29.07.2017 | Petr Komárek | Zápas

Příbram do Fortuna národní ligy vítězně nevkročila, se Znojmem se rozešla bez branek

Foto: Roman Kantor (1scznojmo.cz)
Příbram - Na souboj dvou týmů, které dříve nastupovaly v nejvyšší soutěži, došlo na stadionu v Příbrami. Středočeši zde změřili síly se Znojmem, branka však ani na jedné straně nepadla a došlo tedy k dělbě bodů.
bez branek
bez branek
bez karet
69' Helísek
81' Njire
84' Lacko
Sestavy
Boháč – Holý (74. Jandera), Zápotočný, Kvída, Skácel – Kilián – Grajciar, Januška, Ric (62. Tarczal), Průcha – Ayong (78. Kukec)
Na lavičce: Kočí, Hron, Kodr, Soldát
Trenér: Josef Csaplár
Veselý – Svozil, Cihlář, Malár, Helísek – Lacko, Teplý (76. Hladík), Njire, Urbančok (86. Čereda), Javůrek – Šamánek (73. Růsek)
Na lavičce: Štěpanovský, Pospíšil, Štrombach
Trenér: Jiří Balcárek
Rozhodčí: Nenadál - Boček, Vít • Stadion: Stadion Na Litavce • Diváci: 1265

Komentář

V úvodu zápasu drželi více míč Příbramští, kteří se pokoušeli rozjet nějakou kloudnou útočnou akci. A nebýt špatných finálních nahrávek, po nichž už mohlo následovat nebezpečné zakončení, možná by se jim to i povedlo. Po chvíli se osmělili také hosté, pas Javůrka včas zastavili domácí zadáci. Jejich spoluhráči si následně vynutili několik rohových kopů, jež ovšem znojemského brankáře Veselého příliš nepozlobily.

Naopak, po jednom z domácích rohů mohlo příbramským fandům pořádně zatrnout. V 11. minutě se odražený balon dostal ke zkušenému Tomáši Zápotočnému. Ten ho ale nedokázal dostatečně zkrotit a Jan Javůrek se rázem mohl řítit sám na Boháče. Naštěstí pro Středočechy Zápotočného zaváhání včas a efektivně napravil jeho kolega ze stoperské dvojice Kvída, který jako správný kapitán znojemského záložníka čistě odzbrojil.

Když běžela 18. minuta, fotbalový duch utkání řádně pookřál. Jako první to zjistilo Znojmo a Šamánek přichystal slibnou možnost Davidu Helískovi, jehož střelu z malého vápna výborně zneškodnil Marek Boháč. Pár okamžiků poté se zase na druhé straně opřel do balonu Jiří Januška, ani on však neskóroval, jelikož své umění předvedl hbitý Vlastimil Veselý. Ve střehu musel být také ve 28. minutě. To před jeho brankou došlo k závaru, kterého se pokoušel využít Grajciar. Příbramský fotbalista, který dříve oblékal dres Slavie i Sparty, ale přesnou mušku neukázal. Na střelu, jež by Veselého při nejmenším pořádně zaměstnala, mu nestačily ani dva pokusy.

Znojemští si krátce po půlhodině hry počínali lépe. Oblouček, který svou kopačkou vyčaroval Šamánek, dokonce Dominik Urbančok uklidil mezi tři tyče. Gól však neplatil, protože do vzduchu vylétl praporek jednoho z asistentů hlavního rozhodčího. V 39. minutě centroval do šestnáctky Januška, defenzívu Znojma ale na hruškách nenachytal. Daleko svízelnější byl pro její nedílný pilíř – brankáře Veselého – nákop Průchy. Strážce hostující svatyně si s ním nakonec přeci jen poradil, i když mu musela pomoci branková konstrukce.

První výraznější vzrušení druhého poločasu vzbudila příležitost Teplého. Forvard Znojma se svůj kontr rozhodl zakončit střelou, která však vůbec nedoletěla k brance. Trefila totiž jednoho z domácích bránících hráčů. O minutu později hosté podruhé v zápase dopravili balon za Boháčova záda, leč ani tentokrát se nemohli radovat. Na vině byl znovu ofsajd. A aby toho nebylo málo, Rostislav Šamánek se ještě při této šanci zranil a musel podstoupit ošetření.

V 70. minutě kopal Peter Grajciar standardku a málem se zapsal mezi úspěšné střelce. Znojemská zeď si nepočínala příliš jistě a zvolila špatné postavení. Z potíží musel hosty zachraňovat až gólman Veselý, který Grajciarovu střelu parádně vyškrábl na roh. Domácí celek v závěrečné pasáži duelu přidal na obrátkách svého výkonu, odměny v podobě vstřelené branky se ale přesto nedočkal. Příbram tak remizovala se Znojmem bez gólů 0:0.