04.11.2022 | Jan Šimek | Zápas

Opava v derby remizovala s Třincem, Lasák chytil Kateřiňákovi penaltu

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Opava – V 15. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY si to v Městských sadech rozdali dva rivalové ze Slezska. Domácí Opavu a Třinec před zápasem dělil jediný bod, a tak se dalo čekat vyrovnané utkání, což se do puntíku splnilo. Derby nakonec nepřineslo jediný gól. Nejblíže k němu měl v závěru první půle hostující Jiří Kateřiňák, jenže jeho ránu z pokutového kopu zlikvidoval domácí brankář Kryštof Lasák, a tak se oba celky rozešly smírně.
bez branek
bez branek
26' Kramář
42' Helebrand
56' Macháček
14' Holík
16' Straňák
26' Brak
Sestavy
Lasák – Helebrand, Bílek, Janoščín, Kadlec – Macháček, Gorčica – Šigut, Kramář, Ščudla (74. Dostál) – Rataj (74. Doleček)
Na lavičce: Číž, Celta, Latoň, Židek, Veselý
Trenér: Roman West
Hasalík – Jursa, Brak, Straňák, Hýbl (90. Szewieczek) – Kateřiňák, Habusta – Omasta, Holík (83. Machuča), Kania – Samiec (86. Gembický)
Na lavičce: Kerl, Obadal, Tandara
Trenér: Martin Zbončák
Rozhodčí: Raplík – Kotalík, Cichra • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1544

Komentář

Opavští vstoupili do derby s Třincem aktivně, hned zkraje utkání se dostal do slibné pozice Rataj, který se šikovně uvolnil ve vápně, ale jeho přízemní střelu zlikvidoval důležitým zákrokem třinecký gólman Hasalík. Domácí celek byl sice aktivnější na míči, ale do nebezpečnějších příležitostí se paradoxně dostali hosté.

Omasta se chytře vyhnul domácímu kapitánovi Janoščínovi, předal míč Kateřiňákovi, jehož zakončení ve vápně skluzem zblokoval na roh Ščudla. Krátce nato poslal do opavského vápna nadýchaný centr, na který si naskočil Samiec, jenže ten hlavou těsně minul pravou tyč domácí brány.

V závěru první půle mohli udeřit hosté znovu. Kania obešel Bílka, ten ho ve vápně srazil k zemi a sudí Raplík odpískal penaltu. Míč si vzal Kateřiňák, napálil ho přímo doprostřed brány, odkud ho opavský gólman Lasák rukavicemi vytěsnil nad břevno.

Po změně stran hra trpěla častým přerušováním a kouskováním, výraznou šanci si nevytvořilo ani jedno mužstvo, a tak si oba slezské celky rozdělily po bodu za bezbrankovou remízu. Slezský FC tak bodoval podruhé v řadě, na vítězství ve F:NL ovšem čeká už pět zápasů. Třinec po domácí prohře s Líšní v poměru 0:4 bere ze svého posledního podzimního utkání venku bod.

Ohlasy trenérů

Roman West (Slezský FC Opava): „Na začátku utkání měl velkou šanci Rataj, ale pak už jsme si vytvořili v podstatě jen závary. Nic moc velkého jsme neměli. Důležitá byla předvídavost Lasáka, který chytil penaltu. To byl moment, který by s naším mladým týmem asi zamával, ale Lasák nás v něm podržel. Největší šanci jsme měli až v závěru, kdy Šigut na malém vápně nedal gól, ale jinak jsme měli spíš jen náznaky či pološance. I kvůli našim fanouškům je škoda, že jsme v posledních dvou zápasech doma nedali gól, což je opravdu mrzuté.“

Martin Zbončák (FK Třinec): „Čekal nás velmi důležitý zápas. Jeli jsme sem s tím, že nesmíme za žádnou cenu prohrát, protože jsme nechtěli, aby nám Opava odskočila. Myslím si, že utkání mělo svou kvalitu. Při vší úctě k Opavě si ale troufám tvrdit, že jsme byli nebezpečnější. Kluci to poctivě odpracovali směrem dozadu, kde jsme to zavřeli. Jsme rádi, že jsme neprohráli, což byl náš cíl, ale všichni asi trochu cítíme, že k bodům jsme měli blíž než domácí. Klíčem k remíza byla zřejmě neproměněná penalta. Pokud bychom ji dali, myslím, že bychom zápas zvládli.“