01.06.2023 | Petr Komárek | Preview kola

První zápasy baráže jsou tu! Vyškov míří do Zlína, Příbram hostí Pardubice

Foto: fctrinityzlin.cz
Úvodní duely baráže o FORTUNA:LIGU čekají v první červnový den týmy Vyškova a Příbrami, které v tabulce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY obsadily druhé, respektive třetí místo. Svěřenci trenéra Kameníka se představí na hřišti Zlína, jenž v nadstavbové skupině O záchranu nejvyšší soutěže skončil na předposlední pozici. Středočeši na své půdě vyzvou Pardubice, které se umístily o příčku výše než Zlín. Obě čtvrteční utkání začnou v 17:30.

Vyškov měl před závěrečným 30. kolem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY ještě teoretickou šanci na přímý postup. To by ale vedoucí Karviná musela prohrát se sestupujícím Třincem, což se nestalo. Celek z Jihomoravského kraje navíc v Chrudimi pouze remizoval, v konečném pořadí soutěže mu tak připadlo druhé místo.

„Pocity po vybojování baráže jsou fantastické. Myslím si, že jsme si náš cíl nenechali vlézt do hlavy a šli jsme prostě zápas od zápasu. Nakonec jsme došli až na krásné druhé místo,” svěřil se pro klubový web vyškovský obránce Filip Štěpánek.

V baráži se spoluhráči narazí na předposlední mužstvo FORTUNA:LIGY, kterým se díky bezbrankovému výsledku proti Brnu v poslední fázi skupiny O záchranu stal Zlín. „Ševci“ odvrátili hrozbu přímého sestupu do F:NL poté, co dokázali bodovat v pěti z celkových šesti duelů nadstavby. Na poslední příčku odsunuli právě brněnskou Zbrojovku, kterou předčili o jediný bod.

Vyzyvatel výběru trenéra Pavla Vrby zase neprohrál sedm soutěžních duelů v řadě. Naposledy nebodoval ještě pod dnes už bývalým koučem Janem Trousilem v Prostějově, poté nastala trenérská rošáda a s Janem Kameníkem na lavičce si MFK drží úspěšnou sérii.

„Změna nám asi nějakým způsobem pomohla,“ připouští Štěpánek. Čtyřiadvacetiletý bek stejně jako Kameník ve Zlíně v minulosti působil, v Baťově městě prošel mládežnickými kategoriemi. „Věřím, že ty pikantní duely zvládneme,“ dodává Štěpánek, jenž v uplynulé sezoně FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zasáhl ve vyškovském dresu do 27 z třiceti možných utkání.

Ve Vyškově už vědí, jaké to je vyhrát na zlínské Letné. Se „ševci“ se tam totiž střetli v listopadu loňského roku v rámci osmifinále MOL Cupu a trefou kamerunského útočníka Alexise Alégué Elandiho ze závěru druhého poločasu Zlín zdolali 1:0.

Příbram na závěr druhé nejvyšší soutěže napodobila Vyškov a remizovala s Táborskem (2:2). Svěřenci Karla Krejčího tak propásli možnost dostat se před moravského konkurenta na druhou pozici. V celkovém součtu na něj ztratili bod a skončili třetí, baráž však už měli stejně jako Vyškovští jistou.

Hráči od Litavky tak v nejdůležitějších bitvách sezony nastoupí proti čtrnáctému týmu FORTUNA:LIGY – Pardubicím. Ty na elitní scéně ve skupině O záchranu zaznamenaly tři vítězství a dvě porážky a dohromady získaly 37 bodů. O tři více než Zlín a o čtyři více než Brno. „Mají velmi dobrý kádr, ve dvojzápase budou velkým favoritem. My do zápasů půjdeme jako outsideři, ale určitě ne odevzdaní. Do FORTUNA:LIGY chceme postoupit, proto budeme chtít uspět,“ uvádí na klubových stránkách příbramský kouč Krejčí.

„Pardubice hrají kombinační fotbal a jsou herní tým, záloha je jednou z jejich nejsilnějších stránek. Jsou zodpovědní v defenzivě, v bráně mají zkušeného Nitu, který se jim ale zranil a je možné, že proti nám chytat nebude, což by mohla být menší výhoda. V útoku mají zkušeného útočníka Černého, ten je pro ně také velmi důležitý. Většinu hráčů znám z dob, kdy jsem působil u reprezentace,“ komentuje kádr soupeře z východu Čech.

Že Příbram začne baráž doma a ne venku, Krejčí podle svých slov neřeší. „Možná by bylo lepší začínat na hřišti soupeře, ale tak je to dané. Nečeká nás nic lehkého. V Pardubicích mají nový stadion, který je vždy skoro plný a nehraje se tam snadno. Pokud chceme postoupit, tak se s tím musíme vypořádat,“ uvědomuje si.

Oba čtvrteční zápasy baráže o FORTUNA:LIGU můžete sledovat na webu sázkové kanceláře Fortuna.