10.09.2022 | Roman Zajíček | Zápas

Vedoucí Líšeň si poradila s Jihlavou a prodloužila sérii neporazitelnosti

Foto: sklisen.com
Brno – Fotbalisté Líšně zdolali ve šlágru osmého kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Jihlavu 2:0 a zůstali jediným neporaženým týmem soutěže. Rozhodující gól zápasu mezi prvním a třetím celkem tabulky padl na začátku druhého poločasu, kdy skóroval Machalík. Druhou branku přidal pět minut před koncem Ulbrich. „Marvani“ vedou neúplné pořadí F:NL o šest bodů, Vysočina po druhé prohře v řadě klesla ze třetí na pátou příčku.
48' Machalík
85' Ulbrich
bez branek
29' Machalík
55' Bednář
71' Ulbrich
90+2' Vajner
39' Svoboda
66' Piško
Sestavy
Vajner – Pašek, M. Jeřábek, Černín, Lutonský (9. Ulbrich) – A. Čermák (87. Laczkó) – Matocha, Machalík (64. Otrísal), Sokol (86. Reteno Elekana), Bednář – Vandas (64. Zikl)
Na lavičce: Veselý, Weber
Trenér: Petr Maléř
Jágrik – Křišťál, Vedral, Gabriel, T. Svoboda (74. Peřina) – Lacko, Piško – Ogiomade (65. Křivánek), Tureček, Selnar (84. L. Fila) – Araujo-Wilson (65. Tall)
Na lavičce: Soukup, Christodoulou, Shudeiwa
Trenér: Jozef Pavlík
Rozhodčí: Raplík – Pochylý, Hádek • Stadion: Areál SK Líšeň • Diváci: 687

Komentář

Ve šlágru kola nastoupila první Líšeň proti třetí Jihlavě. Zápas plný osobních soubojů se nehrál rozhodně v rukavičkách a fanoušci od úvodu duelu sledovali tvrdé střety. Jeden z nich, byť nezaviněně, odnesl Milan Lutonský, který si přivodil svalové zranění a musel již v 9. minutě střídat. Na první šanci zápasu se čekalo do 16. minuty, kdy tvrdě z hranice vápna vypálil Vandas. Jeho ránu Jágrik vyrazil pouze před Paška, ale i s jeho dorážkou si poradil.

Jihlava výrazněji zahrozila o deset minut později. Nejprve ze standardky vypálil nebezpečně Selnar a poté hlavičkoval Vedral, gólman „Marvanů“ Vajner vytáhl míč s pomocí břevna nad bránu. Vyrovnaný první poločas tak skončil bez branek, další závary před oběma brankáři další nebezpečí nepřinesly. 

Sotva se takřka 700 fanoušků usadilo po pauze zpátky do hlediště, mohli se radovat z gólu. David Machalík vzal celou situaci po rohu na sebe a krásně vypálil z hranice velkého vápna. Jeho ukázková rána zapadla na zadní tyč, kam se Jágrik nestihl přesunout. Vysočina chtěla s výsledkem něco udělat a vytvořila si tlak, jenže defenziva je letošní doménou Jihomoravanů. Pouze dva inkasované góly z osmi zápasů jsou toho důkazem.

Naopak druhou uklidňující branku mohl přidat po hodině hry Matocha, jehož pumelice z dálky Jágrika pořádně protáhla. Vysočina byla blízko vyrovnání, když hned čtveřice hráčů šla proti jednomu obránci, leč kombinace nebyla dotažena do úspěšného konce. Šest minut před koncem mohl vyrovnat z trestného kopu Selnar, jeho střelu ale vytěsnil Vajner. Hostům nešla upřít snaha, ovšem doplatili na neproměnění vyložených šancí. A tak přišel v závěru smrtící brejk, který založil Matocha a sám na bránu se řítil Tom Ulbrich. Ten si mohl vybrat, kam míč pošle, a bylo hotovo. Na výsledku už nic nezměnila ani hlavička střídajícího Talla, která šla těsně nad.

Líšeň si tak upevnila první pozici v tabulce F:NL, má dvacet bodů při skóre 14:2.

Ohlasy trenérů

Milan Valachovič (SK Líšeň 2019): „V prvním poločase nám chyběla větší aktivita, ztráceli jsme míče. Od 30. minuty se to zlepšilo, hráli jsme přesně to, co jsme chtěli. Rozhodl druhý poločas a úvodní gól, který nás uklidnil. Myslím si, že až na výjimky jsme soupeře do ničeho nepustili. Naše hra je založená na poctivé defenzivě a jsme rádi, že to, na co se zaměřujeme na tréninku, přenášíme i do zápasu.“

Jozef Pavlík (FC Vysočina Jihlava): „Chtěl bych pogratulovat domácím k výhře, výsledek je zasloužený. Soupeř hrál výborně, měl řadu šancí a my věděli, co nás tady čeká. Líšeň je kompaktní tým hrající srdcem, my jsme neproměnili své šance, chyběla nám předfinální a finální fáze. Jsem spokojený s výkonem našeho týmu, soupeř je někde jinde, my jsme zatím na takového protivníka nedospěli. Pracujeme s mladým týmem, máme nějakou strategii, ale soupeř je zkrátka jinde.“