02.09.2022 | Filip Lefenda | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a trenér měsíce: Prvními letošními vítězi Vandas a Kameník

Foto: LFA
Praha – Anketa Hráč a trenér měsíce zná své premiérové letošní vítěze. Do nového ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vstoupila nejlépe Líšeň, která v šesti úvodních kolech hned pětkrát zvítězila a neokusila dosud hořkost porážky. Brněnský klub táhne svými góly letní posila v podobě útočníka Pavla Vandase. Ten se během srpna trefil do sítí soupeřů hned pětkrát. Mírným překvapením jsou výkony Jihlavy. Vysočina uhrála během letní přípravy jedinou remízu, v ligových zápasech ale zatím pod vedením trenéra Jana Kameníka sbírá body poctivě, a sluní se tak na průběžné druhé pozici.

Hráč měsíce: Pavel Vandas (SK Líšeň 2019)

Po šesti odehraných kolech vévodí pořadí FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY SK Líšeň 2019. Klub z brněnského předměstí dosud jako jediný nepoznal přemožitele a nastřádal rovnou 16 z možných 18 bodů. Tahounem klubu je v úvodu sezony šestadvacetiletý útočník Pavel Vandas. Letní posila z Vyšehradu obstarala hned 5 z celkového počtu 12 vstřelených branek.

Nebývalým kouskem se rodák z německého Salzkottenu, jenž s fotbalem začínal v pražské Slavii, blýskl už ve druhém kole. To Vandas popravil hattrickem 3:0 Varnsdorf. Nutno podotknout, že všechny tři branky vsítil v rozmezí pouhých sedmi minut!

O kolo později pak nastartoval Líšeň k obratu 2:1 na půdě Vlašimi, kde svým barvám v 71. minutě zajistil přesnou střelou z hranice vápna k tyči vyrovnání. Pátý srpnový zásah si pak Vandas schoval na 6. kolo, v němž Líšeň přehrála rozdílem třídy 4:0 rezervu olomoucké Sigmy. Někdejší hráč Táborska či Žižkova se už ve 20. minutě postaral dorážkou tečované střely o vítězný gól.

Trenér měsíce: Jan Kameník (FC Vysočina Jihlava)

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Jihlava nedokázala během letní přípravy v sedmi utkáních ani jednou zvítězit. Nejlepší výsledek uhrála Vysočina po šesti porážkách až v generálce s prvoligovým Brnem, s nímž se rozešla bez branek. „Přípravná utkání jsou jedna věc, v soutěži ale půjde o body a postavení v tabulce,“ připomněl kouč Jan Kameník po nepříliš povedených výsledcích. A jeho slova se dokonale potvrdila.

Jako by v mistrovských zápasech vedl úplně jiný tým. Jihlava nasbírala v úvodních šesti kolech 13 bodů za 4 výhry a 1 remízu a figuruje v šestnáctičlenném startovném poli na druhém místě o skóre před třetím béčkem Olomouce. Většinu bodů přitom získal tým pod taktovkou čtyřicetiletého rodáka z Otrokovic na venkovních hřištích, když zvítězil ve Vlašimi (2:0), Chrudimi (2:1) a na Spartě (3:1). Jediné klopýtnutí přišlo na stadionu exligové Karviné, která o těsné výhře 2:1 rozhodla pět minut před koncem.

Špatně si Vysočina nevede ani před svými fanoušky. Remíza 1:1 s tabulkovým sousedem z Olomouce a jednoznačný triumf 3:0 nad Táborskem znamenají dosavadní neporazitelnost. Hájit ji Jihlava bude v Jiráskově ulici už tuto neděli od 17 hodin proti Opavě.