05.08.2017 | Ondřej Zoubek | Zápas

Třinec doma přehrál Příbram a prožívá nejlepší vstup do sezóny za posledních osm let

Foto: Karla Kulová (fotbaltrinec.cz)
Třinec – Fotbalisté Třince mají po dvou kolech na kontě šest bodů po výhrách nad Varnsdorfem a Příbramí. Takový začátek druholigového ročníku ve Slezsku nepamatují od roku 2009. O výhře nad nováčkem druhé ligy ze středních Čech rozhodl Třinec v první půli góly Juřeny a Reintama. Příbram odpověděla jen jednou a ve druhém poločase už se na vyrovnání nezmohla. Csaplárovi svěřenci i ve druhém zápase ztratili.
11' Juřena
42' Reintam
13' Januška
bez karet
45' Zápotočný
62' Ayong
90' Kvída
Sestavy
Paleček – Ilko, M. Čelůstka, Reintam, Bedecs, Janoščín – Ižvolt, Vaněk (88. Motyčka), Šumbera, Janošík (74. Hošek) – Juřena (85. Dedič)
Na lavičce: Adamuška, Velner, Kateřiňák, Masař
Trenér: Jiří Neček
Boháč – Průcha, Kvída, Zápotočný, Skácel – Januška, Holý (76. Ric), Tregler (46. Tarczal), Grajciar, Kukec (46. Danoski) – Ayong
Na lavičce: Kočí, Hron, Kodr
Trenér: Josef Csaplár
Rozhodčí: Machálek - Antoníček, Batík • Stadion: Stadion Rudolfa Labaje • Diváci: 907

Komentář

Třinec před týdnem po roce a půl zvítězil na hřišti soupeře a posílen třemi body z Varnsdorfu vstupoval do těžkého zápasu s Příbramí. Trenéru Nečkovi už byl k dispozici uzdravený Bedecs, příbramský lodivod Csaplár dal po remíze se Znojmem v základní sestavě šanci Kukecovi či Treglerovi. Utkání začalo v tropickém vedru, což se podepsalo na tempu prvních minut. Mírně aktivnějším celkem byli však domácí a v jedenácté minutě se dočkali odměny. Ilkova přihrávka prošla až na zadní tyčku, kde si Václav Juřena poradil s obránci a střelou do odkryté branky otevřel skóre.

Radost více než devíti set třineckých diváků ale vydržela jen necelé dvě minuty. Příbram totiž okamžitě vyrovnala, když centr Treglera z levé strany našel na malém vápně úplně volného Jiřího Janušku a devatenáctiletý záložník zamířil ve vyložené šanci hlavou přesně. Avšak také po vyrovnání měl více ze hry Třinec a Příbram musela často sahat za hranici pravidel. V jedné z ponechaných výhod mohlo domácí fotbalisty mrzet, že Ižvolt nestihl při pokusu o centr balon na hrací ploše. Po půlhodině hry zase zakončoval Čelůstka po rohu Šumbery těsně vedle. V rozhodující chvíli netrefil třinecký kapitán míč čistě. 

Další šanci připravili Ižvolt s Janošíkem pro Janoščína. Záložník se zkušenostmi z polské ligy si poradil na vlastní polovině s čtveřicí protivníků a vyslal do běhu Janošíka. Na jeho centr pak na zadní tyči jen o kousek ve skluzu nedosáhl Janoščín. Tři minuty před pauzou ale vybuchla tribuna Stadionu Rudolfa Labaje podruhé nadšením. Šumbera rozehrál jeden z mnoha rohových kopů přesně na přední tyčku, kde předskočil brankáře Boháče Mikk Reintam a hlavičkou k pravé tyči zvýšil na 2:1. 

Druhý poločas začal největší šancí Příbrami. Střídající Danoski našel cestu do vápna a předložil míč Ayongovi, jenže útočník kamerunského původu na Palečka nevyzrál. Středočeši hráli s balonem častěji než v prvním poločase, jelikož si byli vědomi své ztráty, ale ke gólovým možnostem jejich kombinace nevedly. A Třinec hrozil z rychlých brejků. Po jednom takovém mohl střílet z velmi dobré pozice Janošík, ale balon se mu svezl po nártu a zamířil vedle. V další třinecké příležitosti se po průniku aktivního Ilka ocitl Čelůstka, z otočky však střílel jen do tyče. Dorážku poslal vysoko nad branku autor druhého gólu Třince Reintam. 

Čas neúprosně utíkal a příbramské šance stále ne a ne přijít. Třinec s přibývajícími minutami zalezl skoro do šestnáctky a trpělivě vyčkal při obehrávání Středočechů z jedné strany na druhou. Málokdy se Příbram dostala do šestnáctky nebo ke střele. Zpoza velkého vápna pálil těsně vedle Kvída, minutu před koncem základní hrací doby měl slibnou příležitost Januška. Ayong mu přihrál uličkou mezi obránci, jenže příbramský mladík druhou branku nepřidal, skvělý zákrok v pravou chvíli totiž vytáhl domácí gólman Paleček.

V nastavení třinečtí fotbalisté ještě přečkali závěrečný nápor a rohový kop, na který doběhl i hostující brankář Boháč. Po závěrečném hvizdu slavili domácí hráči premiérové vítězství před vlastním publikem, jež bylo na třinecké poměry v zápase s Příbrami velmi početné. Třinec si po dvou kolech může lebedit se šesti body, což se mu naposled povedlo před osmi lety. Šanci natáhnout vítěznou sérii zkraje nového ročníku bude mít Třinec za týden při derby ve Frýdku-Místku. Příbram bude muset s jediným bodem na kontě zabrat doma proti Vlašimi.

Ohlasy trenérů

Jiří Neček (FK Fotbal Třinec): Dali jsme dva góly, mohli jsme ještě jeden přidat, ale také dostat. Ve druhém poločase jsme urputně bránili výsledek, nebudu lhát. Jakmile to Příbram roztáhla a dala do kraje, měli jsme velké problémy, protože to v tom vedru nešlo uběhat. Bylo to náročné a silou vůle vybojované vítězství. Tak to ve druhé lize je a bude. Dobře se vyrovnáváme s důrazem a bojovností v této soutěže, co mi v minulé sezoně trochu chybělo. Tým se kvalitně doplnil, posily se zapracovaly výborně a doufám, že to tak půjde dál. Co se týče Příbrami, myslím, že půjde nahoru, kam patří, až si to všechno s novými hráči sedne.

Josef Csaplár (1. FK Příbram): Po prohře jsem vždycky zklamaný, myslím, že jsme dostali laciné góly. Měli jsme nějaké šance, ale mrzí mě zejména výkon mužstva v prvním poločase. Chvíli jsme za stavu 0:1 hráli, jak bychom chtěli, ale na můj vkus tam bylo málo moderního přístupu. Hráčům jsem poděkoval za práci, nikdo se na hřišti neflákal, ale zároveň jsem jim řekl, že jsou hloupí. Že to byl hloupý výkon. Nehrajeme to, co trénujeme. Na druhou stranu máme úplně nový tým, odešlo patnáct hráčů. To neříkám jako výmluvu, ale jako fakt. Je tam pět hráčů, kteří byli ještě vloni dorostenci. Čekal jsem od prvních dvou kol více, ale jsem soudný. V rozhodujících fázích se ještě projevuje taková ta nezkušenost a nesehranost.