06.10.2022 | Petr Komárek | Hráč měsíce

Musíme se zlepšit v obraně, velí Hráč měsíce Koudelka. Hlavu čistí na rybách, co řekl o Schickovi?

Foto: Lucie Pavlů (1skprostejov.cz)
Prostějov – Málokdy se Hráčem měsíce stane fotbalista týmu ze spodních pater tabulky. Jan Koudelka mezi takové případy patří. V září se trefil čtyřikrát, s Prostějovem ale oslavil pouze jednu výhru. I kvůli tomu jsou Hanáci ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE až patnáctí. Jejich kapitán vedle gólů nedávno zahodil penaltu. Jako by situace z Vyškova předeslala to, co zanedlouho následovalo v Lize národů. I po takových momentech si třicetiletý záložník potřebuje pročistit hlavu. Relaxuje u vody, v sedě, za prutem.

Když nemáte fotbalové povinnosti, jdete na ryby?
Snažím se, i když to není úplně pravidlo.

Chytáte kromě ryb také inspiraci pro fotbal?
Snažím se vyčistit si hlavu a odpočívat. Ve fotbale musím střílet góly, tady mi stačí jenom něco chytat (úsměv).

Jak se vám poslouchá titul Hráč měsíce? Zářijové výsledky Prostějova byly dost rozpačité.
Ocenění je jedna věc, potěší. Hned bych ho ale vyměnil za to, že bychom měli víc bodů. Za září jsme uhráli jen čtyři body, což je málo. Momentálně jsme předposlední.

Co stojí za nevyrovnaností vašich výsledků?
Je to už od začátku sezony. Sice jsme vyhráli 1:0 na Slavii, ale pak už to začalo být takové všelijaké. V září dostaneme šest gólů, pak vyhrajeme 5:0, nějak se to smaže. Pak prohrajeme 1:4, teď jsme dostali dva góly… Inkasovaných gólů je prostě moc, je to nevyrovnané. Nevím, čím to je.

Sám jste to zmínil. Září jste začali šestigólovým debaklem od Vlašimi, která do té doby nevyhrála, navíc nezískala ani bod…
Sice nevyhrála, ale každý ví, že Vlašim je kvalitní tým. Když vezmu, co jsme tam předvedli, úplně nás rozebrali. Opravdu úplně, v zápase jsme neměli snad vůbec nic. Vlašim to zaslouženě zvládla, navíc ještě takovým výsledkem.

V Příbrami jste za půl hodiny vedli 2:0, nakonec jste odjeli s bodem. Domácí srovnali z penalty tři minuty před koncem, to musí mrzet, že?
Hráli jsme v Příbrami, o které rovněž víme, že má také kvalitní mužstvo. Vedli jsme 2:0, pak jsme dostali z přímáku gól na 2:1. První poločas jsme odehráli velmi dobře, ale po přestávce už jsme v tom nedokázali pokračovat. Ještě k tomu jsme půl hodiny hráli proti deseti. Místo, abychom díky tomu získali převahu, jsme se naopak jenom bránili. Příbram na konci vyrovnala a ještě měla šance na obrat. Nedokázali jsme dotáhnout zápas, který jsme si dobře rozehráli. Bod zvenku je dobrý, ale na dosah jsme měli tři.

Uškodila vám přestávka?
Šlo i o soupeře. Najednou nás do ničeho nepustil, hrál na riziko. Někdo říká, že v deseti se hraje lépe. Někdy to tak je, také už jsem to zažil… Je to shoda všech okolností. Jestli nás Příbram za druhou půli pustila do jedné nebo dvou šancí… Tlačili se za vyrovnáním, vyrovnali, proto jsme si odvezli bod.

Proti Táborsku vám to tam konečně napadalo…
Po prvním poločase jsme vedli o gól. Táborsko bylo také dobré na balonu, ale nám se sešly snad všechny věci, které se nám od začátku sezony moc nedařily. Dali jsme pět branek, vyšlo nám toho dost. Utkání jsme odehráli dobře, i když konečný výsledek je až zavádějící. Herně to byl vyrovnaný zápas. Skórovali jsme pětkrát, ale ty gól nám pak chyběly v dalších zápasech.

Září jste zakončili prohrou o tři branky proti Vyškovu. Co tam rozhodlo?
Za stavu 0:0 jsem nedal penaltu. Na konci prvního poločasu jsme se pak nechali vyloučit a do přestávky jsme nedokázali udržet bezbrankové skóre. V nastavení jsme dostali první gól. To byly tři faktory, které zápas rozhodly. O pauze jsme si řekli, jak to chceme hrát v deseti. Jenže góly si dáme sami a najednou prohráváme 0:3. Pak už je těžké se zápasem něco udělat.

Při sledování zápasů reprezentace proti Portugalsku a Švýcarsku jste si musel vzpomenout na sebe…
(Zasměje se) To já si vždycky vzpomenu na sebe, když někdo nedá penaltu. Říkám si, že takhle jsem to udělal taky. Patrik Schick neproměnil penaltu v národním týmu a teď ani v Lize mistrů. Také nemá to štěstí, nepadá mu to tam, i když se mi pořád líbí, jak hraje. Jsou to věci, které fotbal přináší.

Co zlepšit, abyste se zvedli z předposledního místa tabulky?
Musíme začít sami od sebe. Hlavně se musíme zlepšit v obraně – zodpovědně bránit, abychom nedostávali góly, hrát na nulu vzadu. Tým máme kvalitní, nějakou šanci si vytvoříme. Bez poctivé práce vzadu to ale nepůjde. Jedině tak se můžeme odrazit dál.