02.08.2022 | Petr Komárek | Rozhovory

Kapitán Příbrami Čermák se toho nebojí! Mluvil o gólu zdálky i míchání kartami

Foto: Jan Vostrý (fkpribram.cz)
Praha – Do prvního zápasu sezony navlékl kromě zeleného dresu i modrou pásku. Krátce před uplynutím pětačtyřiceti minut se pak ukázal jako pravý kapitán. Marcel Čermák natáhl k dalekonosné střele, kterou pohotově srovnal stav domácího utkání Příbrami proti Táborsku. Středočechům to do tabulky přineslo bod.

Blížil se konec prvního poločasu. Jeden ze zadáků Příbrami udělal na vlastním stadionu chybu, po které jeho tým inkasoval. Za obranu proklouzl guinejský útočník ve službách Táborska Tolno a poslal míč za vyběhnuvšího brankáře Melichara. Běžela 42. minuta a výběr trenéra Marka Nikla stihla nepříjemnost v podobě gólu do šatny.

Soupeři však úder dokázal vrátit. Čas zápasu se posunul o dvě minuty a náskok hostů byl pryč. Čejka přihrál doleva Marcelu Čermákovi a příbramský kapitán natáhl k utěšenému pokusu zpoza vápna. Balon se zastavil až ve vzdálenějším horním rohu táborské brány. Gólman Kotek se za ním jen ohlédl.

Čermák loni za dvacet zápasů ve F:NL skóroval jedinkrát. Ještě k tomu v předposledním kole. Teď zapsal trefu hned na úvod soutěže. A ne ledajakou.

Pravda, jeho zakončení ještě tečoval obránce Jihočechů Bezpalec. I proto rozhodčí Petřík v zápise o utkání označil branku jako vlastní. Dojem z povedené střely domácího záložníka tím ale nesmazal.

„Vždycky mi vyčítali, že nestřílím. Tentokrát jsem to zkoušel ze všech pozic a doufal jsem, že to tam padne. Trochu mi pomohl protihráč, ale balon odrazil hezky,“ usmíval se Čermák v pozápasovém rozhovoru pro klubovou televizi.

Příbram si podle něj za předvedený výkon zasloužila vyhrát. „Od příchodu trenérů Zápotočného a Nikla víme, že se fotbalem chceme bavit. Hrát po zemi, hodně držet míč. Máme mladý, běhavý tým. Takhle chceme hrát celou sezonu. Když to půjde, naše výkony budou jenom gradovat,“ prohlásil nebojácně.

„Ve druhé půli jsme měli tři, čtyři šance, které měly skončit gólem. Časem už gólem končit budou,“ pokračoval dobře naladěný fotbalista, který strávil necelé tři roky ve Slovinsku. „Jsme mladí, potřebujeme nabrat zkušenosti a řešit takové situace více v klidu. Důležité je, že se do šancí dostáváme,“ uvědomoval si.

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU zná třiadvacetiletý Čermák už z let 2017 a 2018, tehdy v ní kopal za Žižkov. U řeky Litavky se aktuálně snaží pomoci k lepšímu umístění než naposledy. V minulém ročníku druhé nejvyšší soutěže Příbram obsadila až třináctou příčku.

„Ukázali jsme novou tvář týmu, kádr se přes léto dost obměnil. Máte se na co těšit,“ vzkázal do kamery. „První kolo sice vítězstvím neskončilo, ale to všechno přijde. Pokud budeme pokračovat ve výkonech jako proti Táborsku, můžeme hodně zamíchat kartami FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY,“ řekl odhodlaně Marcel Čermák.

44' Bezpalec (vl)
42' Tolno
32' Čejka
87' Zeronik
34' Mezera
90' Bezpalec
Sestavy
Melichar – Dudl, Fišl, Stropek, Čejka – Petrák (90+2. Švestka), M. Čermák, J. Jeřábek (81. Musil), Osmančík (90+2. Vott), V. Novotný (46. Zeronik) – Surmaj (81. Vokřínek)
Na lavičce: Smrkovský, Schindler
Trenér: Marek Nikl
Kotek – Mezera, Navrátil, Bezpalec – Plachý, Kopřiva, Liepa, Kosek (69. M. Šplíchal) – Varačka (69. Babacar), J. Mach (60. Nešpor), Tolno (90+2. Svatek)
Na lavičce: Zadražil, Musa, Šplíchal
Trenér: Radoslav Kováč
Rozhodčí: Petřík – Váňa, Kotalík • Stadion: Stadion Na Litavce • Diváci: 868