29.07.2022 | Petr Komárek | Zápas

Rada začal na Dukle porážkou, Líšni zařídil tři body gabonský náhradník

Foto: fkdukla.cz
Praha – Fotbalisté Dukly Praha v soutěžní premiéře pod trenérem Petrem Radou prohráli. V zahajovacím zápase nové sezony FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY doma nestačili na Líšeň 0:1. Jediný gól vidělo necelých devět stovek diváků v poslední minutě řádné hrací doby. Historicky první výhru jihomoravského celku na Julisce trefil zblízka střídající Reteno Elekana.
bez branek
90' Reteno Elekana
55' Kozel
68' Holiš
27' Vandas
39' Jeřábek
45+1' Matocha
66' Čermák
90' Reteno Elekana
Sestavy
Čtvrtečka – Barac, Piroch, Holiš, Souček – Peterka – Šebrle (46. Kim), Kozel, Buchvaldek (70. Hrubeš), Moulis (86. Hodek) – Červenka (70. Matějka)
Na lavičce: Šťovíček, Svoboda, Ullman
Trenér: Petr Rada
Vajner – Pašek, M. Jeřábek, Černín, Lutonský – Matocha, A. Čermák (85. Minařík), Machalík (75. Otrísal) – Ulbrich (46. Šumbera), Vandas (63. Zikl), Sokol (85. Reteno Elekana)
Na lavičce: Marek, Bednář
Trenér: Petr Maléř
Rozhodčí: Hocek – Černoevič, Hádek • Stadion: Stadion Juliska • Diváci: 893

Komentář

Na konci úvodní pětiminutovky zahrával standardku z levé strany Matocha. Na zadní tyči hledal Paška, toho ale uhlídal Moulis. Zanedlouho si na kolmici naběhl Červenka, křížnou střelou po naznačení hostující branku minul. Na pravém křídle přešel Buchvaldek přes bránícího Černína, který skluzem záložníka Dukly nezastavil. Prudký přízemní centr musel ve vápně před naběhnutým Moulisem odkopnout Pašek.

Ve dvacáté minutě odcentroval Buchvaldek pro změnu zleva a v pokutovém území zakončoval patičkou Kozel. Trefil však pouze soupeře před sebou. O sedm minut později rozhodčí Hocek poprvé v sezoně F:NL vytáhl žlutou kartu. Za faul na útočné polovině ji viděl líšeňský Vandas. Po přistrčení Machalíka se Čtvrtečku pokusil ohrozit Pašek, zdálky ale přestřelil.

Líšeň se do velké šance drala po Lutonského rohu, pomezní sudí jí nicméně odmával ofsajd. „Marvani“ viděli do přestávky ještě dvě žluté karty. Nejprve si kapitán Jeřábek nedovoleně počínal proti Červenkovi, v nastavení poté na polovině přerušil rodící se domácí protiútok Matocha. Změnit bezbrankové skóre se snažil aktivní Červenka, který unikl Lutonskému. Ostrý pas z pravé strany ale skokem schoval do rukavic Vajner.

Na začátku druhé půle Lutonský ve vápně nastřelil ruku Pirocha, stoper Pražanů ji však nechal těsně u těla. Z kontru postupoval na Vajnera zleva Červenka, včas jej ale dostoupil vracející se Jeřábek. Do hodiny hry obdržela žluté napomenutí také Dukla, jmenovitě Kozel. Ve vyložené šanci se následně ocitl střídající Šumbera, v klíčové chvíli ale podklouzl na stojné noze.

Jeho centr pak propadl k Sokolovi, jenž se musel pro balon trochu vracet. Zakončit však dokázal a výsledná střela proletěla kousek nad břevnem. Po přihrávce Moulise poslal míč na Vajnera osamocený Matějka. Hostující brankář se ale stihl přemístit, kmenový hráč Plzně stál navíc v ofsajdu. Prolomit čekání na gól mohl z přímého kopu Souček, líšeňskou branku ovšem vůbec netrefil. Nerozhodný stav přestal platit až v devadesáté minutě. Na centr Šumbery z levé strany si naskočil střídající záložník z Gabonu Guy Reteno Elekana a pravačkou usměrnil balon do sítě. Těsně před závěrečným hvizdem měl na hlavě srovnání Holiš, zamířil ale jen nad Vajnerovu bránu.