08.04.2023 | Jan Šimek | Zápas

Opava proti Jihlavě přišla o výhru v nastavení a prodloužila černou sérii

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Opava - Fotbalisté Opavy ve 21. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY remizovali doma s Jihlavou 1:1 a na ligové vítězství čekají už jedenáct zápasů. Slezané byli k ukončení dlouhého čekání na tři body blízko. Ve 32. minutě je poslal do vedení Tomáš Rataj, jenže v páté minutě nastavení druhého poločasu srovnal Miroslav Tureček. Poslední výhra Opavy v soutěži se tak dál datuje do 30. září loňského roku proti Táborsku. Naopak Vysočina díky bodu neprohrála šest utkání v řadě.
32' Rataj
90+5' Tureček
83' Šigut
90+4' Omale
30' Araujo-Wilson
75' Lacko
87' Selnar
Sestavy
Číž – Cykalo, Helebrand, Janoščín – Šigut, Rychlý, Omale, Haitl (65. Whiffen), Kadlec – Rataj (74. Yunis), Hranoš (89. Ščudla).
Na lavičce: Lasák, Vincour, Gorčica, Latoň
Trenér: Peter Hlinka
Jágrik – Vedral, T. Svoboda, Gabriel, Peřina – Vítek (72. Lacko), Tureček – Ogiomade (82. Křehlík), Selnar, Záhradník (72. Tall) – Araujo-Wilson (55. L. Fila).
Na lavičce: Janota, Křišťál, Piško
Trenér: Ondřej Smetana
Rozhodčí: Opočenský – Vodrážka, Cichra • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1081

Komentář

Na úvodní šance se ve Slezsku čekalo dvacet minut. Pak domácí hned třikrát pořádně zahrozili. Nejprve Rataj po chytré přihrávce Janoščína obešel ve vápně jednoho z hostujících hráčů a předal míč Hranošovi. Jeho střela placírkou sice byla zblokována, domácí ale zůstali na míči, k zakončení se probil právě šestnáctiletý opavský talent, a Jágrik měl s jeho dělovkou plné ruce práce.

Vzápětí Opava zahrozila z pravé strany, kde se otevřel prostor před Omalem, jenž s míčem vlétl do šestnáctky, ale svou bombou rozvlnil pouze boční síť jihlavské brány. Slezané se dočkali po změně stran. Janoščín vysunul Tomáše Rataje, který trefil Svobodu, od jehož zad se míč odrazil do protipohybu Jágrika, a Opava vedla.

Slezský FC mohl po změně stran přidat pojišťující druhou trefu, jenže Jágrik si poradil jak se střelou Rataje, tak s dělovkou Omaleho. Po necelé hodině hry aktivní Hranoš pronikl do vápna, předal míč Ratajovi, jenž střelou bez přípravy málem přelomil břevno.

V závěru prolétla těsně vedle tyče i tečovaná rána Hranoše, a tak přišel trest. Ve čtvrté minutě nastavení nařídil sudí Opočenský přímý kop pro Jihlavu necelých dvacet metrů od brány, míč si připravil Miroslav Tureček, tvrdou dělovkou propálil Číže a zajistil Jihlavě bod.

Vysočina tak ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE neprohrála už šest kol v řadě. Naopak čekání Slezanů na vítězství se dál protahuje, Opavští na něj čekají už jedenáct utkání. Naposledy loni na konci září porazili Táborsko.

Ohlasy trenérů

Peter Hlinka (Slezský FC Opava): „Odehráli jsme kvalitní utkání. Začali jsme velmi slušně, soupeře jsme chtěli napadat, což se nám na začátku dařilo. Myslím, že jsme v součtu byli lepším týmem. Vytvořili jsme si řadu šancí a je škoda, že jsme nepřidali druhý gól. Velmi slušně jsme kontrolovali hru, nepamatuji si, že by měl soupeř vyloženou gólovou příležitost. Snažím se chovat jako fotbalový gentleman a špatně se mi to popisuje, ale když jsem se pana rozhodčího Opočenského slušně zeptal, proč natáhl čas na tak dlouho, když čtyři minuty už uběhly, neodpověděl… Tohle je na zamyšlení. Každopádně jsme udělali faul a dostali gól. Klukům jsem za výkon poděkoval a řekl jim, že musíme mít hlavy nahoře. Každý, kdo byl na stadionu, viděl, že jsme si zasloužili vyhrát, ale fotbal dokáže být extrémně brutální a my jsme si tu brutalitu poslední minuty vypili až do dna.“

Ondřej Smetana (FC Vysočina Jihlava): „Do utkání jsme nevstoupili dobře. Dělalo nám problém rozestavení soupeře. Špatně jsme si přebírali hráče, blbě jsme napadali. V naší hře byla spousta nepřesností, nemohli jsme se dostat do přechodové fáze. Trvalo nám docela dlouho, než jsme se s tím popasovali. V postupném útoku jsme sice byli schopni dostat se dopředu, ale tam jsme byli buď pomalí, nepřesní, nebo nás bylo málo... Druhá půle byla jiná. Soupeř chtěl zápas dohrát ze zabezpečené obrany a hrozit z protiútoků. Mohl nás potrestat a utkání rozhodnout dřív, ale všechny situace jsme přežili. V závěru jsme to riskli na jednu kartu, vytěžili jsme z toho standardku a gól na 1:1. Náš výkon nebyl vůbec dobrý. Nebyli jsme přesní ani odolní v osobních soubojích. V tom nás soupeř předčil. Z toho mála jsme vytěžili gól, který nám stačil k bodu.“