11.08.2017 | Libor Štěpán | Zápas

Spravedlivá remíza. Vítkovice i Znojmo dále čekají na první vítězství v sezóně

Foto: 1scznojmo.cz
Ostrava – Souboj dvou týmů bez vítězství přineslo 3. kolo Fortuna národní ligy. Chvílemi tahaly za delší konec provazu domácí Vítkovice, chvílemi hosté ze Znojma, oba týmy měly dost příležitostí strhnout zápas na svoji stranu, ale ani jednomu se to nepodařilo. Světlým okamžikem utkání byl premiérový start Filipa Twardzika v domácím dresu, který si po 18 letech v zahraničí odbyl premiéru v českém profesionálním fotbalu.
70' Mrázek
51' Teplý
56' Mikula
54' Hladík
74' Chereda
Sestavy
Květon – Cverna, Honiš, Mikula, Prajza – Fiala (46. Pavelka), Bzirský (46. Ožvolda), Matěj, Kučera (70. Twardzik) – Mišinský, Mrázek
Na lavičce: Nemrava, Dramé, Kotouč, Hruzík
Trenér: Roman West
Veselý – Helísek, Mešaninov, Svozil, Cihlář – Hladík (90. Urbančok), Čereda, Lacko, Javůrek (72. Štrombach) – Šamánek, Teplý (62. Njire)
Na lavičce: Štěpanovský, Mezlík, Pospíšil, Malár
Trenér: Jiří Balcárek
Rozhodčí: Mikyska – Caletka, Pečenka • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 487

Komentář

První poločas výrazně ovlivnilo úmorné vedro a dusno v Ostravě. Hráčům se v takových podmínkách nechtělo příliš běhat. Do utkání ale vstoupili aktivněji domácí, vytvořili si několik zajímavých náznaků šancí a měli také první tři střelecké pokusy. Všechny měl na svědomí Mišinský, ani jeden však nebyl v gólové šanci.

Ty si vytvořili až hosté, ale naložili s nimi prachbídně. Pomohly jim k nim chyby domácí obrany, ale Hladík v situaci 3 na 1 prováhal správný moment ke střele i přihrávce, O chvíli později Čereda sám na půlkruhu těsně přestřelil a těsně před půlhodinou hry udělal hrubku Honiš, ale Šamánek zblízka nechal vyniknout reflexy brankáře Květona.

Ani ve zbytku poločasu se Vítkovice do zápasu nedokázaly plně vrátit, avšak Znojmu v ostravské sauně docházel dech a již také nebylo více nebezpečné.

Patnáct minut přestávky pomohlo v tom, že slunce zalezlo za tribunu. Na trávníku to bylo hned znát, tempo hry se velmi zvedlo. Pomohl tomu i úvodní gól, který padl v 51. minutě. Znojemští předvedli krásnou akci na jeden až dva doteky, jejímž výsledkem byla přihrávka z pravé strany na malé vápno, kde Jakub Teplý předskočil svého strážce a do protipohybu brankáře nezadržitelně skóroval.

Hostům však vedoucí trefa spíše uškodila. Začali totiž hlavně čekat na chyby soupeře, které sice přicházely, ale nedočkaly se potrestání ani nějaké větší šance. Možnosti se naopak začaly objevovat na druhé straně. Prapor rytíře Vítka držel hlavně Mišinský, který se nebál tvořit hru, ale do šancí se dostával pouze jeho kolega z útoku Mrázek. Nejprve po rohovém kopu zblízka z úhlu brankáře Veselého neprostřelil.

Skórovat se mu povedlo až v 70. minutě. Twardzik, který byl na hřišti pouze několik sekund, vyhrál hlavičkový souboj a Tomáš Mrázek se podruhé sám před brankářem nemýlil. Z první usměrnil míč do sítě a začínalo se znovu.

A bylo se na co dívat. Remíza nevyhovovala ani jednomu týmu. Oba měly možnosti strhnout vítězství na svoji stranu. Nejprve Jihomoravané, ale střídající Njire ze 14 metrů těsně minul šibenici a 6 minut před koncem Šamánek nevěřil, že jeho gólovou střelu z prostoru penalty opět do protipohybu Květona stihl někdo lehce tečovat na roh. V samotném závěru se tak mohli radovat Ostravané, ale Mrázek ve třetí tutovce, možná té největší, byl opět sám před brankářem, ale střelu namířil přímo do stojícího Veselého. Zrodila se tak spravedlivá remíza, se kterou však nikdo příliš spokojen nebyl.

Ohlasy trenérů

Roman West (MFK Vítkovice): "Vzhledem k tomu konci je škoda, že jsme nevyhráli, Tomáš Mrázek měl v 88. minutě tutovku na 2:1. Na druhou stranu je třeba říct, že Znojmo hrálo velmi dobře, navázalo na dobré výkony s Příbramí a Hradcem. V úvodu měl Mišinský nějaké možnosti, ale pak jsme vypadli z role. Znojmo bylo v utkání lepší a zaslouženě vedlo. Nám se podařilo vyrovnat, což bylo klíčové. Pak se to trochu zvedlo a je škoda toho konce, že jsme ho nedotáhli do vítězství."

Jiří Balcárek (1. SC Znojmo FK): "Ve finále zasloužená remíza, protože soupeř měl šance v posledních minutách. Jednu, ze které vyrovnal, a jednu, kterou jsme na konci přežili. Ale do utkání jsme nevstoupili tak, jak bychom chtěli. Přesto jsme měli hlavně v prvním poločase spoustu možností, které jsme vyřešili špatně. Nekvalitou na posledních 20 metrech všechno kazíme a připravujeme se tím o body."