24.05.2023 | Matěj Vybíral | Zápas

Dukla po čtyřech kolech zvítězila, na Julisce rozstřílela Prostějov

Foto: fkdukla.cz
Fotbalisté Dukly Prahy ve 29. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili Prostějov v poměru 4:1. Pražany poslal do vedení už po pěti minutách hry David Kozel, tentýž hráč přidal po půlhodině hry druhou branku a třetí gól Dukly zařídil v nastavení první půle Daniel Krch. Hosté v závěru snížili poté, co Robert Bartolomeu proměnil nařízenou penaltu. Poslední slovo ale měli domácí, kterým vrátil tříbrankový náskok Štěpán Šebrle.
5' Kozel
38' Kozel
45+1' Krch
84' Šebrle
75' Bartolomeu (pen)
bez karet
50' Malec
67' Píchal
73' Bialek
78' Vlachovský
Sestavy
Šťovíček – Barac, Krch, Peterka, M. Zapletal – Moulis (72. Hudec), Havelka (85. Hodek), Kozel, Hrubeš (61. Šebrle) – Červenka (72. Douděra), Matějka (85. Piroch).
Na lavičce: Čtvrtečka, Lehký
Trenér: Petr Rada
Vejmola – Bolf (46. Vlachovský), Gábriš (46. Malec), Bialek, Blahuta (46. Moučka) – Schaffartzik, Bartolomeu, Elbel, Koudelka, Rolinek (31. Píchal) – Chvěja (79. Gouamene).
Na lavičce: Krynskyj, Stříž
Trenér: Michal Šmarda
Rozhodčí: Krejsa – Černoevič, Cichra • Stadion: Stadion Juliska • Diváci: 591

Komentář

Dukla prožila skvělý start do zápasu a skóre otevřela už v 5. minutě. Domácí rozehrávali standardku nakrátko, poté se odražený míč dostal do vápna a David Kozel vyslal skákavou střelou přesně k levé tyčce. První dvacetiminutovka nabídla strhující ofenzivní podívanou. Po rohovém kopu mohl Prostějov srovnat, ale po skrumáži před brankou míč skončil jen na břevně. Na druhé straně po pěkné kombinaci zakončoval zblízka po zemi Hrubeš, ale Vejmola dobře zasáhl a střelu vytěsnil. O chviličku později se zjevil před domácí brankou Chvěja, ovšem zakončil nepřesně.

To Hanáky pořádně zamrzelo, protože před koncem poločasu dvakrát v krátkém sledu inkasovali. Opět se prosadil David Kozel, jenž si znovu vzal odražený míč v šestnáctce a z deseti metrů propálil Vejmolu. Ten si sice na balon sáhl, ale nedokázal ho zkrotit. Už v nastavení pak Moulis z rohového kopu našel přesně hlavu Daniela Krcha. Ten protečoval míč na zadní tyč a stanovil poločasový stav 3:0.

Hosté měli dvě příležitosti na snížení brzy po přestávce. U obou byl podepsaný David Moučka. Nejprve si naběhl na pas Bartolomeua z druhé vlny, ale nevyzrál na Šťovíčka. Poté běžel sám na gólmana Dukly, kterého šikovně přeloboval, avšak balon spadl na břevno.

Na druhé straně mohl navýšit náskok Červenka, který dostal dobrý pas za defenzivu, ale nesmyslně volil přihrávku za sebe. Matějka byl hlídaný, k míči se ještě dostal David Kozel. Mohl zkompletovat hattrick, jenže zamířil kousek vedle levé tyče.

I za jasného stavu se hrál atraktivní fotbal. Střídající David Píchal využil Koudelkovy hodně nepřesné střely, která ho však našla ve vápně. Hostující útočník si obhodil Šťovíčka, ale v tísni už nedokázal pořádně zakončit. Za Duklu měl poté další šanci Kozel, jenž obdržel pas do malého vápna, v těžké pozici ovšem odrazil míč vedle branky.

O minutu později Píchal pronikl do pokutového území, po kontaktu s domácím kapitánem Peterkou upadl a sudí Krejsa hned ukázal na penaltový puntík. Míč si vzal Robert Bartolomeu, prokázal pevné nervy a zamířil doprostřed branky, zatímco Šťovíček skákal ke své pravé tyčce.

To však nebylo vše. Závěrečné šance měli Pražané. Kozel našel v šestnáctce volného Matějku, který z úhlu napálil Vejmolu. O chvíli později už domácí vykombinovali akci ke Štěpánu Šebrlemu, který zůstal ve vápně naprosto osamocený a v klidu zakončil do poloprázdné branky.

Pražané se po čtyřzápasové pauze dočkali vítězství a poskočili na páté místo tabulky. Prostějov zůstává dvanáctý, ale ani zisk 33 bodů mu teoreticky nemusí stačit k záchraně. Rozhodne 30. kolo, ve kterém Hanáci hostí třináctou rezervu pražské Slavie.