01.06.2023 | Lukáš Mihal | Zápas

Vyškov na Letné potrápil Zlín, v odvetě bude muset dotahovat těsnou ztrátu

Foto: mfkvyskov.cz
Fotbalisté Vyškova v prvním zápase baráže o FORTUNA:LIGU podlehli Zlínu na jeho půdě 0:1. Svěřenci trenéra Kameníka „ševce“ potrápili, kanonýr Kanakimana dokonce v prvním poločase nastřelil tyč. Prosadit se však MFK nedokázal, domácím zařídil výhodnější pozici do nedělní odvety v Drnovicích po hodině hry střídající Dramé.
64' Drame
bez branek
27' Cedidla
68' Kolář
80' Čanturišvili
86' Hrubý
90' Procházka
86' Vintr
90' Alégué Elandi
Sestavy
Dostál – Cedidla, Simerský, Didiba, Reiter – Janetzký (81. Kovinić), Hrubý – Vukadinović (55. Čanturišvili), Slončík (55. Dramé), Fantiš – Balaj (55. Kolář)
Na lavičce: Rakovan, Bartošák, Procházka
Trenér: Pavel Vrba
Kinský – Němeček, Srubek, Ramathan, Souaré (84. Ilko) – F. Štěpánek (75. Dweh), Lahodný – Alégué Elandi, Mafwenta (57. Vintr), Kanakimana (84. Klesa) – Bayo (84. Lacík)
Na lavičce: Jícha, Touré
Trenér: Jan Kameník
Rozhodčí: Černý - Caletka, Hrabovský • Stadion: Letná • Diváci: 5442

Komentář

Zpočátku bylo možná trochu znát, že Zlín hraje o ligu výše. Hrál totiž s mnohem větším přehledem a soupeře velmi aktivně napadal již od prvních minut. Z toho mohl v sedmé minutě těžit Slončík. Benjamínek zlínského kádru vybojoval míč a natlačil se až před brankáře Kinského. Ten nakonec zasahovat nemusel, protože balon letěl nad bránu.

To ale byla jediná šance, kterou si Zlínští v úvodu vytvořili. Pak už se do hry dostal i Vyškov, který si vytvářel spoustu příležitostí díky rychlosti svých afrických hráčů. Bayo ale v jedné z dobrých pozic nestačil na vybíhajícího Stanislava Dostála, který o minutu později pokryl také pokus Němečka.

Následně se chvíli nic moc nedělo, což utnul ve 26. minutě parádní individuální akcí Kanakimana. Ten se dostal do samostatného úniku, ale ve skórování mu zabránila levá tyč domácí brány. „Ševci“ pak byli i nadále pod tlakem, proto si Cedidla vysloužil žlutou kartu, avšak nakonec sami zahrozili díky dobrému napadání.

Opět se ukázal Slončík, který získal míč při rozehrávce soupeře, ale na brankové čáře jeho střelu zneškodnil obránce Srubek. V závěru první půle měl další šanci Kanakimana, ale i jeho zakončení zablokoval jeden z pozorných obránců, takže do přestávky gól nepadl.

Začátek druhé půle byl z obou stran velmi ospalý. Klidné tempo se drželo až do 55. minuty, kdy zlínskému kouči Vrbovi došla trpělivost a na hřiště poslal tři nové hráče. Ti nakonec pořádně pomohli k tomu, že se Zlín přiblížil ke kýženému udržení.

Povedenou žlutomodrou pasáž načal nebezpečnou hlavičkovou Hrubý, ale to se ještě radovat nemohl. O chvíli později však výborně při napadání zapracoval Fantiš, který získal míč a rychle ho předal do šestnáctky na Hrubého. Ten naznačil střelu a pak uvolnil střídajícího Youbu Dramého, jenž bleskově skóroval a stal se domácím hrdinou. „Ševci“ drželi od 64. minuty těsný náskok.

S jednobrankovým vedením se ale domácí nechtěli spokojit, a proto se pevně usadili na útočné polovině, kde podnikali jeden útočný nájezd za druhým. Všechny velké šance ale postupně selhávaly, úspěšný nebyl Simerský, Čanturišvili a ani Janetzký. Zlín však držel pevnou kontrolu nad hrou, což bylo pro domácí tým to hlavní.

Vyškov začal pořádně vzdorovat až v poslední desetiminutovce, ve které byli fanoušci svědky velkého množství střídaní, ale také žlutých karet. Nápor hostů vyvrcholil až krátce před začátkem nastavení, kdy se dvakrát dostal do zakončení Lacík. Ten z bezprostřední blízkosti nejprve přestřelil, druhý pokus z podobné pozice pak skončil vedle pravé tyče zlínské branky.