14.08.2017 | Ondřej Novotný | Zápas

Hradec se v derby nadřel, na vedoucí branku Pardubic dvakrát odpověděl po červené kartě

Foto: fchk.cz
Hradec Králové – Koncovka třetího kola Fortuna národní ligy byla tentokrát na programu až v pondělí v podvečer, kdy se v Hradci Králové uskutečnilo první východočeské derby v této sezoně. Tentokrát hostující Pardubice se proti svému rivalovi vždy dokáží vyhecovat a stejně tomu bylo i tentokrát. Hradečtí se však po nepříznivě se vyvíjejícím prvním poločase dokázali ve druhé polovině vzchopit a dvěma brankami otočit zápas na svoji stranu!
60' Pázler (pen)
73' Schwarz
13' Černý
90' Čech
56' Piroch
59' Piroch
70' Jeřábek
Sestavy
Ottmar – M. Černý, Bederka (67. Žondra), Plašil, Shejbal – Jirsák, Schwarz – Martan, Zorvan, Vlkanova (66. Krátký) – Pázler (82. Čech)
Na lavičce: Lindr, Mudra, Pajer, Súkenník
Trenér: Karel Havlíček
Knobloch – Přibyl, Piroch, Šejvl, Surzyn – Jeřábek – Mužík (80. Fousek), Řezníček, P. Černý (73. Kopřiva), Ladra – Petráň (68. Kovář)
Na lavičce: Hrnčíř, Sokol, Fusek, Látal
Trenér: Jiří Krejčí
Rozhodčí: Ardeleanu – Ratajová, Šimáček, Severýn • Stadion: Všesportovní stadion • Diváci: 2551

Komentář

Hradec začal utkání nepatrně lépe, ovšem jeho náznaky směrem na branku rozhodně k žádné gólové šanci nevedly. A tak se po chvíli Pardubice osmělily a začaly se také tlačit před branku. Ottmar nejprve musel krýt střelu Řezníčka, která po zemi mířila k pravé tyči. Ve třinácté minutě už si však hosté připravili o hodně svižnější pokus. Z dobrých třicet metrů natáhl exhradecký Pavel Černý a jeho náramná koncovka skončila za zády domácího brankáře.

Votroci se snažili a neustále vymýšleli různé varianty útočných pokusů. Viditelně se jim ale nedařilo a Knobloch v brance hostů tak dlouho skoro nemusel zasahovat. Domácí si nepomohli ani standardními situacemi, a když pak měl dobrou příležitost Zorvan, branku po odrazu míče z velkého vápna přestřelil. Následně Ottmar dvakrát kryl koncovku bez potřebné razance a se zblokovanou střelou Bederky si poradil zase hostující strážce svatyně. Bylo tak jasné, že do kabin se půjde za poločasového vedení hostů.

Druhá polovina začala nejprve individuální akcí Ladry, který prošel hladce přes hradeckou defenzivu a z hranice vápna pak prudce vystřelil přímo pod břevno. Ottmar se však ve vzduchu dokázal natáhnout a parádně míč vyrazit mimo tři tyče. Chvíli na to dorážel přímý kop Hradce dobíhající Vlkanova jenom do dobře postaveného Knoblocha. To však domácí mrzet nemuselo, vzápětí totiž obdržel po ruce ve vlastním vápně druhou žlutou a tedy červenou kartu Piroch a Hradečtí navíc měli v té chvíli výhodu pokutového kopu. Ten s lehkostí proměnil Jan Pázler a začínalo se tak prakticky od nuly.

To ovšem nebyla tak úplně pravda, domácích totiž bylo od té doby v poli o jednoho více a na trávníku to bylo znát! Největší následná šance přišla zřejmě po centru Jirsáka na hlavu Shejbala, který se ve vápně dobře vyšrouboval nad obranu, avšak zamířil nepřesně. Netrvalo dlouho a Hradec svoji početní výhodu přeci jenom zužitkoval. Šikovně zahraný rohový kop znamenal míč do malého vápna, odkud ho rybičkou usměrnil do branky nechytatelně Petr Schwarz .

Kdo by si myslel, že je to vše, mýlil by se. Pázler totiž poté ještě trefil tyčku pardubické branky a hosté se v posledních chvílích zápasu ještě vybičovali k pár posledním útokům. Největší příležitost z toho vyšla v podobě prudké rány Jeřábka, jemuž ale případnou radost pokazila teč někoho z domácích hráčů na rohový kop. V samotném závěru ještě do vápna na přímý kop hostů zamířil i pardubický brankář, kraloval však už jen ten hradecký, takže se Votroci nakonec mohli radovat ze tří vydřených bodů a dotažení se na vedoucí dvojici z Opavy a Českých Budějovic.

Ohlasy trenérů

Karel Havlíček (FC Hradec Králové): „Dnes jsme zápas vydřeli, byli jsme v obrovské křeči. Soupeř byl v první půli lepší, celý zápas byl kompaktní. Když pak byli v deseti lidech, tak jsme to měli vyřešit. Dvě situace jsme mohli vyřešit lépe a výsledek pojistit. Konec pak nemusel být tak dramatický. Přišel nesmyslný faul Čecha a klepali jsme se do posledních vteřin, co se v šestnáctce stane. Pardubice hrály dobře, uvolněněji než my. V prvním poločase jsme se báli rozjet situace, které trénujeme. Z těch třech kol to byl náš jednoznačně nejslabší výkon.“

Jaroslav Novotný (FK Pardubice): „Jeli jsme do Hradce s tím, že chceme získat body. To se nám nepodařilo, ale myslím, že mužstvo podalo velice bojovný a kvalitní výkon. V některých fázích utkání to chtělo více podržet míč, to se nám ale nedařilo. Soupeře jsme však nepouštěli do nějakých šancí. V prvním poločase tam kromě jednoho odraženého míče byla jen střela nad branku. My jsme se dostali do vedení krásnou střelou Černého a do šedesáté minuty jsme živili naději, že by to tentokrát mohlo vyjít. Poté ale přišla ruka a penalta. Souboji, z něhož pramenila první žlutá karta, předcházel aut. Respektujeme sílu soupeře. Po vyloučení to bylo velice složité, nic moc jsme si nevypracovali. Gólovou střelu měl v úvodu poločasu ještě Ladra, brankář ji ale vyrazil. Výsledek je takový, jaké je. Kluky musíme ale pochválit za bojovný výkon, nechali tam srdce.“