04.03.2023 | Jan Šimek | Zápas

Dramatická přestřelka v Opavě, béčko Sigmy si odvezlo bod

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Opava – V zajímavou přestřelku se změnilo utkání 17. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY mezi Slezským FC a rezervou Olomouce. Hanáci v Opavě vedli díky Galusově trefě z penalty, krátce nato ovšem srovnal Tomáš Rataj a po změně stran skóre otočil Matěj Helebrand. Už se zdálo, že Slezané zapíšou tři body, jenže v 87. minutě srovnal hostující Filip Uriča na 2:2 a zajistil béčku Sigmy bod.
30' Rataj
51' Helebrand
26' Galus (pen)
87' Uriča
34' Helebrand
41' Číž
51' Bednár
62' Dohnálek
Sestavy
Číž – Helebrand, Cykalo, Janoščín, Kadlec – Bílek, Rychlý – Šigut, Gorčica (82. Omale), Rataj (74. Kopečný) – Yunis (82. Hranoš).
Na lavičce: Lasák, Vincour, Macháček, Whiffen
Trenér: Peter Hlinka
Macík – Chvátal (74. Slavíček), Bednár, Dohnálek, Galus – Šíp (46. Uriča), Hadaš (58. Fiala), Spáčil, Israel (58. Langer), Slaměna (82. Fabiánek) – Zlatohlávek.
Na lavičce: Fendrich
Trenér: Augustin Chromý
Rozhodčí: Kvítek – Kotík, Arnošt • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1396

Komentář

Hned v úvodu zahrozili hosté, kteří vystihli opavskou rozehrávku. Hadaš vyvezl míč až před vápno, přiťukl jej Slaměnovi, jenž pohotově vypálil těsně vedle pravé tyče domácí brány. Poté se osmělili i Slezané. Yunis sklepl míč pro Gorčicu, který vystřelil z hranice vápna nad břevno olomoucké brány.

O chvíli později se v Opavě poprvé měnilo skóre. Janoščín ve vápně ostře zajel do Spáčila a rozhodčí Kvítek po chvílí váhání odpískal penaltu. Tu bezpečně proměnil olomoucký obránce Michal Galus, jenž prudkou přízemní střelou poslal míč k pravé tyči, kdežto gólman Číž si vybral opačnou stranu.

Hanáci ovšem těsný náskok dlouho neudrželi. Bednár nedaleko vápna fauloval Tomáše Rataje, přímý kop rozehrál Bílek právě na opavského útočníka, který hlavou trknul do míče, a ten zapadl přesně k zadní tyči.

V závěru první půle to ještě z prostoru penaltového puntíku zkoušel Yunis, jenže jeho střelu zblokovali olomoučtí obránci. Slezané se druhé trefy dočkali krátce po změně stran. Po standardce se míč snesl na kraj šestnáctky k Janoščínovi, do dráhy jeho rány nastavil svou kopačku Matěj Helebrand a Macík byl bez šance – 2:1.

Slezané nabrali sebevědomí a brzy mohli vést o dvě branky, jenže Yunisovu ránu zastavila levá tyč olomoucké brány. Šigutovu střelu si pak pohlídal Macík stejně jako ránu Kopečného. Už to vypadalo, že domácí zapíšou do tabulky soutěže tři body, jenže v závěru se prosadili střídající hráči Sigmy – Langer se uvolnil na pravé straně hřiště a na bližší tyči našel Filipa Uriču, který pohotovou střelou srovnal na 2:2.

Opavští tak v součtu s podzimem čekají na vítězství ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE už sedm utkání, naposledy se z výhry radovali v září loňského roku. Rezervní celek Sigmy je na tom podobně, na tříbodový zisk čeká už šest kol.

Ohlasy trenérů

Peter Hlinka (Slezský FC Opava): „Mé hodnocení je velmi jednoduché: Nezvládli jsme dvě situace v zápase, dostali jsme dva góly, a to nás stálo dva body. Ukázali jsme týmovost, kdy jsme otočili na 2:1, a měli jsme zápas ve svých rukách. Škoda situace z 87. minuty, kdy jsme to mohli vyřešit lépe a dostat balon na soupeřovu polovinu, ale to se nám nepodařilo. V určitých fázích zápasu očekávám vyšší kvalitu, ale jinak kluci podali slušný výkon. Každopádně nemá smysl brečet nad rozlitým mlékem, jedeme dál.“

Augustin Chromý (SK Sigma Olomouc B): „Domácí ve zdejším fotbalovém prostředí, kde fanoušci vždy umí vytvoří dobrou atmosféru, potvrdili svou sílu. Byli velice nebezpeční, hlavně ze standardek. Dvě z nich dohráli do konce. Pokud se podařilo udržet míč v kombinaci, byli jsme pro domácí pořád nebezpeční. Měli jsme se dostat do hry ještě více, ale většinu druhých míčů měl soupeř. Za stavu 2:1 jsme riskovali, ale chtěli jsme do hry poslat všechny hráče. Uriča dal nakonec se štěstím gól. Klobouk dolů před kluky, že to nevzdali, vyhecovali se a vyválčili jsme bod.“