18.11.2022 | Petr Komárek | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a trenér měsíce: V listopadu uspěli prostějovský Kušej a vyškovský Trousil

Foto: fnliga.cz
Praha – Listopadovému dílu tradiční ankety Hráč a trenér měsíce vládnou ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE Moravané, přesněji zástupci hanáckého regionu. Prostějovský křídelník Vasil Kušej si ve dvou zápasech připsal tři góly – z toho jeden dokonce v oslabení. Trenér Jan Trousil pak dovedl Vyškov na průběžné druhé místo tabulky, ambiciózní MFK přitom zblízka kouká na lídra z Příbrami.

Hráč měsíce: Vasil Kušej (1.SK Prostějov)

Prostějov se od poloviny října výsledkově zvedl. Po obratech v závěru vyzrál na Karvinou i Líšeň. V posledních dvou duelech letošního roku přidali Hanáci vítězství 4:2 nad pražskou Duklou a remízu v deseti na hřišti Třince. Polovinu ze všech jejich listopadových gólů obstaral Vasil Kušej. Po kapitánovi Janu Koudelkovi se tak stal druhým nejlepším střelcem 1.SK za uplynulých šestnáct kol FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Celkově se prosadil pětkrát.

Dvaadvacetiletý rodák z Ústí nad Labem, který v minulosti okusil i juniorskou Bundesligu, hrozí soupeřům z levého křídla. Proti Dukle poprvé skóroval už po šesti minutách, když zakončil přesně ke vzdálenější tyči. Druhou branku vsítil pro změnu šest minut před koncem normální hrací doby. To unikl obráncům a střelou na bližší tyč stvrdil prostějovské vítězství. V Třinci byli Moravané v o poznání složitější situaci. Od konce první půle hráli kvůli červené kartě Gáče v oslabení. Přesto domácím pořádně zatopili. Kušej je po pauze poslal do vedení a Slezané byli nakonec rádi, že získali bod.

Trenér měsíce: Jan Trousil (MFK Vyškov)

Od nynější sezony už je v zápisech o utkání oficiálně veden jako hlavní trenér. V jednom z rozhovorů ze září prozradil, že si dodělává trenérskou profi licenci. Jan Trousil pracuje na lavičce Vyškova, který se do budoucna netají postupovými ambicemi. S kamerunským majitelem Kingsleym Pungongem v zádech si po podzimní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vede náramně. V tabulce mu patří druhé místo se ztrátou pouhých dvou bodů na první Příbram.

Ve dvou listopadových zápasech Trousilovi svěřenci nastříleli dohromady šest gólů. Ty rovnoměrně rozdělili mezi Jihlavu a rezervní celek Sparty, sami inkasovali jen jednou. Díky africkému vlastníkovi se ve vyškovském dresu pravidelně objevují právě hráči z černého kontinentu. Jeden z nich, Bienvenue Kanakimana, je s devíti přesnými zásahy spolu s příbramským Wágnerem a Suchanem z Vlašimi nejlepším střelcem soutěže. Dvaadvacetiletý Burunďan dokázal udeřit jako proti Vysočině (to zvyšoval na 2:0), tak proti Pražanům (to pro změnu v nastavení druhé půle stanovil konečný výsledek). MFK s Trousilem u trenérského kormidla pomohl vybudovat slušnou výchozí pozici pro jaro.