04.08.2022 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 2. kola: Karvinou čeká Vlašim, Vyškov vyzve rezervu pražské Sparty

Foto: mfkkarvina.cz
Praha – Celkem sedm mužstev získalo na startu FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY plný počet bodů. Tabulku druhé nejvyšší soutěže vede po prvním kole Karviná s Vyškovem. Jak Slezané, tak Hanáci nastříleli soupeřům tři góly a ani jednou neinkasovali. Svěřenci trenéra Hejduška se ve druhém kole představí před televizními kamerami, v pátek hostí loňského účastníka baráže z Vlašimi. Mužstvo kouče Trousila zamíří na Žižkov, kde se utká se sparťanským béčkem.

Karviná odehrála první soutěžní střetnutí po sestupu z FORTUNA:LIGY v Třinci. Pod Javorovým jí ve 22. minutě zajistil jednobrankový náskok Slovák Mikuš, další dvě trefy přidali ve druhém dějství Zedníček a Bartl. „Myslím si, že po výhře 3:0 budeme mít u soupeřů respekt, zvlášť v domácím prostředí. Všichni ale víme, že ne všechno bylo ideální. Jsem ale rád za produktivitu, která nás v přípravě trochu trápila,“ říká pro klubový web Tomáš Hejdušek, trenér MFK.

Druhý tým loňské sezony F:NL Vlašim doma na konci července podlehl Jihlavě 0:2. Oba góly obdržel do pauzy. „Ve druhé půli jsme sice měli dobré pasáže hry i šance, s ohledem na kvalitu našeho mužstva to ale pořád bylo málo. Do pátečního utkání máme na čem pracovat,“ uvědomuje si v rozhovoru pro fcsbvlasim.cz obránce Denis Halínský. „V Karviné nás určitě nečeká lehký soupeř. Musíme se oklepat ze zápasu proti Jihlavě. Ukázat si na videu, co bylo špatně, na čem musíme zapracovat a co musíme změnit. Věřím, že náš výkon už bude lepší a porveme se o body,“ komentuje.

Podle Hejduška je triumf nad Vlašimí pro Karvinou extrémně důležitý. „Od začátku týdne hráčům vštěpujeme do hlav, že potřebujeme z našeho stadionu udělat nedobytnou tvrz. A pokud se nám to bude dařit, fanoušci si cestu na stadion vždy najdou. Jejich podpora je důležitá, což se ukázalo minulý týden,“ předesílá k nadcházejícímu zápasu. Ten odstartuje v pátek v 17 hodin, v přímém přenosu ho odvysílají Česká televize a sázková kancelář Fortuna.

Od pátečních 18 hodin se pak proti sobě postaví Jihlava a Olomouc B, stejně jako Opava a Dukla. Slezský FC v úterý představil novou posilu, z Jablonce získal Patrika Haitla. Čtyřiadvacetiletý bek zasáhl pod Ještědem do dvanácti utkání FORTUNA:LIGY. V Opavě podepsal smlouvu do konce roku 2024.

Mladíci Sigmy zahájili nováčkovský rok výhrou nad záložním týmem Sparty. Jediný gól utkání zaznamenal v nastavení první půle Slaměna, který tak využil přesilovku Hanáků. „Ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE si nevybereme. Mnoho slabých týmů tady není, je to našlapaná soutěž. Do každého zápasu jdeme s cílem vyhrát, proto vlastně hrajeme,“ hlásí dvaadvacetiletý útočník před cestou na Vysočinu.

Horáci se považují za favorita zápasu. „Chceme tuto nelehkou úlohu potvrdit,“ netají se na webu fcvysocina.cz Jozef Pavlík, asistent trenéra Jana Kameníka. „Béčko Sigmy jsme viděli v jejich úvodním utkání proti juniorce Sparty, které se jim vydařilo. Odehráli kvalitní zápas, v němž prezentovali své silné stránky. Na mysli mám zejména útočnou fázi s nebezpečnými individualitami a též zodpovědné týmové bránění. V pátek nás rozhodně nečeká nic lehkého,“ konstatuje.

V sobotu se jako první uskuteční souboj Příbrami s Chrudimí, organizátoři naplánovali výkop na 10:15. Středočeši vstoupili do nové sezony remízou s Táborskem. Tři minuty před koncem prvního poločasu sice museli dotahovat, to ale za chvíli zvládl kapitán Čermák. Zpoza šestnáctky a s pomocí soupeřovy teče poslal balon do horní části branky. Gólman Floder si další nulu v chrudimském dresu nepřipsal. Hráči Vyškova jej v Drnovicích překonali celkem třikrát.

Další tři sobotní utkání začnou v 17 hodin. Táborsko narazí na Slavii B, Líšeň na Varnsdorf a Prostějov na Třinec.

Zápas „Marvanů“ na Julisce nabídl jedinou střelu na bránu. Jihomoravané ji vyslali v devadesáté minutě a přinesla jim vítězství. Úspěšným zakončovatelem se stal střídající záložník z Gabonu Reteno Elekana. Do sítě zblízka umístil centr dalšího náhradníka Šumbery. Varnsdorfští zase pokořili Opavu (3:1), která v minulém ročníku došla až do baráže. Na trefu Zbrožka sice zanedlouho odpověděl hostující Kramář, za dalších šest minut ale Severočechům vrátil vedení kapitán Rudnytskyy. Pojistku na vítězství Varnsdorfu přidal v závěru Nigerijec Tanko.

Program druhého kola uzavře nedělní duel mezi Spartou B a Vyškovem. Rozhodčí ho zahájí v 10:30. Pražané před týdnem podlehli nováčkovi soutěže – rezervě Olomouce. Na Hané odehráli většinu zápasu v deseti, po dvaceti minutách viděl červenou kartu stoper Večerka. Penaltu sice výběr kouče Horňáka přežil, krátce před přestávkou ale dostal nakonec rozhodující branku. Moravané si naopak doma poradili s Chrudimí (3:0). Důležitý dvougólový náskok jim za sedmnáct minut zařídil Burunďan Kanakimana. Dvaadvacetiletý útočník je spolu s jihlavským Selnarem aktuálně nejlepším střelcem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY.