08.01.2023 | Petr Komárek | Aktuální zprávy

Sparta v boji o záchranu vsadila na Horňákova asistenta, béčka se ujal Janoušek

Foto: sparta.cz
Praha – Fotbalisty rezervního týmu Sparty povede do jarní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY jako hlavní trenér dosavadní asistent Petr Janoušek. U kormidla průběžně patnáctých Pražanů nahradil Michala Horňáka. Toho vedení letenského klubu před Vánoci odvolalo kvůli nespokojenosti s umístěním v tabulce.

„Je to ocenění mojí práce, obrovská výzva a zároveň závazek s týmem pracovat tak, aby to bylo ku prospěchu klubu. Musí jít ruku v ruce výchova hráčů s tím, co chceme s hráči dokázat. To znamená prosadit je do A-týmu,“ řekl Janoušek webu sparta.cz po svém jmenování do funkce.

„Zároveň chceme B-tým udržet ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. Jedno bez druhého nejde. Pokud budou hráči správně vedeni a budou na ně kladeny určité nároky, věřím, že se nám i díky této výchově podaří soutěž zachovat. Jsem přesvědčený, že kluci se budou chtít ukázat,“ uvedl nový hlavní kouč.

Sedmačtyřicetiletý Janoušek má bohaté zkušenosti s trénováním sparťanské mládeže. Vedl například i celek ročníku 1992, ve kterém nechyběli jména jako Jiří Skalák, Pavel Kadeřábek nebo Ladislav Krejčí starší. Právě s nimi získal mistrovský titul.

Působil také u mládežnických národních týmů, včetně jednadvacítky. Reprezentační úroveň byla důvodem pro jedinou přestávku v jeho sparťanském angažmá, na Letné jinak trénuje od roku 2004. V roli asistenta spolupracoval kromě Horňáka i se Zdeňkem Ščasným u A-týmu.

„Petr Janoušek získal v průběhu své profesní kariéry všechny předpoklady pro to, aby se ujal role hlavního kouče našeho béčka. Propojuje zkušenosti z mládežnických výběrů na klubové i reprezentační úrovni se znalostí práce v seniorských týmech. Nastal čas, aby dostal příležitost jako hlavní kouč,“ sdělil pro klubové stránky sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický.

„Ví, jaké jsou hlavní cíle našeho béčka, které zastává v hierarchii klubu důležitou pozici. Jde o rozvoj hráčů, zajištění přechodu talentovaných kluků do dospělého fotbalu. Považujeme za zásadní, aby tým měl na jaře lepší výsledky a udržel se ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE,“ doplnil Rosický.

Sparta během podzimu získala ve druhé nejvyšší soutěži sedmnáct bodů za pět výher a dvě remízy. V tabulce tak figuruje až na předposlední, patnácté pozici. Hůře si počíná už jen záložní celek městského rivala Slavie, který má na šestnácté příčce o bod méně.