17.08.2022 | Petr Komárek | Rozhovory

Leknutí Slavii nepoložilo. Před tolika lidmi byl zápas výjimečný, hlásí Kopáček

Foto: slavia.cz
Praha – Derby mezi Slavií a Spartou každoročně patří k největším tahákům tuzemské elitní soutěže. Letos se však velká rivalita přesunula i do dění o úroveň níž. Rezerva Letenských, která do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY postoupila loni, narazila na zálohu sešívaných už ve třetím kolem. Televizní utkání nabídlo rovnou šest branek a vítězství nováčka 4:2.

„Jsou to úžasné pocity. Nečekali jsme, že vyhrajeme takovým rozdílem,“ nezastírá v rozhovoru pro klubovou televizi Jakub Kopáček, který slávisty do bitvy B-týmů pražských „S“ vedl jako kapitán.

Celek s hvězdou na prsou přečkal úvodní možnosti městského rivala a v deváté minutě udeřil. Po faulu brankáře Tůmy proměnil penaltu Beran. Za dalších pět minut navíc skóroval z dorážky Fila. „Na začátku zápasu se mi zdálo, že jsme se toho před tolika diváky lekli. Pak jsme si dvakrát pomohli rozehrávkami. Rychle jsme se dostali za ně a vstřelili dva góly,“ popisuje Kopáček úvodní čtvrthodinu utkání.

„Moc se nám nestává, že se ze dvou šancí dvakrát prosadíme. Hodně nám to pomohlo. Potom už jsme hráli naši hru, co jsme chtěli, a ve všem jsme je předčili,“ svěřuje se spokojeně. Výběru trenéra Jarolíma pomohli v atraktivním souboji také posily z A-týmu. Autor druhé trefy Fila operoval v útoku, ve středu záložní řady se zase pohyboval Valenta.

„S Válcem už jsme jeden zápas měli, plus mínus jsme věděli, co od něj máme čekat. Filous byl pro nás nový, pojal to skvěle. Udržel spoustu balonů, sklepával je pod sebe, dal důležitou branku. Vedli jsme 2:0 a mohli jsme si víc dovolit. Kluci nám moc pomohli,“ chválí zkušenější spoluhráče Kopáček.

Sám se krátce po přestávce podílel na čtvrté a poslední brance červenobílých. Z levé strany vnikl do šestnáctky, prošel s míčem u nohy blíže k brankové čáře a pak lehkým obloučkem přihrál před bránu. Levačkou našel Bártu, který elegantně patičkou zakončil za vzdálenější tyč. Tůma byl bezmocný. Za balonem mířícím mimo jeho dosah se pouze podíval.

„Různě jsme se tam rotovali, tuším s Válcem. Přišel mi míč úplně odkrytý na vápně, tak jsem ho zavedl. Chtěl jsem jít rychlou kličkou doleva na moji silnější nohu a přihrávat pod sebe,“ prozrazuje dvacetiletý záložník, co těsně před gólovým momentem zamýšlel. Kam přesně balon posílá, pořádně neviděl. „Šel cíleně před bránu. Bárťa si skvěle naběhl a patičkou dal výstavní gól.“

První výhru Slavie v letošní sezoně viděla solidní návštěva. Na derby rezervních mužstev přišlo více než dvanáct stovek diváků. „Bylo to úžasné. Před tolika lidmi jsme ještě nehráli, bylo to pro nás něco výjimečného. Jsme rádi, že jsme to fanouškům vrátili. Věřím, že nás budou pořád takhle podporovat a my jim budeme oplácet dobrými výsledky a výkony,“ komentuje atmosféru zápasu Jakub Kopáček.

9' Beran (pen)
14' Fila
45' Šubert
47' Bárta
42' Pudhorocký
89' Pudhorocký (pen)
37' Valenta
82' Fila
32' Novotný
57' Večerka
82' Pudhorocký
83' Kuchař
90+3' Vydra
Sestavy
Dvořák – A. Bárta, Behenský, Švec, Labík – Nikl – Beran (87. Trédl), Valenta (71. Ezekiel), Kopáček (71. Osuagwu) – Fila (87. Žitný), Šubert (62. Zachoval).
Na lavičce: Sirotník, Pudil
Trenér: Marek Jarolím
Tůma – Váňa, Vydra, Vitík (46. Večerka), Suchomel (61. Horák) – Pudhorocký, Jonáš, Gedeon (46. Kaštánek) – O. Novotný (61. Kuchař), Schánělec, Goljan (77. Holoubek).
Na lavičce: Nalezinek, Žížala
Trenér: Michal Horňák
Rozhodčí: Machálek – Hájek, Volf – Vokoun • Stadion: Sportovní areál Na Chvalech • Diváci: 1280