19.04.2023 | Tomáš Chalupa | Zápas

Opavské trápení pokračuje. Slezané padli se Spartou a klesli na sestupovou příčku

Foto: sfc.cz
Opava – Trápení opavských fotbalistů nebere konce. Slezané, kteří okusili poslední soutěžní vítězství na konci loňského září, prohráli v utkání 23. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY 1:2 s rezervou pražské Sparty. Tu poslal krátce před poločasovou přestávkou do vedení Tomáš Schánělec a pojistku přidal po hodině hry Adam Goljan. Domácí po Kukučkově vyloučení dokázali deset minut před koncem řádné hrací doby Samuelem Šigutem už jen snížit. Výběr slovenského trenéra Hlinky klesl po druhé porážce v řadě na sestupovou patnáctou příčku. Pražané si polepšili na deváté místo.
80' Šigut
39' Schánělec
59' Goljan
74' Janoščín
76' Bílek
55' Kukučka
72' Kukučka
82' Okeke
90+3' Šilhart
90+3' Mokrovics
Sestavy
Lasák – Helebrand (46. Bílek), Cykalo, Janoščín, Kadlec – Rychlý (63. Ščudla), Omale (83. Whiffen) – Haitl (63. Kopečný), Rataj (63. Yunis), Šigut – Hranoš.
Na lavičce: Číž, Gorčica
Trenér: Peter Hlinka
Nalezinek – Večerka, Vydra, D. Horák, Kukučka – Cissé (88. Šilhart), R. Horák, Okeke, Schánělec (83. Lilling), Váňa (70. Hodouš) – Goljan (70. Mokrovics).
Na lavičce: Tůma, Holoubek, Jonáš
Trenér: Petr Janoušek
Rozhodčí: Machálek – Caletka, Lakomý • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1043

Komentář

Na první větší šanci se v Opavě nemuselo čekat dlouho. Už ve druhé minutě totiž potáhl míč po pravé straně Šigut a zdálo se, že bude centrovat. Rychlonohý záložník ale překvapil všechny přítomné a vystřelil na přední tyč. Nalezinek si připsal důležitý zákrok. A v úvodní půli vlastně hned ten nejtěžší.

Slezané totiž sice v prvních patnácti minutách byli aktivnější, jenže ve vápně nebezpeční nebyli. A tak Sparťané začali hru vyrovnávat a postupem času se stali nebezpečnějším týmem. Do vedení je mohla po půlhodině hry poslat rána Cissého, který napřáhl pár metrů za vápnem, jenže jeden z hráčů SFC ránu srazil a míč nakonec skončil kousek nad břevnem.

Spartu to ale nemuselo dlouho mrzet. Už ve 39. minutě byl totiž u míče směřující za opavské stopery jako první Tomáš Schánělec. Ofenzivně laděný hráč hostů udělal kličku vybíhajícímu Lasákovi a následně balon uklidil do sítě – 0:1. O chvíli později ještě mířil nebezpečně na zadní tyč Goljan, jeho přízemní ráně ale kousek chyběl.

Po změně stran nejprve pohrdl hrubkou Kadlece Schánělec, v 59. minutě ale Sparta podruhé udeřila. Opavské obraně utekl Adam Goljan, který prostřelil padajícího Lasáka. Více než tisícovka přítomných fanoušků v tu chvíli začala svou nespokojenost dávat najevo hlasitým pískotem, zároveň ale ještě musela přetrpět povedenou ránu Okekeho z pětadvaceti metrů, kterou Lasák alespoň vytlačil na roh.

Necelých dvacet minut před koncem přišla pro Spartu pořádná komplikace. Kukučka těsně před vápnem fauloval pronikajícího Hranoše a po druhé žluté předčasně putoval pod sprchy. O osm minut později domácí přesilovku využili. Centr z levé strany si našel Samuel Šigut, na jehož zakončení si sice Nalezinek sáhl, ale balonu v cestě do sítě zabránit nedokázal.

Jenže to bylo ze strany Slezanů vše, žádný závěrečný nápor se nekonal. Opava tak na výhru čeká už třináct zápasů a spadla na předposlední příčku. Naopak rezerva Sparty se přiblížila klidnému středu tabulky.