31.07.2022 | Tomáš Secký | Zápas

Varnsdorf vstoupil do nové sezóny vítězně, doma přehrál Opavu

Foto: Tomáš Secký
Varnsdorf – Úvodní kolo nového ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY uzavřel duel mezi Varnsdorfem a Opavou. Severočeši šli v úvodu utkání díky trefě Kristiana Zbrožka, Slezané sice zásluhou Denise Kramáře rychle srovnali, ale Pavlo Rudnytskyy a Abdullahi Tanko svými góly rozhodli o vítězství varnsdorfského celku v poměru 3:1.
13' Zbrožek
27' Rudnytskyy
88' Tanko
21' Kramář
56' Rudnytskyy
71' Kubista
5' Kopečný
9' Ščudla
90' Pikul
Sestavy
Vaňák – Richter, Kubista, Zbrožek, Radosta – Bláha, Žák – Schön (63. Kříž), Ondráček (83. Ludvíček), Dordić (83. Samko) – Rudnytskyy (69. Tanko).
Na lavičce: Šerák, Pajkrt, Vachoušek
Trenér: Miroslav Holeňák
Číž – Rychlý, Kopečný (75. Rataj), Janoščín, Kadlec – Macháček (61. Gorčica), Šigut (61. Helebrand), Bílek, Šcudla (46. Doleček) – Kramář (60. Dostál), Pikul.
Na lavičce: Lasák, Janjuš
Trenér: Roman West
Rozhodčí: Zaoral – Dohnálek, Pochylý • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Diváci: 1130

Komentář

První kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v nové sezóně uzavřel duel Varnsdorfu s Opavou. Úvodní minuty zápasu patřily Varnsdorfu, který byl aktivnější na míči. To vyústilo hned v páté minutě ve žlutou kartu pro hostujícího Kopečného. Na první branku se čekalo do třinácté minuty. Varnsdorf zahrával rohový kop a po několika soubojích ve velkém vápně se míč odrazil ke Kristiánu Zbrožkovi, který razantní střelou propálil vše, co mu stálo v cestě.

Další slibná šance se zrodila v 18. minutě. Žák utekl po lajně, dostal se do malého vápna, udělal dvě kličky a vystřelil. Hosty skvělým zákrokem podržel Číž. O tři minuty později už bylo srovnáno. Přetažený míč si až za hranicí vápna našel Denis Kramář, který nic nevymýšlel, navedl si míč na levou nohu a vystřelil na vzdálenější tyč – 1:1. Varnsdorf opět udeřil ve 27. minutě po standardní situaci. Ondráček našel centrem nabíhajícího Pavla Rudnytského, který vrátil svému týmu vedení.

Opava šla do druhé půle se změnami v sestavě. A šlo to znát, hra hostů se oživila. Slezané byli aktivnější, chyběla jim však přesnost ve finální přihrávce. K vážnému ohrožení varnsdorfské branky tak nedošlo. S ubíhajícím časem Opava otevřela obranu, čehož využíval Varnsdorf k rychlým brejkům. Jeden takový předvedl v 76. minutě Tanko poté, co ustál souboj s dvěma protihráči, posunul míč na Bláhu, jenž vyslal Tanka do samostatného úniku. Tvrdou střelu nové akvizice domácích vyrazil na roh Číž a držel naděje Opavy.

O osudu utkání rozhodl Abdullahi Tanko v 88. minutě po dalším brejku, když unikl všem protihráčům, obhodil brankáře a skóroal do odkryté brány.

Ohlasy trenérů

Miroslav Holeňák (trenér Varnsdorfu): „Neřekl bych, že Opava hrála špatně, ve druhé půli nás trápila. Mohla hlavičkou vyrovnat na 2:2, to by pak bylo jiné. Šli jsme ale vítězství naproti, kluci tam dali srdíčko a za to jim děkuji. Hrozně moc si vítězství ceníme. Jak šla Opava do rizika, tak nám zatápěla. Vážíme si toho, že jsme porazili takový tým.“

Roman West (trenér Opavy): „Chtěl bych se omluvit našim fanouškům za výsledek i za výkon. Vůbec jsme nedokázali přenést výkony z přípravy do sezony. Začali jsme špatně, byli jsme nedůslední. Chvíli to vypadalo, že se zvedneme, ale standardka nás dorazila. Domácí byli lepší. Po střídání a změně postů ve druhé půli to začalo vypadat lépe. Kopečný byl sám na malém vápně, měl vyrovnat. Tam se to zlomilo. Bod by byl vzhledem k průběhu zápasu zlatý. Otevřeli jsme to, domácí chodili do brejků a nakonec dali třetí gól. Vyhráli zaslouženě.“