31.08.2022 | Filip Krůza | Zápas

Líšeň před Sigmou uhájila první příčku, za výhrou ji nasměroval Vandas

Foto: sklisen.com
Brno – Fotbalisté Líšně zvítězili v šestém kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nad rezervou Olomouce přesvědčivě 4:0 a dál vedou tabulku. Skóre zápasu prvního s druhým otevřel v 20. minutě zblízka nejlepší střelec soutěže Vandas. Výhru „Marvanů“ pak po hodině hry zvýraznili Adrián Čermák, Černín a Zikl. Líšeň bodovala zatím v každém utkání letošní sezony, nováček z Hané prohrál poprvé od postupu.
20' Vandas
67' Čermák
78' Černín
88' Zikl
bez branek
47' Vandas
90+2' Laczkó
21' Galus
25' Sedlák
82' David
Sestavy
Vajner – Pašek, Jeřábek, Černín, Lutonský – Čermák (87. Šumbera) – Bednář (87. Laczkó), Matocha, Machalík (62. Otrísal), Sokol (82. Reteno Elekana) – Vandas (62. Zikl)
Na lavičce: Veselý, Ulbrich
Trenér: Augustin Chromý
Digaňa – Slavíček, David, Vepřek, Galus – Fabiánek (71. Langer), Sedlák (71. Grygar) – Košťál (46. Uriča), Slaměna (62. Zlatohlávek), Zifčák – Fiala (46. Grečmal)
Na lavičce: Bílý, Bednár
Trenér: Petr Maléř
Rozhodčí: Rouček – Kotalík, Cichra • Stadion: Areál SK Líšeň • Diváci: 790

Komentář

Olomoucké béčko v úvodních minutách celkem zatápělo obraně soupeře a svým vysokým napadáním se snažilo donutit Líšeň k chybám. „Marvani“ si s tímto počátečním nátlakem dokázali poradit a sami se začali občas dostávat do útoku. Hlavička Pavla Vandase po centru Machalíka ještě přesná nebyla, stejný fotbalista se ovšem prosadil ve 20. minutě. Míč z levého křídla byl dvakrát tečovaný a domácí střelec ho zblízka napálil do sítě.

Olomouc se i nadále snažila, Líšeň jí však díky pevné obraně mnoho nedovolovala. Naopak druhou branku domácích mohl ze standardky přidat Michal Jeřábek, jeho hlavičku ale dokázal pohotově vyrazit brankář Digaňa. Do konce prvního poločasu se pak už nic důležitého nestalo. Sigma si navzdory snaze žádnou větší šancí vypracovat nedokázala.

Úvod druhého poločasu nabídl zajímavé momenty na obou stranách. Domácí gólman Vajner nejprve musel dobře zasáhnout proti střele z pravé strany pokutového území, na druhé straně pak na prodloužený centr o kousek nedosáhl Jeřábek.

Domácí tým se ještě více uklidnil v 67. minutě. Pavel Sokol si skvěle počínal na pravé straně vápna, obtočil se kolem své osy a poslal míč více do ohně. Na ten si sběhl Adrián Čermák, který jej hezky uklidil přízemní střelou k pravé tyči. A to nebylo všechno. O jedenáct minut později totiž přišel třetí líšeňský úder. Centrovaný míč od rohového praporku skončil u Jakuba Černína, jehož hlavičku z blízkosti brány nedokázal nikdo zastavit.

Tečka pak přišla v 88. minutě. Reteno Elekana dostal přihrávku do běhu na levé křídlo, míč si zasekl a přiťukl spoluhráči. Ten na nic nečekal a poslal balon na malé vápno. Tam si jej zády k bráně i bránícímu hráči zpracoval Martin Zikl, který nejspíš překvapil jak svého strážce, tak brankáře. Střelou z otočky trefil pravý dolní roh olomoucké brány. Líšeň si díky skalpu tabulkového souseda upevnila první pozici v tabulce.