28.05.2023 | Jan Šimek | Zápas

Opava otočila duel s Varnsdorfem a slaví záchranu. Slezany spasili Kadlec a Šigut

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Fotbalisté Slezského FC v utkání závěrečného 30. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili Varnsdorf 2:1 a zajistili si druholigovou příslušnost i pro následující ročník. V dramatickém duelu šli do vedení po půlhodině hry hosté zásluhou trefy Pavla Osmančíka. Opavský kapitán Jiří Janoščín následně neproměnil penaltu, ale závěrečné chvíle rozhodly. V 87. minutě zajistil Opavě kýžené vyrovnání obránce Jan Kadlec, v nastavení pak završil obrat Slezanů Samuel Šigut.
88' Kadlec
90+3' Šigut
35' Osmančík
61' Cykalo
81' Janoščín
90+3' Číž
90+5' Bílek
90+6' Helebrand
56' Schön
70' Samko
Sestavy
Lasák – Cykalo, Helebrand, Janoščín, Kadlec – Rychlý, Omale (74. Gorčica) – Šigut (90+4. Vincour), Haitl (57. Bílek), Kopečný (74. Dostál) – Rybička (46. Rataj).
Na lavičce: Číž, Yunis
Trenér: Miloslav Brožek
Sirotník – Ludvíček, Kurka, Zbrožek, Rudnytskyy (59. Tanko) – Bláha, Samko (85. Kříž) – Kubista, Ondráček, Schön (70. Švanda) – Osmančík (46. Dufek, 85. Richter).
Na lavičce: Vaňák, Penc
Trenér: Miroslav Holeňák
Rozhodčí: Petřík – Kubr, Dohnálek • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 2218

Komentář

Slezané měli v úvodních minutách herní převahu, do šancí je ale dobře pracující defenziva Varnsdorfu nepouštěla. Naopak první slibnou příležitost si vytvořili hosté, když Schön unikl po pravé straně, s míčem se dostal až do vápna, odkud vypálil a míč po jeho tečované ráně skončil těsně vedle opavské brány.

Domácí zahrozili po půlhodině hry, kdy z otočky vypálil obránce Cykalo, jenže jeho přízemní ránu k pravé tyči zastavil gólman Sirotník. Krátce nato ovšem dostal dlouhý pas za obranu Pavel Osmančík a chladnokrevně prostřelil vyběhnuvšího brankáře Lasáka – 0:1.

Hned vzápětí mohlo být srovnáno poté, co Kubista ve vápně složil k zemi Rychlého a sudí Petřík odpískal penaltu. Míč si postavil opavský kapitán Janoščín, vsadil na razanci, jenže bránu Varnsdorfu přestřelil.

Po změně stran Opavští přidali. Ke střele ze solidní pozice se dostal záložník Omale, ale míč po jeho slabé střele Sirotník schoval bez problémů v rukavicích. O chvilku později šli Slezané do přečíslení tři na dva, jenže nadějnou akci nedokázali ani zakončit. Po hodině hry to zkoušel z otočky Helebrand, ale ani on nezamířil přesně mezi tyče.

Hrdinou domácích se mohl stát střídající Dostál, jenž po Rychlého hlavičce upaloval na Sirotníka, pokusil se ho přehodit, jenže míč spadl jen na horní síť varnsdorfské brány. Domácí dál tlačili, blízko gólu byl Gorčica, ale přestřelil. 

Opavští se dočkali v 88. minutě, kdy odražený balon napálil bez přípravy do hostující brány Jan Kadlec. Euforie v Městských sadech pak vygradovala v nastaveném čase. Nejprve centroval zprava Šigut před malé vápno na nehlídaného Rataje, jenž z jasné pozice hlavičkoval nad břevno. Další akce už ale znamenala dovršení obratu, když Samuel Šigut přízemní ranou na bližší tyč se štěstím prostřelil Sirotníka.

Opava tak završila sezonu dvěma výhrami v řadě a posunem na konečnou třináctou pozici, což znamená, že si FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU zahraje i v příští sezoně. Varnsdorf zakončil ročník na šestém místě. 

Ohlasy trenérů

Miloslav Brožek (Slezský FC Opava): „Začnu netradičně. Tým Varnsdorfu má za mě obrovský kredit. Když jsem volil hráče a trenéra sezony, koukal jsem do Varnsdorfu. Hraje rychle a kombinačně, má kvalitu a zaslouží si být v horní části tabulky. I proto jsem toho utkání obával možná nejvíc, protože udělat poslední krok je strašně těžké. Bylo to těžší, než jsem si dokázal představit. Opava se projevila po nějaké době jako fantastické soudržné místo a bašta fotbalu, což nás dovedlo k tomu, že jsme to urvali. Jsme nesmírně šťastní, že zůstáváme v soutěži.“

Miroslav Holeňák (FK Varnsdorf): „Před zápasem mi bylo líto domácího týmu. V takové situaci nechce být nikdo a podle toho to hlavně na začátku vypadalo. Na straně domácích hráčů byla patrná velká nervozita, byli v křeči. Šlo vidět, jak jim na tom záleží. Když se hrál fotbal, nepropadli jsme. Vedli jsme 1:0 a myslím, že jsme podali dobrý výkon. Na kluky jsem hrdý. Závěr už byl takový, jaký byl. Opavě gratuluji k záchraně.“