24.05.2023 | Tomáš Secký | Zápas

Postupové oslavy se odkládají, Karviná uhrála ve Varnsdorfu pouze bod

Foto: Tomáš Secký (fkvarnsdorf.cz)
Fotbalisté Karviné pouze remizovali v televizním duelu 29. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY 2:2 na půdě Varnsdorfu, a stále tak nemají jistotu přímého postupu do nejvyšší soutěže. Severočeši v utkání dvakrát vedli, když se už v první půli prosadili Patrik Schön a Ladislav Dufek. Za Slezany srovnával z pokutového kopu Jaroslav Málek a v 84. minutě vyrovnal Lucky Ezeh. Karviná má před posledním kolem na čele dvoubodový náskok před druhým Vyškovem, jenž v souběžně hraném střetnutí porazil 2:1 Jihlavu.
9' Schön
24' Dufek
12' Málek (pen)
84' Ezeh
11' Zbrožek
35' Samko
51' Bederka
79' Antovski
90' Mikuš
Sestavy
Sirotník – Richter, Kouřil, Zbrožek, Švanda – Bláha, Samko (68. Rudnytskyy) – Dufek (46. Osmančík), Ondráček (74. Kubista), Schön (90+1. Kurka) – Tanko (90+1. Ludvíček).
Na lavičce: Vaňák, Penc
Trenér: Miroslav Holeňák
Ciupa – Moses, Boháč, Žák (46. D. Krčík), Málek (46. Bartl) – Antovski, Bederka, Akinyemi (70. Papadopulos), Budínský (70. Ezeh), Mikuš – Memić (84. Mihalík).
Na lavičce: Neuman, Traore
Trenér: Lubomír Luhový
Rozhodčí: Batík – Pfeifer, Mojžíš • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Diváci: 580

Komentář

Karviná jela na sever Čech s jasným cílem – využít první mečbol a zajistit si postup mezi elitu. Úvod utkání ale patřil Varnsdorfu, který šel do vedení už po devíti minutách, kdy famózní průnikovou přihrávku proměnil Patrik Schön, který dokázal obejít hostujícího brankáře a otevřít skóre zápasu.

Radost domácím vydržela pouze několik vteřin. Špatně načasovaný skluz Zbrožka znamenal jednak žlutou kartu, ale hlavně pokutový kop. Gólman Sirotník sice vystihl směr, na razantní střelu Jaroslava Málka ale neměl nárok.

Varnsdorf měl v prvním poločasu častěji míč na kopačkách, doplácel ale na nepřesnost ve finální přihrávce či v zakončení. Po čtvrt hodině hry nebezpečně zpoza vápna vystřelil Švanda, brankovou konstrukci ovšem minul o pár desítek centimetrů. Vedení svěřencům Miroslava Holeňáka vrátil ve 24. minutě Ladislav Dufek, který dokázal využít milimetrový pas za obranu a přesnou ranou k tyči rozvlnil karvinskou síť.

Karvinští udělali do druhého poločasu hned dvě změny v sestavě. Obraz hry se přesto příliš nezměnil a byl to Varnsdorf, který mohl jít do dvoubrankového vedení. Jenže doplácel na střeleckou impotenci nigerijského útočníka Tanka, který třikrát během dvanácti minut ve vyložené šanci minul. 

Varnsdorf se v závěru utkání více soustředil na defenzivní činnost. Pasivitu potrestal v 84. minutě po rohovém kopu Lucky Ezeh, který se dostal k odraženému míči a srovnal na konečných 2:2.

Definitivní prvenství si může Karviná zajistit opět v neděli. Bez ohledu na výsledek druhého Vyškova jí k postupu do FORTUNA:LIGY stačí uhrát na domácím stadionu alespoň bod s již jistým sestupujícím z Třince. Varnsdorf je šestý.