06.03.2023 | Tomáš Kohlmann | Zápas

Derby pražských "S" ovládla Sparta a opustila pásmo sestupu. Daněk dal dva góly

Foto: slavia.cz
Praha – Ostře sledované derby rezervních celků pražských "S" uzavřelo v pondělní podvečer 17. kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Na trávníku v epet ARENĚ si lépe zvládli sparťané, kteří před zraky téměř tří tisícovek diváků porazili béčko Slavie 2:0. Skóre otevřel v závěru první půle domácí záložník Kryštof Daněk, tentýž hráč se prosadil i po hodině hry a pojistil výhru Sparty. Ta se díky tomu odpoutala z pásma sestupu a poskočila na třináctou příčku tabulky, sešívaní zůstávají poslední.
44' Daněk
69' Daněk
bez branek
56' Karabec
60' Minčev
88' Vydra
56' Bořil
61' Beran
Sestavy
V. Vorel – Ševinský (51. Večerka), Vydra, Kamenović – Váňa, Kaštánek, Jonáš, Goljan (64. D. Horák) – Karabec (74. Lehocký), Minčev (74. O. Novotný), Daněk.
Na lavičce: Nalezinek, Hodouš, Holoubek
Trenér: Petr Janoušek
Mandous – Hošek, Kačaraba, Konečný, Bořil (62. Masopust) – Kričfaluši (46. Beran), Traoré – Pech, Šubert (62. Šmiga), Ewerton (81. M. Pudil) – A. Pudil (62. Planka).
Na lavičce: Dvořák, Švec
Trenér: Marek Jarolím
Rozhodčí: Všetečka – Horák, Hurych • Stadion: epet ARENA • Diváci: 2752

Komentář

Hned na úvod druholigového jara se odehrálo derby rezerv pražských „S“, Sparta přivítala Slavii na hlavním stadiónu na Letné a utkání ve velmi chladném počasí sledovala na druholigové poměry nadprůměrná návštěva 2 752 diváků, přičemž Slavii podporoval plný sektor hostujících fanoušků, atmosféra měla rozhodně prvoligové parametry.

V sestavách obou týmů se objevila řada hráčů ze širšího prvního týmu, přičemž ve sparťanské sestavě byl kromě šestadvacetiletého brankáře Vorla nejstarším hráčem v poli srbský obránce Kamenović (26 let), zatímco ve slávistické základní jedenáctce se objevilo hned pět hráčů starších čtyřiadvaceti let včetně brankáře Mandouse, kromě něj se představili i Bořil, Traoré, Kačaraba nebo Ewerton.

Sparta byla v úvodu zápasu lepším týmem a využívala zejména útoků po pravé straně, kde Daněk přehrával nerozehraného Bořila, jenž hrál svůj první soutěžní zápas po více než roce. Ve 22. minutě měl Daněk první dvě velké šance, nejdříve ale nepřekonal Mandouse, pak z úhlu jeho branku minul.

Po pětiminutovém náporu Sparty vyrazili do brejku hosté, Šubert se individuálně probil do pokutového území, přízemní střelu pak pokryl Vorel. Na opačné straně se pak přes Bořila dostal před Manouse znovu Daněk, i ve svě třetí velké příležitosti ale neuspěl proti skvělému zákroku Mandouse.

Skóre se poprvé měnilo ve 44. minutě, kdy si na skvělou přihrávku Minčeva naběhl ke vzdálenější tyči Kryštof Daněk a zblízka už Mandouse překonal.

Slávisté vstoupili do druhého poločasu se změnou ve středu hřiště, když Kričfalušiho nahradil Beran, ke změně herního projevu ale nedošlo a hosté si po změně stran nedokázali vypracovat šance na vyrovnání. Naopak v 69. minutě se podruhé radovali domácí, když si Minčev kolem Kačaraby navedl míč do střelecké pozice, Mandous jeho ránu sice výborným zákrokem vyrazil, na dorážku Kryštofa Daňka pod břevno už ale neměl nárok.

Hosté vůbec poprvé ve druhém dějství výrazněji zahrozili až v samém závěru, střídající Šmiga byl faulován v těsné blízkosti pokutového území a obstřel Berana z volného kopu skončil na tyči sparťanské branky.

Ohlasy trenérů

Petr Janoušek (AC Sparta Praha B): „Z vítězství máme obrovskou radost, klukům patří pochvala. V prvním poločase jsme si vytvořili několik příležitostí a splnili to, co jsme chtěli. Slavia byl dobrý soupeř, také zahrozila. I když jsme nějakou chybu vyrobili, dokázali jsme ustát hodně soubojů a za vítězstvím jsme si šli od první minuty.“

Marek Jarolím (SK Slavia Praha B): „Nebyli jsme tak dobří jak jsme měli být. Sparta měla od začátku větší dynamiku, tím si vzala zápas pro sebe. Za stavu 0:0 jsme měli šanci, ale několikrát nás zachránil Aleš Mandous. Opakuji: Nebyli jsme soupeřem, jakým jsme mohli a můžeme být. Sparta vyhrála zaslouženě.“