23.10.2022 | Daniel Ryl | Zápas

Třinec ukončil čekání na výhru, proti Spartě B mu ji trefil Machuča

Foto: fotbaltrinec.cz
Praha – Fotbalisté Třince zvítězili ve třináctém kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nad rezervou Sparty 1:0 a na hřišti soupeře uspěli poprvé v probíhající sezoně. Jediný gól zápasu na Žižkově, kde hrají Letenští své domácí zápasy, vstřelil ve 28. minutě Machuča. Svěřenci trenéra Zbončáka získali všechny body poprvé od konce srpna a v tabulce se posunuli na jedenácté místo. Sparta prohrála druhé utkání v řadě a klesla na třináctou pozici.
bez branek
28' Machuča
51' Šilhart
77' Suchomel
80' Pudhorocký
90+4' Ambler
61' Habusta
76' Kateřiňák
77' Kania
90+5' Straňák
Sestavy
Tůma – Suchomel, Kukučka, Večerka, Horák (80. Ambler) – Kaštánek, Holoubek (20. Jonáš, 34. Šilhart), Gedeon (46. Novotný), Pudhorocký – Goljan, Schánělec
Na lavičce: Nalezinek, Ševínský, Hodouš
Trenér: Michal Horňák
Hasalík – Jursa, Foltyn, Straňák, Hýbl – Habusta, Machuča – Holík (89. Brak), Kateřiňák (90+3. Tandara), Kania (90+3. Szewieczek) – Samiec (84. Gembický)
Na lavičce: Kerl, Obadal
Trenér: Martin Zbončák
Rozhodčí: Všetečka – Vodrážka, Pfeifer • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 365

Komentář

Už v šesté minutě se musel Tůma natahovat proti nepříjemné utažené střele k pravé tyči, kterou vyškrábl na rohový kop. Sparta se snažila kombinovat, rohové kopy měla také, ale stejně jako Třinec ji srážela spousta nepřesností. Po čtvrthodině se ke sraženému centru dostal Habusta, ale jeho pokus z druhé vlny sparťanský brankář pokryl.

Aktivita sparťanů i vinou nepřesností polevila, naopak začal být nebezpečnější Třinec. Kania nejprve z levé strany neuspěl. Následně nepříliš přesvědčivě centroval z levé strany, ale vysoký míč nakonec doplachtil na malé vápno, odkud ho sparťané odvrátili jen mimo pokutové území. Odtud zakončil Ondřej Machuča a otevřel skóre.

Ač sparťané diktovali tempo a zejména Gedeon táhl jeden útok za druhým, všechny akce středem i po stranách končily střelou do obránce nebo ztrátou míče. Ve druhém dějství začali domácí při chuti, natlačili se na obranu Třince, ale do vápna se dostávali jen těžko.

V 53. minutě měl na kopačce vyrovnání Ondřej Novotný, kterému skvěle předložil míč Šilhart, ale sparťanský útočník z malého vápna trestuhodně neuspěl. Sparta pokračovala v tlaku, kombinovala převážně před šestnáctkou Třince, leč hrála stále stejná písnička. Dobrá myšlenka či nápad, který však nebyl doplněn dobrým provedením.

Po hodině hry musel Hasalík několikrát zasahovat, šance Pudhorockého z vápna i krásnou střelu Goljana z větší dálky však dobře viděl. Na druhé straně se v ojedinělé šanci dostal k hlavičce Samiec, ale v těžké pozici mířil pouze do země a rukavic Tůmy.

V závěru utkání hru rozkouskovala řada faulů na obou stranách, které byly trestány žlutými kartami. Nejvýraznější moment přinesl přímý kop Kateřiňáka, jenž nejprve trefil zeď a potom poslal míč do středu branky. Spartě už nepomohla ani standardka v nastavení, proto na Žižkově nezískala ani bod, zatímco Slezané oslavili první venkovní triumf v sezoně.