03.02.2023 | Petr Komárek | Aktuální zprávy

Prostějov posílil v útoku: přivedl dlouhána se zkušenostmi z reprezentace

Foto: 1skprostejov.cz
Prostějov – Zatímco Vasil Kušej už nastupuje ve FORTUNA:LIZE za Mladou Boleslav, jeho bývalý klub podepsal akvizici ze Slovenska. Tomáše Malce čeká v Prostějově premiérové angažmá na úrovni FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Třicetiletý útočník se do České republiky vrátil po téměř sedmi letech. Působil i v Norsku, Litvě či Polsku a zahrál si za národní tým.

Malec naposledy oblékal dres polských Tychů. „Po příchodu nového trenéra jsem příliš nehrával, proto jsem v zimě hledal nové působiště,“ vysvětluje Malec na klubovém webu Prostějova, co nakonec vedlo k jeho přesunu (návratu) na Hanou.

Prostějovského trenéra Pavla Šustra znal ze sezony 2020/21, kdy se potkali v Senici. „Byl jsem se podívat na jeden přípravný zápas, měli jsme také rozhovor s předsedou klubu Františkem Jurou. To vše ve mně vyvolalo dobrý pocit, proto jsem nabídku Prostějova akceptoval,“ popisuje, čím jej průběžně sedmý tým F:NL přesvědčil.

Podle prostějovského šéfa Jury se Moravanům povedlo získat klasického střelce, který jim v poslední době v kádru chyběl. „Hledali jsme jej v posledních dvou nebo třech letech. Vlastně nám takový hráč chyběl od doby, kdy ukončil hráčskou kariéru Karel Kroupa,“ prozrazuje předseda. „Věřím, že Tomáš do našeho mladého týmu kromě gólů vnese i zkušenosti a přehled,“ doplňuje.

Malec v mládeži přestoupil do Trenčína, kde se v roce 2014 stal se čtrnácti brankami králem střelců slovenské nejvyšší soutěže. Poblíž českých hranic si také dvakrát vyzkoušel zápasy předkola Evropské ligy. V sezoně 2015/16 hostoval v Olomouci. Během patnácti ligových duelů za Sigmu zaznamenal čtyři góly, sestupu do druhé nejvyšší soutěže ale nezabránil.

Následně prošel norským Lillestrømem či litevským Žalgirisem Vilnius. Dvakrát se vrátil domů – vedle Senice kopal za Dunajskou Stredu. V reprezentaci si s výběrem do 21 let zahrál baráž o mistrovství Evropy 2015, které se konalo v Česku. Za seniorský tým zasáhl do přátelských zápasů s Ugandou a se Švédskem.