22.10.2022 | Roman Zajíček | Zápas

Další prostějovský obrat v závěru! Hanáci tentokrát vyloupili Líšeň

Foto: 1skprostejov.cz
Brno – Fotbalisté Prostějova otočili zápas třináctého kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY s Líšní a zvítězili 3:2. Svěřenci trenéra Šustra otevřeli skóre v desáté minutě zásluhou Kušeje. Jihomoravané odpověděli na začátku druhého poločasu a v rozmezí pěti minut skórovali Ulbrich a Matocha. Hanáci ale dvakrát udeřili v závěru. Pět minut před koncem srovnal Kulig a poté vrátil hostům vedení střídající Pinc. „Marvani“ tak propásli možnost vrátit se do čela tabulky, momentálně jsou druzí o skóre za Příbramí. Prostějov navázal na domácí obrat proti Karviné, vyhrál podruhé v řadě a posunul na se na jedenáctou pozici.
49' Ulbrich
54' Matocha
10' Kušej
85' Kulig
88' Pinc
bez karet
48' Šumbera
88' Ali-Abubakar
Sestavy
Vajner – Pašek, Černín, Laczkó, Lutonský – A. Čermák – Ulbrich, Matocha, Machalík (83. Otrísal), Sokol – Zikl (46. Vandas)
Na lavičce: Marek, Bednář, Džupenjuk, Reteno Elekana, Weber
Trenér: Petr Maléř
M. Bárta (63. Krynskyj) – Blahuta (79. Bolf), Bialek, Schaffartzik, Elbel (63. Stříž) – Kulig, Šumbera – Píchal (55. Bartolomeu), Koudelka, Kušej – Ali-Abubakar (55. Pinc)
Na lavičce: Ščedryj, Zbožínek
Trenér: Pavel Šustr
Rozhodčí: Petřík – Kotalík, Černoevič • Stadion: Areál SK Líšeň • Diváci: 560

Komentář

V chladném a deštivém počasí se do první šance zápasu dostal domácí Sokol, jehož prudký centr propadl až na zadní tyč, kde brankáři Bártovi pomohl jeden z jeho obránců a vykopl míč z brankové čáry. Líšeň měla sice po celý poločas územní i herní převahu, ale Hanáci spoléhali na rychlé brejky a případné chyby protivníka. Úvodního gólu se dočkali v desáté minutě, kdy Vasil Kušej po standardce z pravé strany hřiště přetáhl svůj pokus tak šikovně, že se s pomocí břevna zaplul až do sítě.

Šokovaní domácí byli jako opaření a dlouho se nemohli dostat do tempa. K tomu navíc naráželi na pečlivě bránící blok Prostějova a dlouho nemohli najít cestu, kudy se přes něj dostat. Až v závěru si vynutili tlak a slušný pokus Lutonského, jeho technická střela však skončila kousek nad bránou. 

Druhý poločas přinesl diametrálně odlišnou podívanou. „Marvani" evidentně polití živou vodou nebo možná fénem trenéra Milana Valachoviče zabrali a během pěti minut duel otočili. Klíčovým protagonistou byl Marek Matocha, který nejprve přesným centrem našel na malém vápně Toma Ulbricha, jenž hlavičkou zakončil přesně do sítě. A následně rozehrál trestný kop, který krásně uklidil na přední tyč. Hanáci byli jako opaření. Nejen, že dvakrát inkasovali, navíc přišli o zraněného brankáře Bártu. 

Jenže ani to je nezlomilo. Duel nezabalili a ukázali týmového ducha. Pět minut před koncem by si na ně asi nikdo nevsadil, přesto předvedli senzační obrat. Koudelkův prudký centr prošel před vápno, kde jej jemně tečoval hlavičkující Samuel Kulig. Uběhly jen dvě minuty a Prostějov předvedl smrtící brejk, na jehož konči byl střídající Dušan Pinc. Ten pláchl středem hřiště a nekompromisní ránou propálil Vajnera. Překvapení Brňané se v závěru už k ničemu nedostali a doma překvapivě prohráli, byť byli pět minut od vítězství.

Ohlasy trenérů

Milan Valachovič (SK Líšeň 2019): „Těžko se mi utkání hodnotí. První gól soupeře byl krásný. Nevím, jestli to chtěl střílet, prostě se mu to povedlo. My jsme se z toho dostali na začátku druhého poločasu, pak jsme mohli přidat ještě jeden gól a možná bychom zápas rozhodli. Potom jsme bohužel předvedli obrovský kolaps. V 85. a 87. minutě jsme dostali dva góly. Při první brance soupeř centruje, přijde jednoduchý balon do šestnáctky, hráč nám hlavičkuje v malém vápně. Naši obránci zaspali, nechali to za sebe padnout. Nepochopitelné. A když už máme uhrát 2:2, Prostějov se prosadí ze situace, kdy je nás osm za míčem. Udělal jsem obrovskou chybu. Sáhnul jsem do sestavy, změnilo se rozestavení a už jsme prohráli. Navíc jsme nebyli koncentrovaní, podcenili jsme situaci. To nás dnes stálo výhru, byl to kolaps nás všech."

Pavel Šustr (1.SK Prostějov): „My jsme věděli, že náš čeká těžký soupeř. Víme, jak Líšeň umí hrát fotbal, jak jsou nepříjemní při bránění vzadu, takže jsme se na to snažili připravit. Pro nás to bylo poté, co jsme dostali výprask v Boleslavi, zase o nastavení hráčů. Aby věřili tomu, že jsme schopni, když už ne hrát stejný fotbal, tak aspoň stejně běhat, stejně bojovat, stejně se rvát o výsledek. První půlku jsme celkem zvládali. Pomohlo nám i to, že Vasil to trefil nechci říkat šťastně, my ho do toho cpeme, aby takhle střílel, ale byl to gól, který nedáte každý týden. Pak jsme druhou půlku do toho vstoupili, nechali jsme se zatlačit, byli jsme trochu v panice vzadu. No ale zase musím říct, že kluci to nesložili. Prostřídali jsme, ti, co tam naskočili, to zase rozjeli, a za to jsme byli odměněni, že jsme zápas zvládli."