05.05.2023 | Petr Komárek | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a trenér měsíce: Prvenství za duben získali sparťan Schánělec a Rada z Dukly

Foto: LFA
Vítězi tradiční ankety FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Hráč a trenér měsíce se v dubnu stali zástupci dvou pražských klubů. Mladý útočník Tomáš Schánělec čtyřmi brankami přispěl k posunu rezervy Sparty do klidnějšího středu tabulky. Trenérský matador Petr Rada zase s Duklou bojuje minimálně o příčky, z nichž se v závěru května bude postupovat do baráže o FORTUNA:LIGU.

HRÁČ MĚSÍCE: TOMÁŠ SCHÁNĚLEC (AC SPARTA PRAHA B)

V polovině soutěže figurovala sparťanská rezerva na předposledním patnáctém místě tabulky, které by po závěrečném třicátém kole znamenalo sestup. Letenští, kteří své domácí zápasy hrají na Žižkově, během zimní pauzy vyměnili trenéra. Efekt změny v podobě výsledků se dostavil, i když ne hned. Díky posledním zápasům se však svěřenci Petra Janouška vyšplhali na průběžné osmé místo.

Sparta odehrála v dubnu celkem pět zápasů a v každém z nich dokázala bodovat. Nejprve si po obratu poradila s Táborskem, poté remizovala se silnou Karvinou a zvítězila v Opavě. V posledních dvou utkáních pak Pražané ani jednou neinkasovali a připsali si výhru nad Prostějovem a také na půdě Líšně. Z hlediska formy za posledních pět kol jsou ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE vůbec nejlepší.

B-týmu vítěze základní části FORTUNA:LIGY pomohly k vzestupu tabulkou i čtyři góly Tomáše Schánělce. Dvacetiletý útočník skóroval do sítě Táborska, Opavy, Prostějova a Líšně. Pod žižkovským vysílačem proti Prostějovu a v Brně proti „Marvanům“ byly právě jeho trefy těmi rozdílovými, které Spartě přinesly tři body. Na líšeňském stadionu se Schánělec – s pěti brankami momentálně nejlepší sparťanský střelec, jelikož taktéž pětigólový Petr Pudhorocký už působí v Hradci Králové – prosadil jako jediný. Po dvaceti minutách hry prokázal dobrý výběr místa i pohotovou reakci a dorazil do sítě ránu spoluhráče Okekeho. Výkony v béčku Schánělcovi vynesly také premiérové minuty mezi elitou, zaznamenal je v neděli pod Ještědem proti Liberci.

TRENÉR MĚSÍCE: PETR RADA (FK DUKLA PRAHA)

Dukla po zimní pauze ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE válí. Z devíti dosud odehraných jarních (pro část z nich by se slovo jarní slušelo dát do uvozovek) zápasů nebodovala pouze v jednom jediném. Naopak z výhry se radovala hned sedmkrát, minulou sobotu pak remizovala s Chrudimí. V tabulce to pro výběr Petra Rady znamenalo posun na páté místo, na vedoucí Karvinou ztrácí tři body. Se Slezany se přitom utká v polovině května na Julisce. O motivaci bude mít postaráno, kromě boje o nejvyšší příčky bude chtít MFK vrátit vysokou porážku z podzimu 0:5.

Žlutočervení nastoupili v dubnu rovnou k sedmi utkáním. Na apríla uspěli v Drnovicích proti Vyškovu, následně zvládli mimo jiné dvě sedmigólové přestřelky. Hokejovým výsledkem 4:3 porazili venku jak Varnsdorf, tak Vlašim. Ve Šluknovském výběžku se hattrickem blýskl útočník Matějka, s třinácti brankami třetí nejlepší střelec F:NL a nejčastěji skórující hráč Dukly. Pod Blaníkem zase „vojáci“ ztratili trojnásobné vedení, čtvrt hodiny před koncem jim ale vystřelil vítězství střídající Šebrle.

Gólově bohaté střetnutí sehrála Dukla také proti rezervě olomoucké Sigmy. To pro změnu dvakrát vedla o branku, dvakrát nicméně o těsný náskok přišla. Na Moulisovo zakončení hlavou dvacet minut před koncem ale už Hanáci odpověď nenašli a všechny body tak zůstaly v Dejvicích. Tam Dukla utrpěla svou zatím jedinou jarní porážku. Nad Příbramí 8. dubna brzy vedla, Středočeši však ještě do přestávky skóre otočili. Také druhou dubnovou (a jarní ztrátu) zaznamenali Pražané v domácím prostředí. Tentokrát z toho ale byl nerozhodný výsledek. Proti Chrudimi Radovo mužstvo od 21. minuty prohrávalo, po hodině hry každopádně ztrátu smazalo. Ve zbývajících pěti kolech se může soustředit na atakování nejvyšších soutěžních pozic.