05.03.2023 | Daniel Kinc | Zápas

Vlašimská série bez prohry skončila v Líšni, výhru domácích řídili Čermák a Šumbera

Foto: sklisen.com
Líšeň – Fotbalisté Líšně v utkání 17. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili Vlašim 2:0. Domácí celek nasměroval k vítězství Adrián Čermák proměněnou penaltou v nastavení prvního poločasu, po hodině hry přidal druhou branku záložník Šimon Šumbera a pojistil výhru líšeňského týmu. Ten v soutěži naplno bodoval od loňského října, kdy vyhrál v Třinci. Hosté naopak ve F:NL prohráli poprvé po šesti utkáních.
45+1' Čermák (pen)
61' Šumbera
bez branek
55' Jeřábek
90+2' Polášek
22' Horský
35' Rigo
55' Svoboda
83' Biegon
90' Vala
Sestavy
Vajner – Pašek, M. Jeřábek, Laczkó, Lutonský – A. Čermák – Ulbrich (90+3. Džupenjuk), Matocha, Machalík (77. Polášek), Šumbera (77. Bednář) – Černín (90+4. Otrísal).
Na lavičce: Marek, Veselý, Weber
Trenér: Petr Maléř
Vágner – Vala, Halinský, Křišťan, Vilotić (81. Biegon) – Rigo – Solomon, Suchan, Smejkal (46. Onije) – Horský, A. Svoboda (70. Musil).
Na lavičce: Kolář, Nogha, Janda, Šimeček
Trenér: Dušan Binder
Rozhodčí: Krejsa – Mikeska, Dresler • Stadion: Areál SK Líšeň • Diváci: 420

Komentář

Ve vlašimské sestavě se představilo na úvod jara hned několik posil, to Líšeň musela řešit trable s klasickým hrotovým útočníkem. Nakonec se na této pozici objevil stoper Jakub Černín, který už hned po třech minutách hry mohl otevřít skóre, kdy dostal kolmici za obranu, jenže tváří v tvář Vágnerovi obstřelem neuspěl. Hosté kontrovali po necelých deseti minutách hry střelou Solomona, ta mířila nad branku.

Následně ani jeden z týmů neměl herně navrch, než po centru zprava přišla velká šance Vlašimi. Ve velkém závaru před brankou se po sérii odrazů dostal míč ke Svobodovi, který z hranice vápna zamířil jen do rukavic k tyči skákajícího Vajnera. Ten při zákroku doslova risknul stranu jako při penaltě, ale vyplatilo se.

Další zajímavé momenty nabídl až samotný závěr půle. Nejprve se domácí Černín protáhl zleva do vápna, chtěl přihrávat, ale míč se k němu vrátil, a tak byl rázem opět sám před Vágnerem, ale toho ani podruhé v utkání nepřekonal. Následoval roh, při němž přišel faul hostů na přední tyči a byla nařízena penalta. Té se chopil Adrián Čermáka, brankáře poslal na opačnou stranu a placírkou umístil míč k pravé tyči – 1:0.

Zkraje druhé půle se hosté tlačili vpřed za vyrovnáním a domácí měli několikrát starosti, k přímému ohrožení branky ale nedošlo. To naopak v 52. minutě našel Lutonského centr ve vápně Černína, který ani potřetí v utkání nepřekonal Vajnera – mířil tentokrát vedle. O další vzrušení se po hodině hry postaral do té doby jediný střelec utkání Čermák, který napřáhl z uctivé vzdálenosti a jeho pokus orazítkoval břevno.

Za další dvě minuty už mohly domácí tribuny slavit, když si Černín pokryl ve vápně míč a přes obránce odcentroval na penaltu k volnému Šimonu Šumberovi, který zacílil neomylně k pravé tyči – 2:0. Hosté kontrovali šancí Valy, kterému ale Vajner výborně zmenšil úhel a i když byl propálen, tak zbytek dokonali jeho spoluhráči v obraně. Daleko větší možnost snížit měl pak dvacet minut před koncem střídající Musil, jeho zakončení po centru zprava senzačně vachytal na čáře jednoruč Vajner.

Domácí gólman měl na své straně i štěští. To při něm stálo v 85. minutě, kdy Rigo nechtíc přetáhl svůj centr zleva a míč zvrchu zaklepal na břevno. V celkovém měřítku ale Líšeň v obraně poslední dvacetiminutovku odehrála znamenitě, hosty prakticky do ničeho nepustila a jaro otevřela cennou výhrou, díky níž se stále drží na předních příčkách tabulky. Už v pátek ji navíc čeká šlágr kola v Příbrami, Vlašim bude doma hostit v sobotu béčko Sparty.