13.04.2023 | Petr Komárek | Trenér měsíce

Trenér měsíce Hejdušek: Zápasy rozhodují maličkosti, za domácí sérií stojí píle a pracovitost

Foto: mfkkarvina.cz
Praha – Aktuálně na čele tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY stíhají Příbram. Fotbalisté Karviné ztrácejí na lídra pouhé dva body, předtím ho v prvním zápase po zimní pauze dokázali doma porazit. V březnu poté zaznamenali ještě remízu v Jihlavě a domácí vítězství nad rezervou Olomouce. Suma sumárum, i s dvěma dubnovými duely, Slezané pod Tomášem Hejduškem na jaře ještě neprohráli. Třiačtyřicetiletý kouč po svých svěřencích vyžaduje mimo jiné dochvilnost. S tou shodou okolností korespondoval i čas rozhovoru, který Trenér měsíce března absolvoval. Začal na minutu přesně v 17 hodin.

Jste směrem k hráčům akurátní? Máte rád, když jsou do detailu přesní?
Je to jedna z věcí, která není podstatná jen na hřišti, ale i mimo něj. Jde o strašně důležitou součást fotbalisty. Aby byl úspěšný, musí být mimo jiné i dochvilný.

V týmu máte několik cizinců, jsou dochvilnější, než čeští hráči?
Neřekl bych. Když jsem v létě do Karviné přišel, v týmu jsme si nastavili určitá pravidla. Ze začátku jsme s tím měli trochu problémy. Je pravda, že kluci si vytvořili sazebník, který dodržují. Momentálně to funguje, navzájem se hlídají. Když může být dochvilný jeden, proč by nemohl být i druhý? Jestli je to cizinec nebo český hráč, vůbec nehraje roli. Jednou jsme jedna parta, což je další věc, na které si zakládáme. Pokud může pravidla dodržovat jeden, mohou je dodržovat všichni. Celá kabina, včetně nás trenérů.

V březnu jste odehráli tři zápasy, ze kterých jste získali sedm bodů. Nejprve jste vyzráli na vedoucí Příbram, jak vás to nakoplo?
Pro nás to bylo jako finále. Celou přípravu jsme se chystali, že hrajeme proti lídrovi. Mužstvu, které není na prvním místě tabulky náhodou. I proto jsme možná zápas zvládli. Kdybychom nedejbůh prohráli a soupeř nám odskočil na devět bodů, bylo by to hodně nepříjemné. Díky výhře jsme se v daný moment dostali Příbrami na dostřel – na tři body. Určitě nám to pomohlo i vzhledem k dalším utkáním.

Stali jste se teprve druhým týmem, který Příbram v této ligové sezoně porazil. Jak těžké na ni bylo najít recept?
Vede to už od samotné přípravy a nastavení týmu. Dbáme nejen na organizaci hry, ale i na velice dobrou kondiční připravenost. Pokud se nám ze začátku zápasu nepodaří dát gól, chceme soupeře přetlačit, i v závěrečných minutách. Proti Příbrami jsme se prosadili krátce po šedesáté minutě, potom už jsme soupeře nepustili do pořádné šance. Důležité bylo se pořádně nachystat během zimní přípravy. Kondiční stránka je teď asi tou nejdůležitější stránkou pro to, aby mužstvo bylo úspěšné. Proti jakémukoliv soupeři.

Příbram a následně Olomouc B jste doma porazili těsně 1:0, pokaždé jste přitom rozhodli z penalty. Netrápilo vás, že jste nevstřelili více gólů a neprosadili jste se ze hry?
Jasně, ale jednou je to vítězství. Samozřejmě bychom byli strašně rádi, kdybychom každý zápas vyhráli nejlépe dva, tři nula, hráli hezký fotbal a všechno šlo. To chce ale každý. Soutěž je vyrovnaná, není tak jednoduché někoho porazit. Je jedno, jestli hrajete s prvním nebo s posledním, rozhodují maličkosti. Vážíme si opravdu jakékoliv výhry, byť je to jedna nula a gólem z penalty.

Obě penalty proměnil Jaroslav Málek, který se trefil, tentokrát ze hry, i ve venkovním duelu proti Jihlavě. Jde o prvního hráče, který je určený na exekuci pokutových kopů?
Penalty kopal už v Líšni, odkud k nám přišel. Zdá se mi, že tam neměl penaltu, kterou by nedal. Paradoxně neproměnil penaltu v přípravě, ale my mu věříme. Na penalty jsou určení dva hráči, kromě Jardy ještě Lukáš Budínský. Důležité je, jak se na hřišti cítí. Jardovi se při penaltách daří, tak si je bere. Je pravda, že dvakrát to proměnil se štěstím, ale na to se s odstupem času nikdo ptát nebude.

Na svém stadionu jste v této sezoně prohráli jediný ligový zápas. Právě od srpnové porážky s Táborskem jste doma ve F:NL pokaždé vyhráli – navíc vždy s čistým kontem…
Za tuhle sérii jsme rádi, stojí za ní právě píle a pracovitost. Bylo by super, kdyby se nám to samé dařilo i venku. Jediné góly, které jsme od prohry s Táborskem doma dostali, byly ty v pohárovém zápase proti Slavii Praha. Ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE se nám ale zatím daří neinkasovat. Je pravda, že nemalou roli v tom hraje i štěstí.

Díky výborné formě nyní dýcháte na záda Příbrami, je pro vás tím největším soupeřem?
Momentálně ano. Jak se ale Příbram dívá za sebe na nás, díváme se i my za sebe. Ať se bavíme o Vyškovu, Líšni, velice dobře hrajícím Varnsdorfu nebo o Dukle, která teď šlape. Zbývajících devět kol bude ještě zajímavých. Jak jsem říkal, v každém utkání rozhodují maličkosti. Jsem rád, že se nám daří doma vyhrávat. Všechny týmy z popředí tabulky jsme na podzim měli venku. Říkali jsme si, ať nikdo nezoufá, že jsme pět, šest bodů za prvním, druhým nebo třetím. Věděli jsme, že na jaře budeme mít Příbram, Vyškov či Líšeň doma a můžeme je dohnat. Na tom stavíme. Budeme moc rádi, když budeme vozit také body ze hřišť soupeřů. V březnu se nám to povedlo v Jihlavě a teď v dubnu i v Táboře proti Táborsku.