08.08.2022 | Jan Šimek | Rozhovory

Ambiciózní Dukla na dně? Vojna začne až teď. Hráči to pocítí, hlásí Rada

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Praha – Před startem nové sezony otevřeně vyhlásila jasný cíl – postup do FORTUNA:LIGY. Ambiciózní plán ovšem naboural hned start ročníku. Pražská Dukla prohrála oba úvodní zápasy, krčí se na dně tabulky a jako jediné mužstvo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY ještě nedokázala skórovat. „Tudy cesta nevede,“ má jasno zkušený kouč ve službách Pražanů Petr Rada.

Fotbalisté Dukly nejprve na Julisce smolně podlehli Líšni, když jediný gól utkání vstřelil hostující záložník Guy Reteno Elekana v 90. minutě. Chuť si chtěli spravit o týden později ve Slezsku, jenže tvrdě narazili. Opavští, kteří v uplynulém ročníku dokráčeli až do baráže o postup do FORTUNA:LIGY, spláchli pražský celek třemi góly.

„Je to ostuda, protože jsme si zápas prohráli v prvních osmi minutách. Úplně zbytečně jsme si nechali dát první branku. Byli jsme pod tlakem a vzápětí přišla druhá. Zhruba od dvacáté minuty jsme opticky převzali otěže zápasu, měli jsme tam náznaky šancí, ale bylo to pomalé. Hráči si prostě musí dát o dotek navíc,“ má jasno Petr Rada.

„V poločase jsme se chtěli dostat do kontaktu brankou. Opticky jsme sice možná byli lepší na míči, ale směrem dopředu jsme nebyli nebezpeční. Domácí hrozili také a v závěru, kdy jsme se chtěli natlačit víc dopředu, jsme zase inkasovali hloupý gól, kdy rozehráváme a trefíme hráče na půlce... Domácí hráč to pak trefil excelentně, to musím říct,“ přiznává.

Pražané padli rozdílem tří branek a dál čekají na první bodový zisk v sezoně. „Jsem zklamaný a hráčům jsem to po zápase řekl. V přípravě se prezentovali určitým způsobem, ale pak vlítneme do soutěže, v níž jsme si dali jistý cíl, a hráči to najednou neunesou. Nevím, proč... Nedovedu si to vysvětlit, protože máme spoustu zkušených hráčů. S tím se musíme vypořádat. Klukům jsem řekl, že tudy cesta nevede. Je sice teprve začátek soutěže, ale pokud bychom takto měli pokračovat, trpělivost může dojít,“ upozorňuje třiašedesátiletý fotbalový odborník.

„Hráči si sami musí hrábnout do svědomí, jestli tohle stačí, ale když to vidíte, tak nestačí… Hráči hrají za Duklu, což je klub, který má velkou tradici, a hráči by měli vědět, že nosí triko tohoto klubu. Můžete prohrát, ale abychom prohráli zápas do osmé minuty, to by takto zkušené mužstvo nemělo dopustit. Hráči to ode mě pocítí, protože – ať si každý myslí, co chce – tudy cesta nevede,“ opakuje Rada.

Dukla se netají postupovými ambicemi, jenže začátek soutěže přinesl pravý opak. „Po přípravě jsme byli všichni optimističtí, i když víme, jaké to je: Příprava je něco jiného než mistrovské utkání. První zápas doma nás zaskočil. Dostali jsme gól v 90. minutě, přitom utkání spělo k remíze. Nebyla tam ani jedna střela na bránu,“ kroutí hlavou trenér s nejvyšším počtem odkoučovaných utkání ve FORTUNA:LIZE.

 „Tady v Opavě nám dvakrát vystřelí Uhlíř, pak Svoboda, ale všechno je zblokované. Směrem dopředu nejsme produktivní, důrazní a neudržíme balon. To je náš největší problém. Skóre 0:4 a nula bodů, to je samozřejmě hodně špatné. Teď se z toho musíme dostat,“ velí Petr Rada.

5' Kopečný
12' Pikul
82' Rataj
bez branek
34' Kopečný
11' Piroch
42' Peterka
63' Svoboda
Sestavy
Číž – Helebrand (62. Haitl), Bílek, Janoščín, Kadlec – Rychlý, Macháček – Kopečný, Pikul (68. Doleček), Šigut (68. Šcudla) – Kramář (80. Rataj)
Na lavičce: Lasák, Dostál, Gorčica
Trenér: Roman West
Čtvrtečka – Barac, Piroch, Peterka, V. Svoboda – Souček (46. Buchvaldek), Kim (62. Červenka), Kozel (76. Ullman), Uhlíř, Moulis (76. Šebrle) – Matějka
Na lavičce: Šťovíček, Holiš, Hrubeš
Trenér: Petr Rada
Rozhodčí: Petřík – Dresler, Mikeska • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1415