09.04.2023 | Michal Nussbauer | Zápas

Rezerva Sparty otočila duel s Táborskem a odlepila se z pásma sestupu

Foto: sparta.cz
Praha – Béčko pražské Sparty ve 21. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazilo Táborsko v poměru 2:1. Lépe přitom začali Jihočeši, které hned zkraje utkání poslal do vedení svým gólem Jan Mach, po hodině hry ovšem srovnal Tomáš Schánělec a v 84. minutě završil sparťanský obrat Patrik Vydra proměněnou penaltou. Pražané tak v soutěži po třech kolech opět naplno bodovali, naopak Táborsko dál čeká na první jarní výhru. V součtu se z vítězství neradovalo šest utkání v řadě.
61' Schánělec
84' Vydra (pen)
10' Mach
11' Hodouš
80' Váňa
62' Mach
63' Novák
86' Kone
Sestavy
Nalezinek – Kukučka, Vydra, Kamenović – Hodouš (46. Váňa), Kaštánek, Okeke, Goljan (76. D. Horák) – Schánělec (81. Šilhart), Lehocký (46. O. Novotný), Cissé (90+1. Večerka).
Na lavičce: Tůma, Jonáš
Trenér: Petr Janoušek
Pastornický – Plachý, Novák, Navrátil, Tusjak – Varačka (87. Sylla), Koné, Alexandr (87. Sojka), Dordić (68. Kronus) – J. Mach, Šašinka (68. Kopřiva).
Na lavičce: Kerl, Kosek, Mezera
Trenér: Roman Nádvorník
Rozhodčí: Kotala – Bureš, Šafránková • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 422

Komentář

Rezerva Sparty neměla k dispozici žádného z dlouhodobých členů kádru A-týmu, což hosty z Táborska možná lehce uspokojilo. Již tři minuty po úvodním hvizdu se totiž úplně sám na Pastornického hnal po Schánělcově kolmici Lehocký, jenže hostující brankář vytáhl parádní reflexivní zákrok nohou. Úplně stejným způsobem pak Pastornický zlikvidoval zakončení Vydry z úhlu o pouhé dvě minuty později.

A tak udeřili hosté z jihu. Varačka si ve sprintovém náběhu našel pas na pravé křídlo a přesnou přihrávkou vytvořil stoprocentní šanci pro Jana Macha, který nezaváhal a tečovaným zakončením do odkryté svatyně domácích poslal Táborsko do vedení. To mohlo být záhy dvojnásobné, jenže hlavička Nováka po Tusjakově centru od rohového praporku jen orazítkovala levou tyč Nalezinkovy brány.

Sparťané byli nejblíže odpovědi na inkasovaný gól ve 33. minutě, kdy Schánělec u postranní čáry obešel vyběhnutého gólmana soupeře, jenže Lehocký na jeho centr nedosáhl. V závěru poločasu pak bylo aktivnější opět Táborsko, přízemní ránu Macha po pěkném individuálním průniku ale zlikvidoval skluzující Kukučka a proti hlavičce Koného se pak zaskvěl Nalezinek.

V druhém dějství se pak radovali Letenští. Vydra si našel Cisseho šikovnou patičku a netradičně bodlem poslal míč přímo do prostoru, kde číhal Tomáš Schánělec, jenž se z bezprostřední blízkosti mýlit asi ani nemohl. Poté opět úřadoval Nalezinek, který dvakrát v krátkém časovém sledu vychytal jak Macha, tak Koného. A počínání brankáře Sparty neslo ovoce. Jeho spoluhráč Patrik Vydra totiž v 84. minutě ranou do šibenice proměnil pokutový kop a otočil průběh duelu ve prospěch domácích.

V nastaveném mělo Táborsko dvě velmi dobré šance na srovnání. Střídající Sylla nejprve centrem na zadní tyč vyzval k zakončení Plachého, jehož pumelici Nalezinek reflexivně vyrazil. O pár desítek sekund později opět Sylla našel hlavu Macha, jenže Nalezinek povedenou robinzonádou nedovolil hostům dosáhnout ani na bod. Sparťané se tak díky výhře posunuli na 11. místo tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, Táborsko čeká na vítězství v soutěži už šest kol.