26.01.2023 | LFA | Aktuální zprávy

Konec fotbalové zimní přestávky se blíží, Ligové grémium už ale jednalo o sezóně příští

Foto: LFA
Už v sobotu 28. ledna bude po rekordně dlouhém zimním spánku znovu rozehrána nejvyšší fotbalová soutěž. Ještě před sedmnáctým kolem FORTUNA:LIGY se uskutečnilo v Praze zasedání Ligového grémia, kde členské kluby Ligové fotbalové asociace schválily několik důležitých bodů.

Termínová listina 2023/24

Jedním z klíčových bodů programu byla termínová listina nadcházejícího soutěžního ročníku. Součástí sezóny 2023/24 bude opět nadstavbová část s celkovým počtem 35 ligových kol a baráží o postup z druhé ligy. V létě budou obě nejvyšší soutěže začínat shodně o víkendu 22. – 23. července 2023. „V průběhu první poloviny sezóny je třeba počítat s třemi reprezentačními přestávkami. Nově jsme hned na začátek srpna zařadili jedno vložené kolo u FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Po letech ovlivněných COVIDem a loni nezvyklým termínem Mistrovství světa si můžeme dovolit zimní přestávku pro kluby FORTUNA:LIGY o délce osmi týdnu, což považuji za adekvátní,“ zhodnotil schválený návrh termínové listiny Dušan Svoboda, předseda Ligového výboru LFA.

Důležitá data termínové listiny 2023/24:

  • 22.-23.7.2023 – Start sezóny (1. kolo F:L i F:NL)
  • 2.8.2023 – Vložené 3. kolo F:NL
  • 11.-12.11.2023 – Poslední podzimní 16. kolo F:NL
  • 16.-17.12.2023 – Poslední podzimní 19. kolo F:L
  • 10.-11.2.2024 – První jarní 20. kolo F:L
  • 2.-3.3.2024 – První jarní 17. kolo F:NL
  • 4.-26.5.2024 – Nadstavbová část FINÁLE F:L
  • 29.5-2.6.2024 – Barážová dvojutkání o postup do F:L

Ligové kluby obdrží významně vyšší finanční částky od UEFA

Evropská fotbalová unie UEFA každým rokem přerozděluje část vygenerovaných prostředků ze svých klubových soutěží mezi všechny národní asociace ve formě tzv. plateb solidarity. V rámci pravidel a dohody mezi LFA a FAČR putují tyto prostředky na talentovanou mládež klubů nejvyšší soutěže s tím, že se celková částka rozděluje klubům, které startovaly v dotčené sezóně ve FORTUNA:LIZE a současně nebyly účastníky základních skupin některého z evropských pohárů.

Za minulý soutěžní ročník 2021/22 se to proto týká třinácti klubů, jelikož Sparta, Slavia i Jablonec hrály v základních skupinách Evropské resp. Konferenční ligy. Díky společnému úsilí European Leagues, jejíž je LFA členem, se podařilo na poli fotbalové diplomacie významně navýšit částku, kterou UEFA posílá národním asociacím. „Systém distribuce plateb solidarity oproti minulosti navíc zvýhodňuje členské asociace mimo TOP5 evropských lig a zároveň dochází ke stoprocentnímu navýšení podílu pro asociace bez účastníka v Lize mistrů. Zároveň se podíly pro jednotlivé asociace vypočítávají novou metodikou, kdy se podle hodnoty televizního trhu Ligy mistrů nově rozděluje jen 10 % namísto dosavadních 40 % a zbývajících 90 % podle umístění jednotlivých asociací v žebříčku klubových soutěží UEFA pro soutěžní ročník 2021/22,“ vysvětlil výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta.

Třinácti účastníkům FORTUNA:LIGY ze soutěžního ročníku 2021/22 tak bude dle klíče stanoveného mezinárodní federací UEFA rovným dílem rozdělena částka v celkové výši 2.970.000,- €, přičemž ještě v minulém roce se jednalo o částku pouhých 735,828 €.

LFA bude v dubnu hostit kongres European Leagues

LFA započala přípravy na hostitelství dubnového kongresu European Leagues. V pořadí již 46. Valné shromáždění European Leagues se od 19. do 21. dubna uskutečni v Praze. Česká metropole přivítá delegace z vice jak 40 lig z celé Evropy. Pro Ligovou fotbalovou asociace se jedná o mimořádně prestižní událost.

„Na fotbalové mapě Evropy jsme již etablovanou organizací. Na různých úrovních jednání o budoucnosti evropského klubového fotbalu má náš hlas svou váhu a současně můžeme čerpat informace a zkušenosti ostatních soutěží napříč kontinentem,“ řekl Dušan Svoboda, předseda Ligového výboru LFA. Vrcholní představitelé všech členských soutěží se setkávají na kongresu European Leagues dvakrát ročně. „Z pohledu mezinárodní fotbalové diplomacie to považuji za úspěch. Vážíme si důvěry European Leagues, která nám přiřkla pořadatelství 46. kongresu a budeme se snažit v Praze uspořádat nezapomenutelné setkání,“ dodal Dušan Svoboda.

„Česká fotbalová liga je dynamická organizace, která se mezinárodně angažuje spolu s European Leagues v politické i obchodní sféře naší organizace. Těšíme se na setkání našich členů v krásné Praze na příštím valném shromáždění,“ uvedl Jacco Swart, výkonný ředitel European Leagues.

Oslavy výroční třicáté sezóny samostatné české ligy v plném proudu

Soutěžní ročník 2022/23 je jubilejní třicátou sezónou od rozdělené československé federace a LFA bude pokračovat v oslavách i v jarní části sezóny. Po uvedení jednotného ligového míče či spuštění oficiálního ligového eshopu se chystají další aktivity. V únoru započne roadshow po základních školách v ligových městech, v rámci třicátého kola třicáté sezóny se na stadionech odehraje speciální aranžmá věnované této mimořádné událost, ale také došlo ke spuštění speciální microsity tricatasezona.cz, kde fanoušci naleznou zajímavý obsah.

„Všichni si chceme společně užít mimořádný milník profesionálních fotbalových soutěží u nás a já věřím, že všechny aktivity, které jsme do konce sezony společně s kluby nachystali, budou důstojnou oslavou tohoto výročí. Zaměřili jsme se nejenom na ty nejmenší fanoušky, ale průřezově na všechny skupiny fotbalových příznivců,“ řekl Daniel Hajný, obchodní a marketingový ředitel LFA.

Součástí připomínek již bohaté historie samostatné české ligy bude také atraktivní a zábavný soutěžní pořad s příznačným názvem Kličkuj!, který bude moderovat legendární Jan Rosák. Video obsah bude mít celkem deset dílů a fanoušci ho spatří postupně na ligových kanálech sociálních sítí. V návaznosti na něj nabídne LFA také fanouškům možnost vyzkoušet si znalosti z historie profesionálního českého fotbalu v soutěži o bohaté ceny jako jsou vstupenky na zápasy či šály a dresy jejich oblíbených týmů.