05.11.2022 | Petr Frömel | Zápas

Rozjetý Prostějov složil Duklu čtyřmi góly, neprohrál už pět zápasů v řadě

Foto: 1skprostejov.cz
Prostějov – Fotbalisté Prostějova v utkání 15. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY potvrdili velmi dobrou formu a na svém trávníku si poradili s pražskou Duklou. Hanáci vstoupili do zápasu skvěle a během úvodní půlhodiny si vytvořili tříbrankový náskok. Pražané z něj po změně stran sice dokázali ukrojit, ale góly Buchvaldka s Adediranem pouze mírnily porážku Dukly 2:4. Prostějovský celek tak neprohrál už pět utkání za sebou, z toho třikrát zvítězil. Pražané padli ve F:NL potřetí za sebou.
6' Kušej
20' Pinc
29' Schaffartzik
84' Kušej
34' Buchvaldek
86' Adediran
54' Schaffartzik
63' Šumbera
35' Moulis
47' Barac
Sestavy
M. Bárta (76. Krynskyj) – Bolf, Schaffartzik, Bialek, Elbel – Kušej, Šumbera (76. Gáč), Koudelka (85. Stříž), Kulig (52. M. Zapletal), Bartolomeu (85. Ščedryj) – Pinc.
Na lavičce: Ali-Abubakar, Píchal
Trenér: Pavel Šustr
Čtvrtečka – Hrubeš, Holiš (74. Adediran), Piroch, Peterka – Buchvaldek (85. Kim), Barac, Uhlíř (46. Havelka), Matějka (85. Hodek), Moulis (46. Šebrle) – Kozel.
Na lavičce: Šťovíček, Matoušek
Trenér: Petr Rada
Rozhodčí: Machálek – Kotík, Bureš • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 470

Komentář

Na góly se dlouho čekat nemuselo, už v 6. minutě se prosadil Vasil Kušej, který poslal míč přesně do vzdálenějšího dolního rohu brány. Moravský tým pokračoval v aktivitě a odměnou mu byl druhý zásah, když po centru Bartolomeua z pravého křídla hlavičkoval v malém vápně Dušan Pinc za záda bezmocného Čtvrtečky.

Když poté v 29. minutě přidal Prostějov třetí branku, zřejmě tečovaná střela Jana Schaffartzika z dálky skončila až v síti, byli hosté zralí na ručník. Přesto se nevzdali a pět minut po tomto zásahu se prosadili také. Naprosto ukázkový přímý kop předvedl Lukáš Buchvaldek, po jehož ráně skončil balon v pravém horním rohu Bártovy svatyně. 

Druhé dějství bylo o poznání opatrnější, oba týmy hrály dobře do obrany, což více vyhovovalo vedoucímu mužstvu. Hosté prahli po druhé brance a zdramatizování duelu, ovšem v zakončení se jim nedařilo. Hra byla často přerušována vinou faulů na obou stranách. Dlouho to vypadalo, že se druhá půle odehraje bez gólů, ovšem v 84. minutě se zaskvěl Vasil Kušej, jenž svou první možnost ještě nevyužil, ale vzápětí proklouzl obranou Dukly a z pravé strany poslal svou střelu přesně k bližší tyči.

Pražský tým zbraně nesložil a za dvě minuty snížil Quadri Adebayo Adediran, který po přihrávce do vápna střílel do odkryté části soupeřovy svatyně, jenže žádné drama se už nekonalo. Dukla sice ještě mohla přidat v nastavení třetí zásah, ale střelu z voleje dokázal nový muž v bráně Prostějova Krynskyj schovat do náruče. Prostějov tak zvítězil 4:2 a prodloužil svou sérii neporazitelnosti na pět utkání.