01.10.2022 | Jakub Ruč | Zápas

Karviná vyloupila Líšeň, lídr tabulky ztratil všechny body podruhé za sebou

Foto: mfkkarvina.cz
Brno – Fotbalisté Karviné zvítězili v desátém kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na hřišti vedoucí Líšně 2:1. Slezané vedli po gólech Budínského a Durosinmiho, za domácí pouze snížil Laczkó. MFK se v neúplné tabulce posunul na šesté místo. „Marvani“ prohráli druhý zápas v řadě a jejich náskok na druhou Příbram se ztenčil na jediný bod.
72' Laczkó
44' Budínský
68' Durosinmi
45' Černín
53' Sokol
76' Otrísal
41' Durosinmi
89' Krčík
90' Papadopulos
90+4' Neuman
Sestavy
Vajner – Pašek, Černín, Laczkó, Lutonský – Otrísal (77. Weber) – Ulbrich, Matocha, Machalík (84. Bednář), Sokol (59. Reteno Elekana) – Vandas (77. Zikl)
Na lavičce: Marek, Veselý, Džupenjuk
Trenér: Petr Maléř
Neuman – Mikuš, Soukeník, Šindelář, Žídek (84. Rolinek) – Žák, Budínský – Memić (63. A. Krčík), Málek, Rezek (73. Bartl) – Durosinmi (84. Papadopulos)
Na lavičce: Ciupa, Cienciala, Motyčka
Trenér: Radomír Korytář
Rozhodčí: Berka – Vlček, Matoušek • Stadion: Areál SK Líšeň • Diváci: 800

Komentář

Šlágr kola přinesl od prvních minut parádní ofenzivní fotbal. První větší příležitost měl už v 5. minutě Durosinmi, jenž hlavičkoval po centru Mikuše, nigerijský útočník ale mířil příliš vysoko. Líšeň kontrovala už za dvě minuty, kdy se po levém křídle prohnal Pavel Sokol, jehož střílený centr nedokázal mezi tři tyče usměrnit nikým nekrytý Vandas.

Po slibné úvodní desetiminutovce se obraz hry změnil a střeleckých pokusů výrazně ubylo. Za zmínku stojí Žákova rána z hranice vápna, která však mířila přímo do náruče brankáře Vajnera. Ve 13. minutě poslal z pravé strany nadýchaný centr do ohně Pašek, nicméně Vandasova hlavička mezi tři tyče nedoputovala.

Další gólovky přišly před koncem první půle. Ve 32. minutě se po centru Paška dostal na hranici šestnáctky ke střele Matocha, jehož pumelice měla gólové parametry. Neuman ji však na poslední chvíli stihl vytěsnit nad horní tyč. Ve 44. minutě pak 800 diváků na stadionu sledovalo první branku. Postaral se o ni karvinský záložník Lukáš Budínský, který rychlou kombinační akci zakončil utaženou střelou na zadní tyč.

Úvod druhého poločasu byl poznamenán karvinskou vedoucí brankou, hosté se zatáhli a „Marvani“ se do útoku dostávali jen velmi těžko. A tak to byla Karviná, která znovu udeřila. V 68. minutě se exekuce volného kopu ujal Budínský, jehož centr proskákal na Rafiu Adekunle Durosinmiho, jenž si ve vzdušeném souboji poradil s gólmanem a zakončil do prázdné branky.

Líšeň ale nesložila zbraně, ba naopak. Už čtyři minuty po karvinské brance rozjásal domácí fanoušky Adam Laczkó, když hlavičkou nekompromisně zakončil Matochův centr na zadní tyč. Domácí kontaktní gól povzbudil a do konce zápasu byli jasně aktivnější, nicméně žádnou další příležitost se jim proměnit nepodařilo. Karviná si tak po výhře 2:1 odváží tři body.

Ohlasy trenérů

Milan Valachovič (SK Líšeň 2019): „Rozhodly detaily. My jsme se chystali na Durosinmiho, kterého jsme neuhlídali. Hlavně mě mrzí ten druhý gól. Tam měl Durosinmiho hlídat Otrísal, který souboj úplně vypustil, k tomu gólman Vajner ještě vyběhl do prostoru, kde vůbec nemusel být – prohráváme 0:2. Místo toho jsme v prvním poločase měli proměnit dvě obrovské příležitosti, které by nás nasměrovaly k bodovému zisku. Soupeř si své dvoubrankové vedení hlídal, nám se sice podařilo snížit, ale to už bylo málo.“

Tomáš Hejdušek (MFK Karviná): „Pocity po tomto utkání jsou samozřejmě příjemné. Do Líšně jsme jeli se vším respektem k soupeři. Ne náhodou je soupeř na čele tabulky. To jsme viděli v závěru, kdy jsme do poslední minuty trnuli v defenzivě. Na druhou stranu si sami děláme zápasy příliš komplikované. Za stavu 2:0 jsme měli utkání v klidu dohrát, místo toho jsme ještě dopustili hektický závěr.“