29.07.2017 | Alan Šrámek | Zápas

Pražská Olympia šla do deseti, přesto si proti Pardubicím připsala premiérový triumf

Foto: Radek Klier (fkpardubice.cz)
Praha - Dopoledne poslední červencové soboty nabídlo další z utkání prvního kola Fortuna národní ligy. Na Strahově se představil nováček soutěže Olympia Praha, jež hostila sedmý celek loňské sezony Pardubice. Tři body nakonec zůstaly v metropoli. Domácí sice hráli více než půl hodiny o deseti, v poslední desetiminutovce zápasu se jim však zásluhou Vopata povedlo vstřelit rozhodující branku. Východočechy udolali nejtěsnějším možným rozdílem 1:0.
83' Vopat
bez branek
31' Rothe
44' Liener
61' Rothe
52' Piroch
75' Černý
90' Látal
Sestavy
Frydrych – Maršálek, Rothe, Frizoni, Žežulka – Ruml, Vopat (90+3. Kuťák), Liener, Verner (86. Novák) – Opluštil, Dordević (90+1. Bareš)
Na lavičce: Soukup, Duben, Demeter, Houžvička
Trenér: Miloš Sazima
Knobloch – Surzyn (87. Látal), Přibyl, Piroch, Šejvl – Řezníček, Kovář (74. P. Černý), Fousek (84. Sokol), Petráň, Jeřábek – Mužík
Na lavičce: Šmíd, Fusek, Huf
Trenér: Jaroslav Novotný
Rozhodčí: Ginzel - Vlček, Petřík • Stadion: Stadion Evžena Rošického • Diváci: 350

Komentář

Úvod utkání patřil jednoznačně fotbalistům Pardubic. Ovšem první vážnější náznak šance přišel od Olympie. Vopat se prokličkoval v sedmé minutě do vápna, kde v poslední možný moment přišel o balón. Pardubice poté kombinovaly a odměnou jim byla šance v patnácté minutě, kdy se dostal do obrovské šance Petráň, který po sklepnutí Jeřábka mířil pouze do připraveného Frydrycha. O šest minut později se mohli hosté dostat do vedení, ale ani tentokrát Frydrych nekapituloval. Po rohovém kopu totiž mířil Adam Fousek hlavou pouze do horní tyče, od které se balón odrazil za branku domácích.

Netrvalo dlouho a konstrukce Olympie se opět otřásla. Tentokrát to bylo po střele Michala Petráně. Ten vypálil z větší vzdálenosti, ale jeho pokus skončil pouze na levé tyčce domácí branky. Od té doby Pardubice lehce polevily a naopak fotbalisté Olympie vyrovnali hru. Nicméně do konce poločasu se již diváci na strahovském stadionu žádné větší šance nedočkali a tak se odcházelo do kabin za bezbrankového stavu.

Druhou polovinu duelu zahájili aktivněji opět fotbalisté z města perníků, ovšem do žádné výraznější šance se nikdo v červeném nedostal a Frydrych nic složitého nemusel řešit. Po hodině a minutě hry to vypadalo na zlomový okamžik. Na polovině fauloval domácí Rothe, který vyfasoval žlutou kartu, a jelikož jednu již měl z jednatřicáté minuty, musel předčasně do sprch. O čtyři minuty později to vypadalo, že Pardubice svou přesilovou hru využijí, ale krásnou přihrávku od Mužíka nedokázal ve vápně zužitkovat opět aktivní Petráň. Ten trestuhodně přestřelil branku domácích. Pardubice posléze upustily od tlaku a do útoku se občas dostali také domácí. Knoblochovi muselo zatrnout po pokusu Dordeviće „nůžkami“ ve dvaasedmdesáté minutě po rohovém kopu.

Více než tři stovky přítomných diváků ale nakonec branku přeci jen viděly. Šest minut před koncem řádné hrací doby se o ni postaral Ladislav Vopat, který obdržel nádhernou přihrávku od Vernera a tváří v tvář překonal Knoblocha přízemní střelou. Olympia se poté zatáhla a pečlivě bránila své jednobrankové vedení. Pardubice se snažily ke konci vyrovnat, ale do žádných vážnějších šancí se nedostaly. Naopak v úplném závěru mohl přidat druhou branku domácích David Kuťák. Po čtyřech nastavených minutách ukončil rozhodčí Ondřej Ginzel utkání a domácí mohli po postupu z České fotbalové ligy slavit první druholigovou výhru.