31.08.2022 | Tomáš Secký | Zápas

Příbram slaví první triumf, ve Varnsdorfu vyhrála 2:1

Foto: Tomáš Secký (fkvarnsdorf.cz)
Varnsdorf – Fotbalisté Příbrami ukončili v utkání 6. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY čekání na první vítězství v sezoně, když porazili venku 2:1 Varnsdorf. Na úvodní trefu Felixe Čejky z 13. minuty zvládli Severočeši krátce po změně stran reagovat Matějem Radostou. Na dělbu bodů ale nedošlo. Výhru trefil Příbrami dvacet minut před koncem řádné hrací doby Pavel Osmančík.
54' Radosta
13' Čejka
68' Osmančík
30' Michal
45+2' Rudnytskyy
71' Kříž
89' Zbrožek
40' Petrák
45+2' Melichar
80' Stropek
85' Dudl
Sestavy
Vaňák – Ludvíček (77. Zbrožek), Kouřil, Kubista, Radosta – Michal (46. Schön), Bláha (77. Tanko) – Kříž, Samko (69. Ondráček), Dordić – Rudnytskyy (61. Vachoušek).
Na lavičce: Šerák, Pajkrt
Trenér: Miroslav Holeňák
Melichar – Stropek, Osmančík (83. V. Novotný), Sakala, Fišl – Čejka (72. Vott), Petrák, M. Čermák, Dudl – Hájek (62. Anih), J. Jeřábek (72. Surmaj).
Na lavičce: Smrkovský, Švestka, Zeronik
Trenér: Marek Nikl
Rozhodčí: Vokoun – Ratajová, Leška • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Diváci: 380

Komentář

Příbram jela na sever Čech s jasným cílem – získat první vítězství v novém soutěžním ročníku. A úvodní minuty tomu odpovídaly. Hosté byli aktivnější a častěji na míči. Využívali nepřesné přihrávky Varnsdorfu a pozdější dostupování k míči. To vedlo ke standardní situaci ve 13. minutě, ke které se postavil Felix Čejka a razantní střelou podél zdi otevřel skóre utkání.

Varnsdorf chtěl vzápětí odpovědět a zvýšil tlak. V 19. minutě mohlo být vyrovnáno. Dordič si navedl míč na střed hřiště a střelou doprostřed brány orazítkoval břevno. Poslední jmenovaný byl u další akce domácích. S míčem se dostal až do malého vápna a přízemním centrem hledal Rudnytského. Příbramští míč na poslední chvíli vykopli z brankové čáry. Ve zbytku první půle se hrálo nahoru dolů, ani jeden z týmů si další větší šanci nevytvořil.

Domácí udělali do druhé půle změnu v sestavě, Michala nahradil Schön. A změna pomohla. Aktivní vstup vyústil ve vyrovnávací branku v 54. minutě, kdy to vzal na sebe Matěj Radosta, jenž si navedl míč na střed hřiště a střelou přes obránce zamířil přesně k levé tyči. O šest minut později si mohla vzít Příbram vedení zpět. Čermák se z ničeho nic ocitl sám před Vaňákem, ten včasným výběhem zlikvidoval jasnou tutovku. Mrzet ho to ale dlouho nemuselo, byl totiž u vítězné branky v 68. minutě. Po jeho střele se k odraženému míči dostal Pavel Osmančík a zakončením do odkryté branky skóroval na 2:1 pro Příbram.

Miroslav Holeňák, kouč domácích, reagoval na vývoj hry dalším střídáním. Ani zvýšený tlak v posledních minutách však vyloženou šanci nepřinesl. Kotlina tak poprvé padla. Varnsdorf zůstává sedmý s devíti body, Příbram je dvanáctá s šesti body.

Ohlasy trenérů

Miroslav Holeňák (FK Varnsdorf): „Gratuluji Příbrami k zaslouženému vítězství. Souhlasím s tím, že se hrálo ve vysokém tempu. I vzhledem k tomu jsme udělali několik změn v sestavě. Možná jich bylo až moc, to jde samozřejmě za mnou. Myslím si, že to ale bylo správné rozhodnutí. Někdy to tak bývá, my jsme prohospodařili první poločas. Tam jsme nehráli vůbec dobře a Příbram šla do zaslouženého vedení. Ve druhé půli musím smeknout před hráči, se zápasem chtěli něco udělat. Snažili jsme se Příbram ke konci zatlačit, ale hosté hrozili z brejkových situací. Po celý zápas jsme se s tím nedokázali vyrovnat. Je škoda, že jsme to nedotáhli aspoň na remízu.“

Marek Nikl (FK VIAGEM Příbram): „Viděl jsem utkání ve velkém tempu. V prvním poločase byla spousta nepřesností, ale asi to bylo způsobeno i tím, že ten tlak na hráče byl veliký. Určitě jme s výsledkem spokojeni, protože jsme vyhráli. Měli jsme i další šance, ale se zakončením máme problémy, takže jsme absolutně spokojeni se třemi body.“