11.11.2022 | Daniel Gargulák | Zápas

Smetana se dočkal první výhry s Jihlavou. Vysočina otočila duel na Hané

Foto: sigmafotbal.cz
Olomouc – Mužstvo Jihlavy v 16. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY po dvou porážkách zabralo a zvítězilo na půdě olomoucké rezervy 2:1. Hanáky poslal do vedení v závěru první půle gólem z penalty Tomáš Zlatohlávek, po změně stran ovšem Vysočina skóre otočila díky brankám Miroslava Turečka a Jakuba Selnara. Sigma mohla v závěru srovnat, ale Zlatohlávek druhý pokutový kop neproměnil. Jihlavští tak pod vedením nového trenéra Ondřeje Smetany poprvé naplno bodovali.
43' Zlatohlávek (pen)
53' Tureček
67' Selnar
76' Langer
(po utkání) Vepřek
7' Vedral
42' Soukup
60' Piško
80' Peřina
86' Křišťál
90+2' Tureček
Sestavy
Stoppen – Slavíček, Bednár, Poulolo, Vepřek – Langer, Grygar (73. Fiala) – J. Sedlák (85. Šíp), Košťál (46. Uriča), Sláma (62. Hadaš) – Zlatohlávek.
Na lavičce: Fendrich, Fabiánek, Grečmal
Trenér: Augustin Chromý
Soukup – Křišťál, Vedral, Gabriel, Peřina – Tureček, Lacko – Piško, Selnar (90+1. Zahradník), Ogiomade (46. Tall) – Araujo-Wilson (46. L. Fila).
Na lavičce: Jágrik, Farka, Křehlík, Vítek
Trenér: Ondřej Smetana
Rozhodčí: Ulrich – Matoušek, Bureš • Stadion: Andrův stadion • Diváci: 200

Komentář

Podmínky na Andrově stadionu v podobě velmi husté mlhy už před zápasem značily, že utkání se ponese v opatrnějším duchu na obou stranách. Tuto predikci oba týmy naplňovaly téměř celý první poločas, i ten ale přinesl zajímavé momenty.

Už v osmé minutě se do samostatného úniku z rychlé protiakce řítil Zlatohlávek, za záchranou brzdu ale stačil ještě včas zatáhnout obránce Vedral, který útočníka Hanáků zastavil i za cenu žluté karty.

Hlavní sudí zkoprněl všechny přítomné ve 23. minutě, kdy svolal všechny hráče k lavičkám Androva stadionu a zdálo se, že má v úmyslu na popud svého pomocníka na čáře utkání přerušit. Po dohodě obou trenérů se v utkání ale pokračovalo.

A přerušení jako by přineslo křídla zejména domácím hráčům. Ve 36. minutě byl blízko vedoucí branky Olomouce Zlatohlávek, nedosáhl ale na rychlý míč směřující do malého vápna. Útočníka Sigmy Tomáše Zlatohlávka to ale nemuselo mrzet dlouho, ve 43. minutě se totiž postavil k exekuci pokutového kopu, který bezpečně do protipohybu brankáře proměnil.

Nástup do druhé půle byl obdobný jako v té první. Oba týmy se střídaly v řadě nepřesností a jedna taková vyvrcholila po rohovém kopu Jihlavy vyrovnávacím gólem. Miroslav Tureček zužitkoval neuvěřitelný závar v pokutovém území a dotlačil míč i se štěstím za brankáře Stoppena.

Vysočina nadále tlačila a o deset minut později měl vedoucí gól na kopačce Fila, ale hosté se radovali až po jeho šanci. To, když se prosadil Jakub Selnar, jehož centr z rohu po nedohodě obrany a brankáře Stoppena propadl až za brankovou čáru.

Sigmu ovšem nepříznivé skóre nepoložilo a domácí se nadále tlačili při nejmenším za vyrovnáním. Domácí střídaly šanci z šancí a ta největší se Hanákům naskytla v 82. minutě. Zlatohlávek ale druhou penaltu v zápase neproměnil poté, co ji z bílého puntíku napálil pouze do tyče soupeřovy brány. Jihlava si v závěru druhé půle zkušeně pohlídala své vedení a na Hané dokráčela za třemi body, premiérovými pro nového trenéra Smetanu.