáctkrát bodovala.

Hráč měsíce: Denis Darmovzal (Slezský FC Opava)

Těžký, ale důležitý krok. Denis Darmovzal se letos dokázal prosadit v dospělém fotbale. Zatímco za předchozí dvě sezony odehrál v seniorských soutěžích sedm zápasů, tentokrát jich zapsal bez jednoho rovných třicet. I když je mu teprve jednadvacet let, ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE se během dvaceti sedmi startů trefil sedmkrát. Většinu gólů – pět – vstřelil v jarní části soutěže. Na přelomu dubna a května dvěma z nich přispěl k tomu, že Opava pronikla do baráže o FORTUNA:LIGU.

Darmovzal se nejprve v poslední dubnový den blýskl brankou, která rozhodla o domácí výhře Slezanů nad Varnsdorfem. Přesně po hodině hry se v pokutovém území prosadil přízemní střelou a zvýšil opavské vedení na 2:0. Soupeř už se zmohl jen na snížení, svěřenci trenéra Westa nakonec zvítězili 3:1. Darmovzalovo zakončení znamenalo body i v dalším kole. V Praze proti rezervě Sparty předvedl hotovou parádu, již v přímém přenosu zaznamenaly televizní kamery. Opavský talent natáhl k povedené ráně z dálky. Po zákroku gólmana a odrazu od břevna skončila v síti a hosté dokonali obrat ve skóre. Slezský FC si v metropoli vybojoval triumf 2:1, který posléze potvrdil na vlastním hřišti proti Ústí.

Vidět byl Darmovzal i baráži s Bohemians 1905. Dokonce si vysloužil pochvalu od komentátorů České televize. Teď je pravděpodobné, že se díky svým výkonům přesune z Opavy jinam. Jeho mateřský klub do FORTUNA:LIGY nepostoupil, na elitní scéně by si ale přesto mohl zahrát. Kde se budou odehrávat další osudy šikovného mladíka?

Trenér měsíce: Radek Kronďák (MFK Chrudim)

Na jaře připomínala válec, který je (téměř) k nezastavení. Chrudim věděla, že ji čeká boj o záchranu. Po zimní pauze sehrála ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE patnáct utkání. Ve čtrnácti z nich dokázala bodovat a sedmkrát vyhrála. Recept na porážku Východočechů našel pouze v polovině března Třinec, který měl v soutěži obdobné starosti. MFK kromě úctyhodné formy, jež znamenala přísun tolik potřebných bodů, hned v devíti jarních duelech udržel čisté konto. Nulu pokaždé vychytal Jiří Floder, jenž v zimě dorazil na hostování ze Zbrojovky Brno. Jeho příchod pod vodojem by se dal považovat za příklad win-win strategie. Floder měl maximální vytížení – v Brně většinou kryl záda zkušenějšímu Berkovcovi – a Chrudimi se i díky jeho výkonům dařilo.

Na lavičku východočeského klubu se pak po nevydařeném podzimu postavil Radek Kronďák. Tým na rozhodující část sezony připravil náramně. Že se Chrudim nechce potácet v sestupovém pásmu, ukázala hned únorová dohrávka proti Vlašimi. Protivníka ze špice tabulky MFK přestřílel 4:2. Na čtyři góly mu přitom stačilo 67 minut a podruhé inkasoval až v závěru z penalty. Do začátku května sice pak nevstřelil více než dvě branky za zápas, pod Kronďákovou taktovkou ale prakticky neprohrával. Jednapadesátiletý kouč tak k patnácti sezonám ve Vltavíně, s nímž postoupil z divize až do F:NL, přidal další velký čin své kariéry.

Udržení pozice ve druhé nejvyšší soutěži si Chrudim definitivně zajistila 7. května. Na stadionu Ústí nad Labem zvítězila 3:0 a do posledních dvou kol mohla jít bez nervů. Nakonec je vyšperkovala skalpem mistrovské Zbrojovky, které oplatila podzimní porážku 3:2, a cennou remízou s B-týmem pražské Sparty. V tabulce se po jarním obrození s Kronďákem u kormidla umístila desátá.